Tetszett a cikk?

Karrier, otthonteremtés és gyereknevelés: a 21. századi nő igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak és kihívásoknak. Az a minimum, hogy az év egyik napján annál is jobban odafigyelünk rá, mint amennyire egyébként mindennap meg kellene tenni: március 8. a nők napja.

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

Afrikában március 8-án is a szegénység, a HIV és az AIDS, a családon belüli és a nők elleni erőszak leküzdése kerül középpontba. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben leginkább a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségek megszüntetésén van a hangsúly, de fontos szerepet kap az AIDS- és HIV-elleni harc is. A csendes-óceáni régióban kulcskérdés a nők részvétele a politikában, míg az arab államokban a nők alapvető jogainak kivívásáért és biztonságuk megteremtéséért harcolnak, Latin-Amerikában és a karibi térségben pedig a nők jogainak védelmét biztosító intézményi háttér megteremtéséért. Európában a nők politikában, kormányzásban betöltött szerepe, a két nem közötti bérkülönbségek megszüntetése – egyenlő munkáért egyenlő bér-elv alapján – kerül a fókuszba e napon is, és persze a nők elleni erőszak felszámolása – legalábbis az ENSZ nőügyi szervezetének (UN Woman) törekvéseit tekintve.

A nőnap munkaszüneti nap a világ számos országában, például Örményországban, Kambodzsában, Kirgizisztánban, Zambiában, Oroszországban, Ukrajnában és Vietnamban. Kínában és Madagaszkáron viszont csak a nőknek jár szabadnap, a férfiaknak dolgozniuk kell március 8-án.

Csepeli Eszter operatőr
©
Csepeli Eszter operatőr
©
Janzsó Adrienn autószerelő
©
Janzsó Adrienn autószerelő
©
Szalóky Alíz kerékpáros futár
©
Szalóky Alíz kerékpáros futár
©
Krasznai Mariann harsonás
©
Krasznai Mariann harsonás
©
Filep Józsefné Ildikó buszvezető
©
Filep Józsefné Ildikó buszvezető
©
Opitz Andrea űrkutató
©
Opitz Andrea űrkutató
©
Sőled Orsolya jégkorongozó
©
Sőled Orsolya jégkorongozó
©
Kelemen Katalin, Magyarország egyetlen női rabbija
©
Kelemen Katalin, Magyarország egyetlen női rabbija
©
Nagy Enikő önkéntes tűzoltó
©
Nagy Enikő önkéntes tűzoltó
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Stiller Ákos Nagyítás

Ennyi maradt a Szigetből

Egyszer minden véget ér. A szerelemnek múlnia kell. Lebontották a nagyszínpadot. Hamarosan itt az ősz. Kesergős fotóriportunk a Sziget Fesztivál utolsó utáni napjáról.

fm Nagyítás

Terror, szmog és éremeső a hét képein

14 embert mészárolt le egy pár Kaliforniában, a tetteseket rövid hajtóvadászat után lőtték le. Kairóban bomba robbant egy kávézóban, a párizsi merényletekkel összefügéésben pedig egyre többször hangzik el Budapest. Hazánkban lezajlott az MSZP-kongresszus, a magyar úszók rengeteg aranyat szereztek az Eb-n. Pekingben szmog van, Thaiföldön majomfesztivál, Kobe Bryant pedig visszavonul. A hvg.hu képes összeállítása a hét fontosabb eseményeiből.

Stiller Ákos Nagyítás

Felhevült testekre csapott le a vihar a Balaton Soundon

Senkit nem ért váratlanul a vihar a Balaton Soundon: a legtöbben be se mentek a fesztiválra, akik bementek, nem fürödhettek a vihar miatt. Akik bementek és nem fürödhettek a vihar miatt, azok nem mehettek fel a külön színpadokra szintén a vihar miatt, akik mindezek ellenére ott maradtak, ráadásként még jól meg is áztak, természetesen a vihar miatt. Tanulságos képriportunk a fesztivál 0. napjáról.

Fazekas Zsuzsanna, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Forróság, pénzeső és ponthatárhirdetés a hét képein

Depardieu kaszálni tanult, szóltak a kürtök Németországban, cápa támadt szörfösökre, pénzt szórtak a FIFA-elnökre, kiderültek a felvételi ponthatárok és eltemették Jules Bianchit. Mindezt pokoli forróságban, de ha lemaradt volna valamiről, most pótolhatja - ez volt a hét képekben.

Tóta W. Árpád, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

120 ezer ember meghalt két pillanat alatt

Hetven éve, 1945 augusztus 6-án vetette be az Egyesült Államok az atombombát Hirosima ellen, amelyet három nappal később követett a második, Nagaszaki elleni nukleáris csapás. A világ első atomtámadásával Amerika a rendkívül véresnek ígérkező partraszállást igyekezett elkerülni, egyben megmutatva a világnak és benne a Szovjetuniónak katonai és tudományos fölényét. A bomba Hirosimában 80 ezer, Nagaszakiban 40 ezer embert ölt meg a robbanás pillanatában.

Bárdi Bálint - Túry Gergely Nagyítás

''Ez kutyább hely, mint Pesten a Nyóc''

Ököritófülpös legutolsó utcáiban kézzelfogható a nyomor. A főtéren viszont egy csikk sincs elhajítva, a cigánysoron fűnyíróval vágják a ház előtt a gazt. Ugyan mindenki megpróbál kitörni, mindenkinek vannak álmai, de külföldre menni sehogy sem tudnak. Az érettségizett, szakmával is rendelkezőknek is marad a közmunka, legfeljebb csak Mátészalkáig vagy Budapestig jutnak el. Akinek az sincs, annak marad a drog és a prostítúció. Senki sem segít.

Stiller Ákos - képszerkesztés Nagyítás

"Apu, eléggé biztos vagyok benne, hogy meleg vagy"

Gabriela Herman négy éve fotózza azokat a gyerekeket, akiket meleg párok neveltek fel, vagy akiknek az idő során coming outoltak a szülei. A fotósorozat, mint egyik interjújában mondja, egyfajta terápia is a New Yorkban élő portréfotós számára, akinek az édesanyja akkor mondta el, hogy leszbikus, amikor ő egyetemre járt. Ez a téma sokáig tabunak számított az amúgy nagyon összetartó családban. Gabriela egy meleg jogvédő szervezet segítségét kérte, hogy olyan gyerekekkel találkozhasson, ahol hasonló coming out volt a családban. Az évek alatt több tucat fiatallal beszélgetett és készített portrésorozatot a fotós, amit a héten jelent meg a New York Times hasábjain is. Képek és történetek - Nagyítás-fotógaléria.