Tetszett a cikk?

A közelmúltban mutatta be a Győri Balett a Queen című balettestjét, a világhírű rockegyüttes zenéjére, Ben van Cauwenbergh koreográfiájával. Képeink decemberben a Művészetek Palotájában készültek.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
Nagyítás

Munkácsi: aki megújította a divatfotót – Nagyítás-fotógaléria

A szegény családból származó és később a legjelentősebb lapoknak sztárgázsiért dolgozó fotóriporter magánéletével és szakmai tevékenységével kapcsolatban is sok még a feltáratlan kérdés, az ellentmondás. Fiatal fotóriporterként Magyarországon mindenekelőtt sporteseményekről tudósított, majd a húszas évek végén már Berlinben, Moholy-Nagy Lászlóval és a később Robert Capa néven ismertté vált Friedmann Endre Ernővel dolgozott együtt a fénykorát élő német magazinpiac olyan innovatív lapjainál, mint a Die Dame, a Koralle. Ezekben az években kimondottan a szociofotó dokumentarista megközelítésmódja érdekelte, felvételeket készített szegényes pincelakásokról, pólómérkőzésekről, a szabad strandokon fürdőzőkről, a Berlinhez közeli női repülős iskoláról vagy a német birodalmi haderő csapatainak meneteléséről. Az 1933-as történelmi fordulat és a Berliner Illustrierte Zeitung kiadójának árjásítása után elhagyta Németországot, elvállalta a Harper’s Bazaar felkérését és New Yorkba költözött. Think while you shoot - szólt az ars poeticája, azaz miközben kamerával a kezében élt és mindent villámgyorsan lencsevégre kapott, a komponálást, a kattintás pillanatában megszülető gondolatot hirdette. Forradalmasította a divatfotográfiát, sajátos kompozíciós elvei és a modellek műtermen kívüli fotózása miatt a negyvenes években a divatfotó megújítójának tartották. A kiállítás kapcsán a hvg Perlaki Mártonnal készült interjúját keresse a lap legújabb számában!

hvg.hu Nagyítás

Kilenc dobermann hatalmi ugatása - Nagyítás-fotógaléria

Megnyílt Budapesten az Art Fair modern és kortárs kiállítás és vásár, ahol az érdeklődők november 28-ig tekinthetik meg a műalkotásokat. A magyar galériák mellett most nemzetközi gyűjtemények is kaptak egy sarkot a Műcsarnokban, hódolva annak a törekvésnek, hogy az Art Fair nemzetközi porondon is megállja a helyét. A Heroes Corner külföldi vendégeinek meg- és elszólásai a sajtótájékoztatón ennek mégis az ellenkezőjét bizonyították: az egyik román galéria tulajdonosa például nem tudta, hol van, így Bécsnek köszönte meg a lehetőséget.

hvg.hu Nagyítás

Így épült a nemzetközi makettfesztivál – Nagyítás-fotógaléria

A tervezői tevékenységet és a múzeumok kapcsolatát, valamint a makettezés technológiai újdonságait kutatja kiállítással, makettpárbajjal és változatos programokkal a ModelingMuseums II. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál november 13. és 16. között a Műcsarnokban. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) munkatársai hajnaltól estig építették a húsz ország hatvan építészének, irodájának több mint hetven munkáját felvonultató kiállítást. Nem csupán prezentációs makettek, hanem tanulmányok, kísérleti modellek, hallgatói diplomatervek is bepillantást engednek a tervezői gondolkodásmódba. A cél az, hogy a magyar közönség is láthassa, hogyan születik a nemzetközi és hazai kortárs múzeumépítészet legjava.

Nagyítás

Ahol a legjobban pusztított a vörösiszap – Nagyítás-fotógaléria

Húszméteres gátat, többszobás házakat és apró gyermeket is magával sodort a vörösiszap. A hvg.hu és a Tripont fotós szaküzlet jótékonysági árverést szervez Stiller Ákos, a hvg.hu fotóriporterének Kolontáron és Devecseren készített fényképeiből: a kiállítás bevételeit a kolontári Juhász család számára ajánljuk fel.

Nagyítás

Álomszerű műholdképek a Földről – Nagyítás-fotógaléria

Az Egyesült Államok földtani szolgálata lenyűgöző felvételeket tett közzé, amelyeket a Landsat 5 és Landsat 7 műholdak készítettek geográfusaik számára, de sokkal inkább galériák falaira kívánkoznak. A műholdak felvételeit hamis színekkel dobták fel – a műholdak kamerái infravörös fénnyel pásztázzák a Földet, így pontosabb képek készülnek a növényzet és a földfelszín változásairól, de ahhoz, hogy értékelhetőek legyenek, számítógéppel kell kiszínezni őket – és a kutatók időnként elengedik magukat, túllépnek a tudományosan szükséges preparáláson. Bár akadnak művészek, akik rajzfilmbe illő giccsként bírálták a hamis színezést, a kutatók vállalják, hogy a munkájuk népszerűsítéséért nem riadnak vissza az amúgy pontos fotók tetszetősebbé tételétől.