szerző:
hvg.hu

Az Európai Parlament hazánk európai uniós tagsága óta először ítélte el határozatban a magyar kormányt, amikor két hete állásfoglalásában erős kritikát fogalmazott meg a médiatörvénnyel kapcsolatban, ezért jelenleg az Orbán-kormány legerősebb ellenzéke nem a Magyar Országgyűlésben, hanem külföldön található - olvasható a Politika 2.0 blogon.

Az Európai Parlament plenáris ülése pontosan két hete hozott állásfoglalást a magyar médiatörvény ügyében, melyben „felszólítja a magyar hatóságokat, hogy állítsák vissza a médiairányítás függetlenségét, és vessenek véget a véleménynyilvánítás szabadságára és a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó állami beavatkozásnak”. Az állásfoglalásnak jogi következménye nincsen, de politikai súlyát jól mutatja, hogy Magyarország uniós tagsága óta megszületett mintegy ezer állásfoglalás közül mindösszesen 11 darab határozat ítélt el egy konkrét tagállamot.

Az elmúlt években két esetben foglalkozott ilyen formában az Európai Parlament Magyarországgal: az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából megemlékező állásfoglalást adott ki, egy másik esetben pedig felhívta az uniós szervek figyelmét a közép-európai árvízkatasztrófára és támogatást kért a károk mielőbbi rendezése érdekében. 2004 óta most először éri tehát erős bírálat a magyar kormányt Strasbourgból - olvasható a bejegyzésben. A teljes bejegyzést elolvashatja a Politika 2.0 blogon.

Fürjes Judit Vélemény

Solymosi Frigyes: „Nem értem, miért gondolják a Fidesz politikusai, hogy mindent jól látnak”

A Fidesz jó kormányzással meg tudná szilárdítani a hatalmát, sőt elnyerhetné a világ elismerését is. Ám most ott tartunk, hogy elsietett és át nem gondolt intézkedéseikkel a világ ellenérzését váltották ki, nyilatkozta a hvg.hu-nak Solymosi Frigyes, a Nemzeti Kör alapító tagja, Széchenyi-díjas kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Hírszerző/FH Gazdaság

Csak keveseken segít a kilakoltatási moratórium

A Magyar Szociális Fórum szerint súlyos tehertételt jelent az adósoknak az a megszorítás, ami szerint csak akkor jár a moratórium védelme, ha az adós ellen indult más követelések behajtásában a tőketartozás összege nem haladja meg a 150 ezer forintot.

Fürjes Judit Vélemény

Gaskó István: Megszoktam, hogy mindig valaminek bélyegeznek

A baloldalon megbélyegzett, a Fidesz embereként számon tartott Gaskó István most ugyanolyan vehemenciával támadja az Orbán-kormány egyes intézkedéseit, mint amilyen erőteljesern bírálta korábban a Gyurcsány-kormányt. A LIGA Szakszervezetek elnöke a hvg.hu-nak megmagyarázza látszólagos pálfordulását.

Sebők János Vélemény

Sebők János: Rázták, de Lázár János nem esett le az uborkafáról

A Fidesz frakcióvezetője megúszta a politikusi karrierjét fenyegető botrányt. A lemondását követelő ellenfelei egy szélsőjobbos weblap médiahekkjének köszönhetően nevetség tárgyává váltak, s visszakozásra kényszerültek. Ám ettől függetlenül a Lázár-ügy továbbra is létezik, sőt olyan részletekre is rávilágított, amelyek az ország további sorsára is kihatással lesznek.

Androidos? Mostantól a számítógépéről is telefonálgathat

Androidos? Mostantól a számítógépéről is telefonálgathat

Itt az új Skoda Rapid, és egész jól mutat

Itt az új Skoda Rapid, és egész jól mutat

Akár pénzt is termelhetne az elektromos autó a tulajdonosának

Akár pénzt is termelhetne az elektromos autó a tulajdonosának

Új ősmaradványfajokat találtak a Mecsekben

Új ősmaradványfajokat találtak a Mecsekben

Ebből a magyar filmből Tarantinónak is van egy példánya

Ebből a magyar filmből Tarantinónak is van egy példánya

Drámai hatással van az ember egészségére, ha megpiszkálják kicsit a levegőt

Drámai hatással van az ember egészségére, ha megpiszkálják kicsit a levegőt