Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A holokauszt áldozataira emlékezik a világ január 27-én, azon a napon, amikor 1945-ben felszabadult a náci Németország legkegyetlenebb szimbóluma, az auschwitzi haláltábor. Hatmillió emberrel, túlnyomórészt zsidókkal, de cigányokkal, melegekkel, ellenállókkal, kommunistákkal is végeztek itt, köztük sok százezer magyarral, akit otthonából, magyarok közreműködésével hajtottak fel a halálvonatokra. A hvg.hu képösszeállítása a holokauszt áldozataira emlékszik, és kegyetlenségre emlékeztet.

Magyarországi foglyok érkeznek az auschwitzi koncentrációs táborba. A háttérben a krematórium kéményei láthatók.
©
Foglyok érkezése a haláltáborba.
©
Az auschwitzi koncentrációs tábor kapuja.
©
Nők a szálláshelyükön.
©
©
Fotó a túlélőkről a tábor 1945. január 27-i felszabadítása után. A fotón látható (az emeletes ágyon, balról a hatodik) Elie Wiesel amerikai zsidó író, politikai aktivista és egyetemi tanár, holokauszt-túlélő. 1986-ban Elie Wiesel Nobel-békedíjat kapott.
©
Gyerekek a tábor orvosi vizsgálatán. Josef Mengele, a tábor orvosa a foglyokon végzett brutális kísérleteivel vált hírhedtté. Mengele kísérletei az ikrekre és a valamilyen rendellenességet hordozó emberekre vonatkoztak. Részben méréseket végzett rajtuk és lefényképezte őket, részben pedig fájdalmas kísérleteket hajtott végre rajtuk, amelyek gyakran halállal végződtek.
©
1944. június 22. Karl-Friedrich Höcker (balra) az auschwitzi koncentrációs tábor tisztje pihen az SS néhány női tagjával. 1943-ban Majdanekben dolgozott az úgynevezett Operation Reinhard tömeges deportálásai idején. Azután Richard Baer segédje lett 1944-ben, az auschwitzi koncentrációs táborban. Höcker Auschwitzban maradt egészen az 1945-ös kiürítésig. Frankfurti pere során Höcker tagadta, hogy bármi köze lett volna a foglyok kiválasztásához a birkenaui rámpán, illetve hogy személyesen volt köze az áldozatok meggyilkolásához. Bebizonyították, hogy feltehetően volt tudomása a táborokban folyó tömeges gyilkosságokról, ám nem sikerült rábizonyítani, hogy közvetlen szerepe lett volna benne.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
Rabok hamvasztásnál.
©
Mivel a krematóriumok túl voltak terhelve, ezért a tábor udvarán hamvasztottak 1944. augusztus 8-án. A képet a tábor egyik foglya titokban készítette, és később fontos szerepe volt a háborús bűnösök elleni frankfurti per során.
©
Hangárnyi cipő.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
©
Szemüvegek
©
Túlélő gyerekek mutatják a táborban kapott tetoválásukat 1945 januárjában.
©
Tömeges temetés 1945 januárjában, a tábor felszabadítása után.
©
Szovjet orvosok vizsgálnak egy túlélőt.
©
Egy fogoly levele anyjának 1943 augusztusából.
©
Egykori foglyok portréi Auschwitzban.
©