szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a nem kívánt reflektorfény miatt az izlandiak a vezető hírek közé kerültek a vulkáni kitörés miatt, akkor már érdemes többet is megtudni a szigetről és lakóikról - írja a Mandiner blog szerzője.

Izland a maga körülbelül debrecennyi lakosságával a hatvanadik szélességi fok és az északi sarkkör között alapjáraton is elég sok megpróbáltatásnak van kitéve. Az év nagyobb részében néhány óra szürkületet, halvány világosságot kivéve egész nap teljesen sötét van, a rövid nyáron (mely május végén indul igazán, és a helyi szokásoknak megfelelően augusztus első felében már búcsúztatják is) viszont nem megy le a nap. Szélcsend gyakorlatilag nincs, fák sincsenek, csak amit mesterségesen ültettek.

A szigetet leginkább az utóbbi száz év civilizációs fejlődése tette lakhatóvá. 2010-ben maga a főváros, Reykjavík a legjobb példa, hogy mennyire élhető, sőt Európa más részeivel összehasonlítva olajozottabban és természetesebben működő épített környezetet lehet kialakítani. A szigeten a kocsikat leszámítva minden geotermikus és hidroelektromos energiával megy. A bőséges források miatt a vezetékes vízért fizetni sem kell, csak a csatornáért. A fővárosban pedig telente csővezetékkel melegítik az összes fontos közlekedési utat - olvasható a Mandiner blogon.

Többet akar megtudni Izlandról? Akkor látogasson el a Mandiner blogra, ahol a bejegyzés képekkel van tarkítva.

hvg.hu Világ

NASA-felvételek az izlandi vulkánról

A nagy-britanniai és észak-európai légiközlekedés összeomlását okozó hamufelhők egy izlandi gleccservulkánból erednek, amelynek fokozott aktivitása még márciusban kezdődött. A NASA elmúlt három hétben készült felvételei ezt az aktivitást mutatják be.

hvg.hu Tech

A nap képe: Így néz ki a vulkáni hamu közelről

Az izlandi Eyjafjöll vulkán hamujának részecskéi nagyító alatt olyanok, mint a ripityára tört üveg: a szilánkos, éles, sarkos tört hamuszemcsék veszélyesnek tűnnek. Viszont kizárólag nagy koncentrációban, közvetlenül a kitörés helyszíne mellett veszélyesek.

toma Vélemény

Amikor visszatértünk a 19. századba

Pár hete el se tudtuk volna képzelni, hogy egy isten háta mögötti ország kimondhatatlan nevű tűzhányója nagyobb bajt tud okozni a légi közlekedésben, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás, mely romba döntötte a Világkereskedelmi Központ New York-i ikertornyait, illetve a Pentagon épületének néhány emeletét. Pedig pont ez történt, és egyelőre legfeljebb sejthetjük, hogy számos következménnyel még csak ezután kell szembesülnünk.

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Újabb európai ország csukta be az ajtót a Huawei előtt

Újabb európai ország csukta be az ajtót a Huawei előtt