szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt napokban több német politikus is nemtetszését fejezte ki az új médiatörvénnyel kapcsolatban. Angela Merkel változtatásokat követel, Jürgen Trittin, a Zöldek frakcióvezetője szerint pedig az alapvető európai értékek forognak kockán - olvasható a Diplomaci blogon.

Angela Merkel német kancellár az új magyar médiatörvény kapcsán az alapvető európai értékek megsértésére hívta fel a figyelmet. Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő pedig kijelentette, hogy a német kormány nagy figyelemmel követi majd a médiára vonatkozó törvények alakulását, már csak azért is, mert Magyarország, mint az EU soros elnöke különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az unióról a világban kialakul. A német kormány szóvivője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által megfogalmazott kritikára is utalt, mely szerint hasonló korlátozó intézkedésekre eddig "csak tekintélyelvű rezsimek alatt" volt példa. Arra a kérdésre, vajon Merkel kancellár beszélt-e erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, Steegmans nem adott választ. Ugyanakkor kijelentette, hogy a német kormány állásfoglalása egyértelmű. A teljes bejegyzést elolvashatja a Diplomaci blogon.
hvg.hu Napi merítés

David Cameron burkolt üzenete Kínának

David Cameron brit miniszterelnök a héten első ízben látogatott el Kínába azóta, hogy pártja megnyerte a májusi parlamenti választásokat. Bár a kormányfő célja elsősorban a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok erősítése volt a távol-keleti nagyhatalommal, Cameron mégis olyan vizekre evezett, ahova sok brit elemző szerint nem kellett volna - olvasható a Diplomaci blogon.

hvg.hu Napi merítés

Megalakulóban az északi mini-NATO?

Először a múlt havi rejkjaviki csúcson merült fel az ötlet, hogy a korábban Thorvald Stoltenberg norvég védelmi-, majd külügyminiszter által megalkotott Stoltenberg-riport ötleteit egy összetettebb katonai szövetségben valósítsák meg a skandináv országok - olvasható a Diplomaci blogon.

hvg.hu Napi merítés

Ha jól tanul a gyerek, akkor nem lehet kitoloncolni?

Németországban Thilo Sarrazin, az állóvizet felbolygató szociáldemokrata politikus pár hónappal ezelőtti véleménynyilvánítása óta újabb és újabb javaslatok látnak napvilágot az integrációs problémák megoldására. A tartományi belügyminiszterek közelgő ülése előtt Alsó-Szászország belügyminisztere, a kereszténydemokrata Schünemann a kitoloncolás szabályain módosító javaslattal állt elő - olvasható a Diplomaci blogon.

hvg.hu Napi merítés

Egyre közelebb az izraeli-palesztin béke?

Soha nem volt még a mostanihoz hasonló lehetőség az izraeli-palesztin béke megteremtésére, hangzott el Jichák Herzog, Izrael szociális ügyekért felelős miniszterének múlt heti jeruzsálemi előadásán - olvasható a Diplomaci blogon.

hvg.hu Napi merítés

Roppant erős kritikák érik a kormány intézkedéseit

Múlt hét szerdán a magyar kormány bejelentette a nyugdíjrendszer átható reformját, melyre, mondhatni, azonnal felbolydult a nemzetközi sajtó. A vélemények korántsem pozitívak, sőt, mivel a helyzetet nem önálló esetként, hanem a kétharmadot megszerző Fidesz-KDNP-kormány folyamatos, „a demokráciát és a szabad államot leépítő” ténykedéseként szemlélik, erős kritikák érik az ország vezetését.

Marabu Féknyúz: Kósa Lajos szerencséje

Marabu Féknyúz: Kósa Lajos szerencséje

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

Három évet is érhet egy ellopott KRESZ-tábla a bíróságon

Három évet is érhet egy ellopott KRESZ-tábla a bíróságon