szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Napjainkban olyan tendencia körvonalazódik, amelyben az internetszolgáltatók (ISP) és egyéb magánszervezetek önszabályozási eszközei „nettó mínusz hatást”, gyakorlatilag cenzúrát teremtenek az egyébként semlegesnek szánt internetes környezetben - olvasható a Szerzői jog blogon.

A jelenlegi rendszerben az ISP-ket felelősségkorlátozási (safe harbor) rendelkezések védik a fogyasztók által elkövetett jogsértésekkel összefüggésben (természetesen szigorú feltételek teljesítése esetén). Abban az esetben azonban, ha az ISP-ket arra kényszerítjük, hogy monitorozzák rendszerüket szerzői jogi jogsértések, gyermekpornográfia vagy terrorizmus megelőzése érdekében, akkor az ISP-k védekező pozíciót fognak felvenni, következésképp saját (elsősorban gazdasági) érdekeiket fogják előtérbe tolni a fogyasztók (elsősorban) alkotmányos alapjogai kárára. Ez annyit tesz, hogy a felelősség elkerülése érdekében az ISP-k kevesebb gondot fognak fordítani a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás vagy az információhoz jutás biztosítására. Eljárásaik ráadásul ütközhetnek a tisztességes eljárás alapkövetelményével is - írja a blog szerkesztője. A teljes bejegyzést elolvashatja a Szerzői jog a XXI. században blogon.
hvg.hu Napi merítés

Az írek kiadják az illegális tartalom letöltőinek IP-címét

Korábban Írországban nem jogalkotói szinten, hanem az Eircom ISP (internetszolgáltató) és a legnagyobb zenei kiadókat képviselő szervezet (IRMA) között született megállapodás a fogyasztók által P2P (fájlmegosztó kliensek) alkalmazások segítségével elkövetett szerzői jogsértések megakadályozására - olvasható a Szerzői jog blogon.

hvg.hu Napi merítés

Már a tévéműsorok linkelése sem legális?

A tegnapi TorrentFreak egyik vezető híre volt az, hogy az MPAA (Motion Picture Association of America) levélben szólította fel a TVGorge.com oldalt, hogy távolítsák el az ellenőrizetlen forrású linkeket - olvasható a Szerzői jogok blogon.

hvg.hu Napi merítés

Indul a "három csapás" az íreknél

Ellentétben Franciaországgal vagy Angliával, Írországban jelenleg úgy tűnik, nem törvényi szinten kerül rendezésre a fájlcserélőkkel szemben bevethető "három csapás" - helyesebben "három dobás" - módszere olvasható a Szerzői jog blogon.

MTI Itthon

Internetes csalás miatt nyomoznak Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel: csalás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség egy internetes megrendelés ügyében.

Meghalt Siegfried Fischbacher

Meghalt Siegfried Fischbacher

Szenzációt ígér jövő hétre a MediaTek

Szenzációt ígér jövő hétre a MediaTek

Az Apple-től átigazoló Dobó Mátyás a Vodafone új vezérigazgató-helyettese

Az Apple-től átigazoló Dobó Mátyás a Vodafone új vezérigazgató-helyettese