Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Maguk turisták ugye? Igen, Budapestről jöttünk, de honnan tudja? Itt nem szokás fehér pólót hordani" - Románia egyik legjelentősebb ipari zónája mára lepusztult, de nemcsak az elhagyatott gyárak őrzik a régi Koromgyár emlékét Kiskapuson, hanem a mindent belepő szénpor is. „Az emberi létezés vizuális lenyomatainak készítésével, fotográfiák létrehozásával értelmezem a környezetemet, a világot és a kort, amiben élek. A szénfeketék című fotosorozat célja, hogy értelmezhetővé tegye a természet és az ember kapcsolatának jelentőségét. Rákérdez arra, hogyan viselkedik korunk társadalma környezetével, és a természet értékeivel. A víz-, levegő-, talajszennyezés, erdőtűz évtizedek óta folyamatosan érinti korunk globalizált világát, beleértve Erdély területét is. ... A fény a fotográfia segítségével egy újabb perspektívát nyitott meg számomra a fekete korommal belepett lakótelepen, ráközelítve, egy fekete élettér szénfekete gyerekeire, közösségeire, bemutatva a nem emberhez méltó életkörülmények között, mégis emberi méltóságban élő emberek hétkönapi életét ” – Molnár Zoltán fotográfus több mint tíz éven keresztül dokumentálta az erdélyi Kiskapus életét. Molnár most a Bárka Színházban nyílt, Szénfeketék (Low-keys) című kiállításán mutatja be képeit.

A várost a történelmi adatok már az 1400-as évektől megemlítik Kysz Kappwss néven. Azt mesélik az öregek, hogy egy vámhely volt Kiskapus, kereskedők számára fontos útvonal. Innen ered a magyar helységnév elnevezés.
©
©
©
A metángáz kitermelése jelentett lényeges gazdasági fejlődést a lakosságnak. 1935-ben megjelennek az iparosodás első jelei, majd 1961-ben Románia egyik legjelentősebb ipari zónájává nyilvánították, a Koromgyár 1993-ig működött.
©
©
©
©
A városnak jelenleg 5142 lakosa van. 1989-hez viszonyítva több, mint 2000 fővel csökkent a népesség, és ez a tendencia alighanem tart még, elsősorban a szennyezettség és a munkanélküliség miatt.
©
©
©
A rendszerváltást követően a Sometra szinesfém és kohóipari gyár kezdett üzemelni. Ez jelenleg is szennyezi a levegőt, a talajt, a vizet. A kommunizmus idején a levegőszennyezési adatok titkosak voltak.
©
Minden lakosnak átlag 12,5 négyzetméter lakóterület jut.
©
Jelenleg a környezetszennyezés kevésbé látható, de a cink, a kádmium értéke a háromszorosa a megengedett szintnek. Ennek súlyos következményei vannak. Egyre jobban terjed a légzési elégtelenség, nagy a gyermekhalandóság, gyakoriak a neurotikus problémák.
©
2008-ban 500 ember lett munkanélküli, miután a Sometra elbocsátotta őket. A már nem működő gyár területén újrahasználható fémet keresnek a mindennapi megélhetéshez szükséges pénz előteremtése reményében.
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©

Molnár Zoltán Fényerdők című könyve az 1996-2012 között Erdélyben, Moldvában készült képeit tartalmazza. A könyv a Mai Manó Ház könyvesboltjában (Nagymező u.20.), az Írok könyvesboltjában, és a Mesterporta könyvesboltban (1011. Bp, Corvin tér 7.), valamint a kiállításon is megvásárolható.

A kiállítás megtekinthető december 31-ig.