Tetszett a cikk?

A Kontakt című anyagáért Bartha Máté kapta az elismerést.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismeréseképpen 2014-ben alapította meg az 5 millió forint összdíjazású Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelynek odaítéléséről a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri két lépcsőben döntött.

A  tavaly októberben megnevezett három, egyenként 500+200 ezer forintos ösztöndíjban részesült alkotó elmúlt egyéves munkáját értékelve döntött végül a zsűri Bartha Máté projektje mellett. Így a fotográfus harmadikként vehette át a Capa-nagydíjat, és ezzel további 3 millió forintos pénzjutalomban részesült a Robert Capa születésének 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepélyes díjátadón, 2018. október 17-én a Capa Központban.

Bartha Máté nyertes anyaga a Honvédsuli nevű civil szervezet munkáját mutatja be. A pedagógusból, családsegítő végzettségű szakemberből és egy francia exlégiósból álló szervezet csoportélmény alapú, természetközeli, hazafias nevelést biztosít a fiataloknak, abból kiindulva, hogy a kamaszok katonai oktatása a világ számos országában hosszú hagyományra tekint vissza.

Sokaknak komoly fizikai és pszichés megterhelést jelent a sátrazás, vagy a telefonok használatának tilalma, a tűréshatár kitolását célzó tréningek pedig néha ijesztőek – írja a tapasztalatairól Bartha, akik közelről követte, ahogy a fiatalok, miközben kamaszkoruk sűrűjébe érnek, talán először néznek szembe elvárásokkal, szabadsággal, határokkal, fájdalommal, barátsággal és szerelemmel.

Fotók, filmek és játékok formájában körülvesznek minket az erőszak képei. Azzal szembesültem, hogy ennek ellenére, vagy pontosan emiatt, a fegyverekről, háborúról, katonaságról és honvédelemről alkotott álláspontom egyoldalú és kidolgozatlan. Ahogy a földre újra meg újra visszacsúszó 13 éves sokadszorra is megpróbál a sáros kötél tetejéig felmászni, magam is hasonlóképpen próbálkozom hozzáállásom újragondolásán

– mondja a projektjéről Bartha Máté.

©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©