Tetszett a cikk?

Június 1-jén lenne kilencvenéves minden idők egyik legismertebb filmsztárja, Marilyn Monroe, aki alig harminc filmet forgatott, ezek többsége is felejthető, mégis a múlt század tömegkultúrájának bálványaként őrzi az emlékezet. 1926-ban Los Angelesben született Norma Jean Baker néven. A háború után elvált, filmszerződést kapott, haját kiszőkítette és felvette a Marilyn Monroe nevet. Monroe filmjei még életében 200 millió dollárt hoztak, legendája ma sem halványul.

Marilyn Monroe gyermekkorában. Apját, bizonyos Edward Mortensont sohasem ismerte, mert születése előtt eltűnt, így anyja korábbi férjének nevét írták be az anyakönyvbe. A kislány úgy nőtt fel, hogy nem tudta biztosan, ki is az apja: akinek nevét viseli, egy Stanley Gifford nevű filmügynök vagy Clark Gable, ahogy azt anyja állította. A filmvágóként dolgozó anya élete nagy részét elmegyógyintézetben, Norma Jean gyermekkorát nevelőszülőknél, árvaházakban hányódva töltötte, állítása szerint többször meg is erőszakolták. Az iskolákból kimaradt, s hogy a nyomorból meneküljön, tizenhat évesen férjhez ment. A második világháború idején egy repülőgépgyárban dolgozott, itt fedezte fel egy fotós, így kezdődött modellkarrierje.
©
A háború után elvált, filmszerződést kapott, haját kiszőkítette és felvette a Marilyn Monroe nevet. Mielőtt kamera elé állhatott volna, új frizurát kreáltak neki, megtanították öltözködni, viselkedni, kicsit még színészkedni is, de sorozatban öt filmje bukott meg. A képen a ''Szőkék előnyben'' című film egyik jelenetének forgatásán 1953-ban.
©
A népszerűség csúcsaira 1953-ban a Niagara és a Szőkék előnyben című filmek röpítették. Habkönnyű komédiák sora következett, a Hét év vágyódásban produkálta a híres jelenetet, amikor a metrószellőző fölött a szél felfújja szoknyáját. Ő lett Amerika szexszimbóluma, milliók bálványa, akit Joe DiMaggio, a baseball legnagyobb csillaga vett feleségül. (Rendhagyó nászútjuk Koreába vezetett, ahol Marilyn négy nap alatt tízszer lépett fel az ott állomásozó amerikai katonák előtt.) A házasság csak kilenc hónapig tartott, de exférje élete végéig kitartott mellette. A képen Jane Russellel egy, a ''Szőkék előnyben'' című filmhez kapcsolódó rendezvényen 1953-ban.
©
A színészi képességeiben élete végéig kételkedő Monroe úgy érezte, hogy a film felfalja lelkét, idegessége súlyos fizikai tüneteket produkált. Bizonytalan énje a szerepekbe könnyen illeszkedett, de a forgatásokról órákat késett, mindenkivel összeveszett, szövegét elfelejtette.
©
Marilyn Monroe, Tony Curtis és a rendező, Billy Wilder a ''Van, aki forrón szereti'' című film forgatásán 1959-ben. Wilder egyszer azt mondta róla: ''a legnagyobb sztár lehetne, ha pontosabb lenne... Igaz, az én nagynéném nagyon pontos, de senki sem fizetne azért, hogy a moziban láthassa''.
©
Monroe a szexbomba szerepét megelégelve egy év szabadságot vett ki, hogy a híres New York-i Actor's Studióban képezhesse magát. (Állítólag ekkor Rainier monacói herceg őt is számba vette lehetséges feleségként, választása végül azért esett Grace Kellyre, mert ő katolikus vallású volt.) Monroe nem hiába fáradozott, 1956-ban a Buszmegállóban bebizonyította, hogy drámai szerepet is el tud játszani. A képen: ''A folyó, ahonnan nincs visszatérés'' című filmben 1954-ben.
©
Ugyanebben az évben ismét férjhez ment, a híres drámaíró Arthur Millerhez, akinek kedvéért a zsidó hitre is áttért. A forgatás továbbra is rémálom maradt vele, de egyre érettebb színésznő lett – 1957-ben Angliában a színészkirály Laurence Olivier-vel forgatta A nagyherceg és a táncosnő című filmet. A két főszereplő olykor ökölre is ment egymással, a filmet azonban – legalábbis Angliában – jól fogadták. (A forgatásról készült az Egy hét Marilynnel című film 2011-ben, a Marilynt alakító Michelle Williams Goldon Globe-díjat érdemelt ki). A képen: látogatóban a koreai háborúban szolgáló katonáknál 1954 februárjában.
©
Monroe ekkor már az alkohol és a tabletták rabja volt, többször elvetélt, házassága megromlott. 1959-ben, gyógyszerekkel teletömve készítette a pályafutása legnagyobb sikerét hozó Van, aki forrón szeretit Tony Curtis és Jack Lemmon társaságában. A komédiában élete alakítását nyújtotta, de partnerei idegeire ment tévesztéseivel. A képen Don Murray karjaiban a ''Buszmegálló'' című filmben 1956-ban.
©
Következő filmje és következő flörtje a Szeressünk! volt Yves Montand-nal: most higgadtabb volt, de rosszul játszott. Már a szétesés szélén forgatta 1961-ben a Kallódó embereket. Miller, akitől már válófélben volt, naponta átdolgozta a forgatókönyvet. A film befejezése után Monroe partnere, Clark Gable – akihez igaz érzelmek kötötték – meghalt, Monroe egyre nehezebben tudott megküzdeni démonaival. A képen Monroe az amerikai–izraeli válogatott mérkőzése előtt az Ebbets Fied stadionban 1957. május 26-án.
©
Marilyn Monroe és Tom Ewell a ''Hétvégi vágyakozás'' című film klasszikus jelenetében 1955-ben.
©
A Bravo magazin címlapján 1956 augusztusában.
©
©
Depressziója miatt kórházba is került, ám ismét régi önmagát idézte, amikor 1962 májusában ő köszönthette John F. Kennedy elnököt annak születésnapi partiján. A köszöntés olyan jól sikerült, hogy románc szövődött közte és az elnök között, sőt annak Robert fivérével is hírbe hozták. (Három házassága mellett számtalan futó viszonya volt többek között Marlon Brandóval, Frank Sinatrával, a rendező Elia Kazannal.) Utolsó főszerepe a Valamit adni kell című vígjáték lett volna, de megbízhatatlansága miatt forgatás közben menesztették, s egyetlen új szerződésajánlatot sem kapott.
©
A még mindig csak 36 éves Monroe ágyban fekvő meztelen, a telefont markoló holttestét 1962. augusztus 5-én reggel fedezte fel bejárónője. A hivatalos vizsgálat altatótúladagolást állapított meg a halál okaként, de ezt kevesen hitték el, azóta is számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot. Sírhelyét a Playboyt kiadó Hugh Hefner fizette, a gyászbeszédet Lee Strasberg, az Actor's Studió alapítója tartotta. A képen az ágy, ahol a színésznőt holttan találták.
©
Járókelő a Hírességek Sétányán Marilyn Monroe csillagánál 1964-ben. Monroe filmjei még életében 200 millió dollárt hoztak, legendája ma sem halványul. Rajongói közé tartozott Albert Einstein, Jean-Paul Sartre, számos híresség – Madonna, Lady Gaga, Gwen Stefani – utánozta imázsát.
©
A filmsztár Jane Russell által leleplezett emlékbélyeg a hollywoodi Mann's kínai színházban 1995. június 20-án.
©
Warhol-köntösbe öltöztetett parfüm egy tokiói üzletben 2001. november 5-én.
©
Marilyn Monroe szobra a Centennial Olympic Parkban 1996 júliusában.
©
Portréja a 2009-es cannes-i filmfesztiválról. Az ezredfordulón a Playboy, a People és az E! Online magazin szavazásán is őt választották az elmúlt évszázad legszexisebb nőjének.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

hvg.hu Nagyítás

A 90 éves Göncz Árpád köszöntése - Nagyítás-fotógaléria

Kilencven éve, 1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító, politikus. Az 1956-os forradalom után életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, melyből 1963-ban szabadult. A rendszerváltás után a harmadik Magyar Köztársaság első elnökévé választották. Képes összefoglalónkban pályájának rövid áttekintésével köszöntjük Göncz Árpádot.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

40 éve történt: Fekete Szeptember a Müncheni olimpián - Nagyítás-fotógaléria

A Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja 1972. szeptember 5. hajnalán - kihasználva a korabeli enyhébb ellenőrzéseket és biztonsági intézkedéseket - átmászott az olimpiai falu kerítésén, s behatoltak az izraeli olimpikonok szállására. A túszul ejtett tizenegy sportoló közül ketten a behatolást követően vesztették életüket. A terroristák célja többek közt palesztin honfitársaik, mindegy 230, izraeli börtönben raboskodó fogoly szabadon bocsátása volt, ám a sorozatos határidők módosítása sem járt eredménnyel. Késő délután a terroristákat foglyaikkal együtt helikopterekkel a reptérre szállították, ahol felkészületlen rendőrökbe ütköztek. A késő estig tartó lövöldözésekben végül a terroristák mellett tizenegy sportoló vesztette életét.

hvg.hu Nagyítás

40 éves a Concorde

Negyven éves a Concorde, a hangsebességnél gyorsabb civil repülés jelképe. Nem az egyetlen és nem is az első szuperszonikus utasszállító volt, de a bolsevik másolat csúfos véget ért. A Concorde gazdaságtalan volt, zajos és drága mulatság – viszont gyönyörű, és évtizedeken át a Nyugat csodájának szimbóluma. Ma már újra csak a katonai pilóták élvezhetik az igazi száguldást.

hvg.hu Nagyítás

50 éves az Erzsébet híd – Nagyítás-fotógaléria

Ötven éve adták át Budapest egyik legnevezetesebb hídját, melyet a második világháború után újraépítettek, melyen egykor villamos is közlekedett, s amely ma talán a legforgalmasabb fővárosi átkelő. A Sávoly Pál által tervezett, Erzsébet királynéról elnevezett híd ma az első kerületet köti össze ötödikkel, teljes hossza pedig 378,6 méter. Elődje az akkori időkben műszaki csodának számított, 1894-ben tervezték, építési munkálatai 1903 őszén fejeződtek be, tervezésében Czekelius Aurél, Kherndl Antal, Gállik István, Beke József és Nagy Virgil vettek részt. Az első híd a németet csapatok 1945 telén lezajlott visszavonulásának esett áldozatul. Január 18-án a budai oldalon végzett robbantás után a híd összedőlt, a kár nagysága miatt végül lehetetlennek tűnt a helyreállítás, így újjáépítették. A második, kábelhídnak épített átkelő 1961 és 1964 között épült, a forgalomnak november 21-én adták át. Az elmúlt ötven évben része volt taxisblokádban, hat sávja kerékpáros-felvonulások útvonalául szolgált, de volt itt politikai nagygyűlés, tüntetés, 2002-ben pedig még el is foglalták.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

90 éves a brit birodalom élő szimbóluma

Ha létezne az uralkodói rekordok Guinness-könyve, akkor a britek királynője, II. Erzsébet nyugodtan szerepelhetne a kötet címoldalán: ő a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó, aki gyémántlakodalmával egyszerre ünnepelhette meg trónra lépésének évfordulóját, ráadásul a leghosszabb ideig regnáló uralkodónők listáját globálisan is ő vezeti, megelőzve saját ükanyját, Viktória királynőt. Illetve van még valami, amiben szintén verhetetlen: uralkodása ideje alatt több mint ötezer különböző kalapot viselt. II. Erzsébet kilencvenéves lett.