szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Melyik a világ legkisebb állama? Természetesen mindenki azt válaszolná, a Vatikán. Ez hivatalosan így is van, de létezik egy nem hivatalos miniállam is, a Sealand Hercegség - olvasható a Világutazó blogon.

Az uralkodó dinasztiák fényűző életétől ugyan távol áll ez a kis hercegség, de rövid történelme igen figyelemreméltó. Sealand Hercegség története 1967-re nyúlik vissza, amikor is Paddy Roy Bates angol hadnagy kitűzte a zászlót és kikiáltotta magát országa hercegének. A második világháború alatt az angolok egy kilencszer huszonhárom méter alapterületű mesterséges szigetre építették fel a Roughs Tower névre keresztelt épületet, melynek feladata a légelhárítás és az elsüllyesztett hajókból a matrózok kimentése volt. A Temze torkolatától mintegy 10 kilométerre található épület volt az egyetlen, melyet a háború után nem bontottak le, így a senki földjének minősült. A szemfüles Bates hadnagy elfoglalta a területet, és 1967 szeptemberében megalapította saját hercegségét - írja a blog írója. Képekért és részletekért látogasson el a Világutazó blogra.
hvg.hu Napi merítés

A világ legizgalmasabb repterei

A pilóták között létezik egy közmondás, mely szerint: „Minden leszállás, mely után elsétálsz a gép mellől, egy jó leszállás volt.” A Világutazó blog bemutat néhány extrém esetet, ahol a pilótának kihívást, az utasoknak pedig idegörlő pillanatokat okoz a landolás.

hvg.hu Napi merítés

Bizarr turistalátványosság: sikátor rágógumiból

Ha valaki az utazások alkalmával a kötelező műemlékeken, múzeumukon kívül valami extrémebb dolgot is szeretne látni, akkor látogasson el a Világutazó blogra, ahol a szerző bemutat néhány nem szokásos turistalátványosságot.

hvg.hu Napi merítés

Az Alpok riviérája

A Wörthi-tó Ausztria legdélibb részén, Karintia tartományban található, közel az olasz és szlovén határhoz. Karintia tökéletes kikapcsolódási hely - olvasható a Világutazó blogon.

hvg.hu Shake

A csecsemőátugró fesztivál és egyéb őrültségek

A spanyolok életében fontos szerepet játszanak a népi ünnepek, a fiesták. Szinte nem telik el úgy nap, hogy valahol ne tartanának egy ilyen eseményt az országban. Van három olyan nap viszont a naptárban, amelyen igazán őrült fesztivál zajlik - olvasható a Világutazó blogon.

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Szalóki Ági gyermeket vár

Szalóki Ági gyermeket vár