szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valakit megkérdeznének, mi jut az eszébe a galambokról, akkor nagy valószínűséggel a Szent Márk tér galambjait fogja megemlíteni. Csak nagyon keveseknek jutna eszébe katonai szerepkört társítani e madarakhoz - olvasható a Lemil blogon.

A galambokat már nagyon régóta használja az ember rövid, szöveges üzenetek továbbítására. Az állat akár 800 km-t is repülhet egy nap, és természetesen jóval gyorsabban, mint egy lovas hírnök. Az időszámításunk előtti korokból már elég szép számú feljegyzés maradt ránk, hogy mikor kik és mire használták a galambok páratlan képességeit. A római időkből maradtak fenn feljegyzések, miszerint a római légiók is galambokkal tartották a harctéri összeköttetést, egész konkrétan Iulius Caesar vette nagy hasznát a galamboknak Gallia meghódításakor. A galambokat külön nekik szerkesztett, szekérre szerelt dúcokban szállították, és a római flotta hajóin is voltak ebből a madárfajtából. Számos ostromnál a szorult helyzetben lévők a galambok segítségével kértek segítséget, és/vagy juttattak el fontos információkat az ellenséges csapatok létszámáról és más fontos jellemzőjéről.

A középkorban már lehet azt mondani, hogy a galambok általi üzenettovábbítás általánossá vált. Zrínyi Miklós is megírta a Szigeti veszedelem című eposzában, hogy a magyar segélykérést továbbító galambot az oszmán elhárítás sikeresen blokkolta - írja a blog szerzője. A galambok hadtörténetéről bővebben olvashat a Lemil blogon, kattintson!

Tech

A finn hadsereg története

Egy átlagember a finnek hallattán biztosan nem a katonaságra fog gondolni, hanem teljesen mást társít a finn néphez, Finnországhoz. Ez nem azt jelenti, hogy a finn hadsereg le lenne maradva. A Lemil blog friss bejegyzésében a finn hadsereg történetéről ír.

hvg.hu Shake

Hadtörténeti macskák

Ha az ember a hadtörténelmet olvassa, nem nagyon akad össze macskás utalásokkal. Ám ha jobban figyel, kiderül, hogy a macskák és a macskafélék bizony végigkísérték az embert véres történelme során - írja a Lemil blog szerzője.

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert