Tetszett a cikk?

A franciaországi mészárlás uralta a hetet: a Kouachi fivérek betörtek a Charlie Hebdo szerkesztőségébe, ahol összesen 12 emberrel végeztek. A terroristákat 88 ezer rendőr, csendőr, katona kereste, végül péntek este egy nyomdában végeztek velük. Az akcióval párhuzamosan zajlott egy másik is Párizsban, ahol egy kóser boltban túszokat ejtettek. Az áldozatokról világszerte megemlékeztek. Hazánkban eközben előkerült Orbán Viktor, Áder János rendkívüli sajtótájékoztatón jelentett be, de volt csontig hatoló hideg, ónos eső és tavaszias meleg is.

Beirut, Libanon: járókelők az Ain al-Mreisseh tengerparti sétánynál
©
Kersbrook, Ausztrália: David Miller helyi lakos egy megolvadt borosüveggel. Ausztráliában rendszeresek a bozóttüzek, a nyári hónapok mellett december és február között is pusztíthatnak a lángok. 1983-ban több mint hetven, 2009 februárjában pedig százhetvenhárom halálos áldozatot követeltek a Victoria állambeli tüzek, emellett több mint kétezer ház semmisült meg.
©
Budapest: Kőrösi Csaba eddigi ENSZ-nagykövet és Áder János a Sándor-palota Tükörtermében. A köztársasági elnök rendkívüli bejelentése mindenkit meglepett: mostantól ugyanis a Köztársasági Elnöki Hivatalban lesz egy Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság, amit Kőrösi Csaba fog vezetni. A Index szerint ez az első lépés Áder nagy terve felé: az elnöki mandátumának lejárta után az ENSZ-főtitkári posztját nézte ki magának.
©
Kalifornia, USA: mászók az El Capitan gránitmonolit Hajnalfalának oldalán. Kevin Jorgeson, 30 éves amerikai sziklamászó, és társa, a 36 éves Tommy Caldwell mászta meg a legnehezebbnek tartott sziklafalat a Yosemite Nemzeti Parkban. A két sportoló hétévnyi felkészülés után a világon először kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabad stílusban mássza meg a nyolcszáz méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalat.
©
Bischofshofen, Ausztria: a svájci Simon Ammann a négysáncverseny utolsó állomásán. A négyszeres olimpiai bajnok síugró érkezés után elvesztette egyensúlyát, s mivel kezével már nem tudott védekezni, fejjel vágódott a pályára. Ammann a helyszínen eszméletét vesztette, a sánc aljáról nyakmerevítőben vitték le, a kórházba szállítás közben már magához tért, állapota pedig stabil volt. A svájci szövetség csütörtöki közleménye szerint a 33 éves versenyző megúszta az esést súlyosabb sérülés nélkül, de a komoly agyrázkódás és zúzódások miatt néhány napig a teljes nyugalom érdekében a schwarzachi kórházban tartják.
©
Debrecen: ónos esőtől eljegesedett köztéri installáció a Nagyerdőben. Országszerte több baleset is történt a csúszós utak miatt. Hajnaltól mintegy húsz esetben kérték a tűzoltók segítségét a csúszós utakon. A 44-es úton hat teherautó csúszott össze, a 81-esen, Bakonysárkánynál egy autóalkatrészeket szállító teherautó felborult. Több helyen személyautók és teherjárművek fordultak keresztbe az úton, illetve csúsztak árokba; a katasztrófavédők a legtöbb riasztást az ország keleti felében kapták.
©
Tongi, Banglades: hívők százai a háromnapos imádság első napján. A mekkai haddzs utáni második legnagyobb muszlim vallási gyűlésre mintegy kétmillió hazai és külföldi hívőt várnak.
©
Párizs, Franciaország: mészárlás a Charlie Hebdo szerkesztőségében. Szerdán feketébe öltözött maszkos férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo című újság párizsi központját. Gépfegyverből adtak le lövéseket, a támadásban 12-en vesztették életüket, köztük rendőrök és híres karikaturisták: a ''Tignous'' néven alkotó Bernard Verlhac, a ''Wolinski'' néven rajzoló Georges Wolinski és a ''Cabu'' néven ismert Jean Cabut képregényrajzoló is életét vesztette a támadásban, akárcsak az a rendőr, aki a korábbi, a Charlie Hebdót ért támadások óta védte a lapot kiadó Charbot. Menekülés közben agyonlőttek egy földön fekvő, sérült rendőrt is.
©
A mészárlás után világszerte fejezték ki részvétüket. Franciaország több városában már szerda este tízezrek vonultak az utcára, de megemlékezéseket tartottak többek közt Hollandiában, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Bangladesben, Ukrajnában, Spanyolországban, Ecuadorban, Törökországban, Marokkóban, Kubában, Bulgáriában, Magyarországon, Belgiumban, Tunéziában, Tajvanban, Cipruson, Mexikóban és Chilében. Valamennyi országban félárbocra engedték a lobogókat és gyertyát gyújtottak.
©
Budapest: Magyarországon is emlékeztek – gyertyagyújtás a francia nagykövetség épülete előtt
©
A szerkesztőségi gyilkosságok elkövetésével gyanúsított testvérpár, Said és Chérif Kouachi után hajtóvadászatot indítottak. Csütörtökön kora délután keresésükre rendőrségi műveletet indítottak. A kutatásban közel 88 ezer rendőr, csendőr és katona vett részt.
©
Menekülés a párizsi kóser üzletből. A három napig tartó hajtóvadászat végül pénteken a késő délutáni órákban ért véget. A rendőrség különleges erői és a terrorelhárítók összehangolt akcióban rohanták le a támadókat: a kóser boltban és a gyártelepen bujkáló elkövetőket egyazon időben ölték meg, kiszabadítva ezzel a túszokat. A támadásnak négy civil áldozata és négy rendőri sérültje van, mellyel összesen tizenhétre emelkedett az áldozatok száma. A szatirikus lap szétlőtt szerkesztőségnek helyet adó Libération egy vezetője azt mondta, a Charlie Hebdo megmaradt munkatársai józanul, szinte közömbösen fogadták a hírt, hogy kollégáik gyilkosait megölték a rendőrök.
©
Douma, Szíria: férfi a nagypapa sírjánál
©
Minszk, Fehéroroszország: katonák az ortodox karácsonyon
©
Washington, Egyesült Államok: John Boehner ohiói republikánus képviselő átveszi a kalapácsot Nancy Pelositól, a képviselőház demokrata kisebbségének vezetőjétől. Boehnert újraválasztották a képviselőház elnökévé a novemberi félidős választások eredményeképpen létrejött 114. amerikai kongresszus alakuló ülésén.
©
Kairó, Egyiptom: bombaszakértő munkája az ''Egyiptom Zsoldosai'' nevű szervezet akciójában elhelyezett pokolgép hatástalanítása közben. A szerkezetet egy virág zsákjában helyezték el, mely végül felrobbant, három embert megsebesítve. A bombaszakértő életét vesztette.
©
Multan, Pakisztán: katonák járőröznek a központi börtön környékén
©
Harbin, Kína: látogatók a 31. Nemzetközi Jég- és Hófesztivál egyik ''labirintusában''
©
Budapest: a Fővárosi Nagycirkusz Magyar cirkuszcsillagok című műsorának ecuadori vendégművésze, Cesar Pindo kígyóember produkciója a Fővárosi Nagycirkusz Magyar cirkuszcsillagok című műsorának próbáján
©
Chilecito, Argentína: a francia Pascal Thomasse és társa, Pascal Larroque a Dakar Rally harmadik szakaszán San Juan és Chilecito között
©
Las Vegas, Egyeüslt Államok: érdeklődők az LG G Flex2 telefonjának standjánál a Consumer Electronics Show (CES) rendezvényén
©
Tokió, Japán: a Sushi-Zanmai étteremlánc elnöke, Kijosi Kimura egy 180 kilogrammos kékúszójú tonhal társaságában a Tsukiji halpiachoz közeli éttermében. A közel tízmillió forint értékű tonhalat a nagykereskedelmi halpiacon vásárolta az üzlet tulajdonosa.
©
Isztambul, Törökország: a török úszó, Savas Ozbey fakereszttel vízkereszt napján
©
Nairobi, Kenya: mentési munkálatok a Haruma lakónegyedben, ahol vasárnap este összedőlt egy hatszintes ház. A rádiónak nyilatkozó egyik helyi illetékes szerint a házra újabb és újabb szinteket húztak fel engedély nélkül, emiatt jelentősen megnőtt az alsó falak terheltsége. Egy ember életét vesztette, több lakót sokáig kerestek.
©
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

Terrortámadás Párizsban

Feketébe öltözött maszkos férfiak támadták meg a francia Charlie Hebdo nevű újság párizsi központját. Gépfegyverből adtak le lövéseket, a támadásban 12-en vesztették életüket, köztük rendőrök és híres karikaturisták, és mintegy 7-en megsebesültek. Az újság kiadójának igazgatója, a karikaturista Stéphane Charbonnier, művésznevén ''Charb'' szintén meghalt a támadásban – írja a Le Monde. Charb volt az, aki Mohamed próféta életéről készített képregényt 2013-ban. A rendőrség megerősítette, hogy a ''Tignous'' néven alkotó Bernard Verlhac, a "Wolinski" néven rajzoló Georges Wolinski és a ''Cabu'' néven ismert Jean Cabut képregényrajzoló is életét vesztette a támadásban, akárcsak az a rendőr, aki a korábbi, a Charlie Hebdót ért támadások óta védte a lapot kiadó Charbot. A főszerkesztő Gérard Biard valószínűleg életben maradt. Az újság dolgozói szerint a támadók tudhatták, hogy szerdán délelőtt tartják a szerkesztőségi ülést és ilyenkor sokan vannak az épületben, mert különben alig valaki szokott bent tartózkodni. Az épület egy másik irodájában dolgozó Yves Cresson producer azt írta ki a Twitterre, hogy két felfegyverzett férfi bement az ő irodájába is, a Charlie Hebdo szerkesztőségét keresték, majd kimentek, miután két lövést adtak le. A támadók először eltévesztették a házszámot, és egy másik épületbe mentek be. Szerda este 11 óra körül feladta magát a Párizstól északkeletre, a belga határnál fekvő Charleville-Mézières rendőrségén a 18 éves Hamid Mourad, annak a három gyanúsítottnak az egyike, akiket korábban a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, 12 áldozatot követelő szerdai támadással kapcsolatban azonosítottak – közölte az AFP hírügynökség.

hvg.hu Nagyítás

Túszdráma Franciaországban

Pénteken már harmadik napja folyt a hajtóvadászat a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen végrehajtott, 12 emberéletet követelő párizsi terrortámadás két fő gyanúsítottja után. Péntek reggel a párizsi vérengzés elkövetői túszt ejtettek egy nyomdában Dammartin-en-Goele-ben, ahol lövöldözés tört ki. Mindeközben délután a Porte de Vincennes-nál egy kóser boltban túszokat ejtett az a férfi, aki csütörtökön Dél-Párizsban megölt egy rendőrnőt. A túszdráma egész délután tartott, majd a két helyszínen egyszerre induló rendőrségi rohamban végeztek a karikaturisták gyilkosaival és a kóser boltban túszokat ejtő rendőrgyilkossal. A műveletekben négy túsz életét vesztette, négy rendőr megsebesült. A Libération egy vezetője azt mondta, a Charlie Hebdo megmaradt munkatársai józanul, szinte közömbösen fogadták a hírt, hogy kollégáik gyilkosait megölték a rendőrök.

hvg.hu Nagyítás

Elvis Presley 80

80 éve egy Mississippi kisvárosban született, élt 42 évet, és megváltoztatta a világot. Nem egyszerű zenész, énekes, és színész volt, hanem máig egy megkerülhetetlen kulturális ikon, legenda, akit egyszerűen Királynak neveztek rajongói. Mindenki ismeri nevét, hajviseletét, táncmozdulatait, dalait. 1977-es halálát sokan máig nem hiszik el, az amerikaiak 7 százaléka szerint ma is él. 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat Budapest díszpolgárává avatta az 1956-os forradalom melletti kiállásáért.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Képek, amikre rácsodálkoztunk 2014-ben - Nagyítás-fotógaléria

Bringák a falon, izzó láva Izlandon, divatbemutató az erdőben, veréb a csőben, esküvő a víz alatt, motorral a város felett – képek, amiket látva egy pillanatra nem hittük el, hogy nem egy filmet látunk. Ilyen színes volt a világ 2014-ben is: év végi összefoglaló sorozatunk első része.