80 éve egy Mississippi kisvárosban született, élt 42 évet, és megváltoztatta a világot. Nem egyszerű zenész, énekes, és színész volt, hanem máig egy megkerülhetetlen kulturális ikon, legenda, akit egyszerűen Királynak neveztek rajongói. Mindenki ismeri nevét, hajviseletét, táncmozdulatait, dalait. 1977-es halálát sokan máig nem hiszik el, az amerikaiak 7 százaléka szerint ma is él. 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat Budapest díszpolgárává avatta az 1956-os forradalom melletti kiállásáért.

1955. január 1. - Memphis, Egyesült Államok: koncerten
©
1957. - Jellegzetes mozgás a ''Jailhouse Rock'' (Börtönrock) című filmben.
©
1957. - Így rajgontak érte a nők - itt épp szintén a ''Jailhouse Rock'' (Börtönrock) című filmben.
©
1959. január 1. - Friedberg, Németország: Rajongók gyűrűjében Friedberg-ben, ahol két évet töltött az amerikai hadsereg szolgálatában.
©
1960. február 14. - Friedberg, Németország: Elvis és az őrmesteri jelvény.
©
A ''G.I. Blues'' (Katonablues) című film szerepében 1960-ban.
©
1960. március 8. - Visszatérés az Egyesült Államokba - a rajongók előtt egyenruhában tisztelgett.
©
1961. január 01. - Hollywood, Egyesült Államok - Tuesday Weld színésznővel egy filmforgatás szünetében.
©
1963. - Az ''It Happened at the World's Fair'' (A világkiállításon történt) című filmben bunyózott is
©
1963. - A Viva Las Vegas-ban Ann-Margaret oldalán
©
1966. - a Norman Taurog-rendezte ''Spinout'' (Pergés) című filmben autóversenyzőt alakított.
©
1967. - A John Rich-rendezte ''Easy come easy go'' (Kalifornia kincse) című film egyik jelenetében
©
Elvis németországi katonai szolgálata idején ismerkedett meg a színésznőként dolgozó Priscillával, akivel nyolc év udvarlás után, 1967. május 1-jén kelt egybe. Kilenc hónap múlva megszületett egyetlen lányuk, Lisa Marie. A boldogság nem tartott sokáig: Priscilla és Elvis 1973-ban elváltak.
©
1968. - Elvis feleségével Priscilla Presley-vel, és egyetlen lányukkal, Lisa Marie Presley-vel
©
1969. - Elvis a ''Charro!'' című filmben
©
1970. december 21. - Washington, Egyesült Államok: kézfogás Richard M. Nixon elnökkel a Fehér Házban
©
1970. - Elvis - Ahogy az lenni szokott
©
Egy kis lazítás 1970-ben
©
1972. - Elvis turnéjának egyik állomásán
©
1992. június 4. - Egyesült Államok: 500 millió példányban nyomtatott bélyeg Elvis fiatalkori portréjával.
©
2007. augusztus 16. - Tupelo, Egyesült Államok. a kétszobás ház, ahol Elvis született, s amely ma zarándokhely a rajongók számára.
©
2007. augusztus 15. - Memphis, Egyesült Államok: a ház nappalija, ahol Elvis tizenéves korában négy évig lakott szüleivel.
©
2006. november 16. - Hollywood, Egyesült Államok: Riley Keough, Elvis Presley unokája a Victoria's Secret divatbemutatóján.
©
2010. november 19. - Beverly Hills, Egyesült Államok: Elvis 1965-ben viselt vörös velúrpulóvere a hírességek értékeinek árverezésére szakosodott Julien's akuciósház kikiáltásán, ahol többek közt Johnny Cash egyik kézzel írott dalszövegét is megszerezhették.
©
1996. január 8. - Chicago, Egyesült Államok: Elvis hatvanegyedik születésnapján 61 Elvis-imitátor lépett fel
©
2007. augusztus 16. - Memphis, Egyesült Államok: rajongók Elvis halálának 30. évfordulóján
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Sophia Loren 80 éves – Nagyítás-fotógaléria

Az idő a film nagy generációja ellen dolgozik, Sophia Loren azonban még a nyolc évtized árnyékában is képes megőrizni azt a természetes pompát, mely az ötvenes években világsztárrá emelte őt. Az elsőként Carlo Ponti produceri közbenjárásával felkarolt olasz színésznő az 1953-as Aidával vált varázsütésre tényezővé. Loren a filmen kívül az olasz sztárvilágban is a nagybetűs nő egyszemélyes megtestesítője, nem csak sajátmárkás szemüvegekkel szállt be a divatiparba, de egy kisebb adócsalási botrány elülésével a tökéletes családanya szerepét is ő töltötte be a bulvár hasábjain. Pillanatok Sophia Loren életéből, melyet a közönség nem láthatott moziban.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

25 éves a Páneurópai piknik – Nagyítás-fotógaléria

Történelmet írtak, akik részt vettek 1989 egyik világpolitikai jelentőségű eseményének, a Páneurópai pikniknek a szervezésében, amiről még a korabeli új-zélandi tévé is a helyszínről tudósított – a magyar állami tévé azonban nem. Minderre az egyik szervező, Nagy László emlékszik vissza a neten is olvasható terjedelmes beszámolójában. Nagy felidézi a szervezés legapróbb részleteit, de maga is hiányolja például a világpolitikai hátteret, az események valódi mozgatórugóit. A korabeli magyar állami és állampárti vezetés tényleges szándékait sem ismerhetjük pontosan, jóllehet Pozsgay Imre – akkori államminiszter, az MSZMP elnökségi tagja – ''piknikfővédnök'' pozitív és ösztönző szerepét minden beszámoló kiemeli, ahogy Habsburg Ottóét is, aki az esemény ''nyugati'' fővédnöke volt.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Brigitte Bardot 80 éves - Nagyítás-fotógaléria

Számot ajánlott neki Bob Dylan, férfiak milliói rajongtak érte, nők milliói irigyelték és utánozták. Ő volt a hatvanas évek első számú szexszimbóluma, ruházkodása, frizurája megszabta az évtized divatját. Sokak szemében persze ő testesítette meg a bűnt. Egyik leghíresebb filmje az 1956-os És Isten megteremté a nőt. Brigitte Bardot színésznő, énekes és harcos állatvédő 80 éves.

hvg.hu Nagyítás

50 éves az Erzsébet híd – Nagyítás-fotógaléria

Ötven éve adták át Budapest egyik legnevezetesebb hídját, melyet a második világháború után újraépítettek, melyen egykor villamos is közlekedett, s amely ma talán a legforgalmasabb fővárosi átkelő. A Sávoly Pál által tervezett, Erzsébet királynéról elnevezett híd ma az első kerületet köti össze ötödikkel, teljes hossza pedig 378,6 méter. Elődje az akkori időkben műszaki csodának számított, 1894-ben tervezték, építési munkálatai 1903 őszén fejeződtek be, tervezésében Czekelius Aurél, Kherndl Antal, Gállik István, Beke József és Nagy Virgil vettek részt. Az első híd a németet csapatok 1945 telén lezajlott visszavonulásának esett áldozatul. Január 18-án a budai oldalon végzett robbantás után a híd összedőlt, a kár nagysága miatt végül lehetetlennek tűnt a helyreállítás, így újjáépítették. A második, kábelhídnak épített átkelő 1961 és 1964 között épült, a forgalomnak november 21-én adták át. Az elmúlt ötven évben része volt taxisblokádban, hat sávja kerékpáros-felvonulások útvonalául szolgált, de volt itt politikai nagygyűlés, tüntetés, 2002-ben pedig még el is foglalták.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

80 éves lenne az első űrhajós, Jurij Gagarin - Nagyítás-fotógaléria

A világon elsőként Jurij Gagarin jutott fel az űrbe, ahol pontosan 108 percet töltött: Vosztok-1 űrhajójával 1961 április 12-én indult útnak, mely alatt megkerülte a Földet, a visszatérést követő zajos ünneplés után nem sokkal pedig kezdetét vette az amerikaiakkal folytatott űrverseny. Gagarint első útján hadnagyból őrnaggyá léptették elő, az űrben töltött percekről hangfelvételt és írásos jegyzeteket is készített. A hazatérést követő hirtelen jött népszerűséget nehezen viselte, megromlott házassága után pedig alkoholproblémái voltak. 1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, később visszatért Csillagvárosba, ahol többször használható űrhajók tervezésével foglalkozott. 1967-ben újabb feladatot kapott: Komarov űrhajós tartalékaként Gagarint választották a Szojuz–1 repülésére. Az újbóli gyakorlatokhoz ismét vadászgépbe ült, 1968. március 27-én egy MIG-15-össel végrehajtott rutinrepülés során kiképzőjével, Vlagyimir Szerjoginnal együtt lezuhantak. A baleset körülményei sokáig tisztázatlanok voltak, ám a 2013-ban nyilvánossága hozott, korábban titkosított dokumentumokból kiderült, hogy Gagarinék az akkor tesztelt új Szu-15 vadászgép tesztrepülésének hibája miatt kerültek bajba, s vesztették életüket. Képes összeállításunk az első űrhajós életéből.

hvg.hu Nagyítás

Abu Ghraib: 10 éves az amerikai hadsereg legnagyobb szégyene – Nagyítás-fotógaléria

Éppen tíz éve tudta meg a világ, miket művelnek az emberi mivoltukból kivetkőzött amerikai katonák egy iraki börtönben. Válogatott kínzások, megalázások, embertelen vallatások. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, és alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.