szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányváltás ellenére sem látszik jelentős javulás a magyar közjószágok állapotában: úgy tűnik, az állam csak alacsony hatékonysággal tudja ezeket előállítani. A hatékonyság növelése az állam működésébe történő beruházásokat követelne meg - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Idén érkezik el a négyes metró építkezéseinek ötödik évfordulója. A város több fontos tere immár fél évtizede fel van túrva; egy részükön már sajátos szubkultúra is létrejött. Ezek a látványosságok a közeljövőben sem zárnak be – talán 2015-2016 táján indulhatnak el az új szerelvények a metró vonalán.

Ha végignézünk más nagyberuházásokon, akkor sok hasonlóságot látunk. A Margit híd felújításának tervezett befejezése nagyjából egy hónapja múlt el – mondani sem kell, milyen eredménnyel. Vagy érdemes feleleveníteni a Budapestet elkerülő M0-s körgyűrű történetét, amely még mindig nem ér körbe. Mindezek a torzók mintha azt tükröznék: nagyon nehezen megy a magyar államnak az ilyen közjószágok létrehozatala – írja a cikk szerzője. A teljes cikket elolvashatja a Szuverén.hu oldalon.

©
hvg.hu Napi merítés

A történeti alkotmányról csak elvont módon szól a preambulum

Az új alkotmány a nemzet történelmi alkotmányát helyreállító alaptörvényként jeleníti meg önmagát. Bár e „történelmi alkotmány” az új berendezkedés egyik legfontosabb jogforrása, jelentéséről csak elvont módon szól a preambulum - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

MTI Itthon

2015-től járhat a 4-es metró

Hutiray Gyula azt mondja: nagy valószínűséggel 2015 első negyedévétől lehet majd utazni a 4-es metróval. A fejlesztésekért felelős, megválasztott főpolgármester-helyettes erről a német gazdasági klub (Deutscher Wirtschaftsclub) rendezvényén beszélt.

hvg.hu Napi merítés

Fontos lehet-e számunkra a strasbourgi bíróság a jövőben?

Az alkotmányosság hazai intézményeinek elgyengülésével felértékelődnek a nemzetközi emberi jogi fórumok. A strasbourgi bíróságnak fontos szerepe lehet, de nem tudja teljesen átvenni az alapjogvédelmi funkciókat - írja Tóth Gábor Attila alkotmányjogász a Szuverén.hu oldalon.

MTI Itthon

Vitézy: nem az infrastruktúrán fog múlni a 4-es metró átadása

Nem a 4-es metró infrastruktúráján fog múlni, hogy időben, 2013-ban átadják a budapestieknek az új metróvonalat - mondta az MTI-nek hétfőn Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a 4-es metró budai állomásainak műszaki bejárása után.

hvg.hu Napi merítés

Szuverén: Mit akar a kormány az Alkotmánybírósággal?

A hatáskörszűkítő szabályok ellenére egy független, bátor és átláthatóan működő alkotmánybíróság érdemi jogvédelmet biztosíthatna. Azonban láthatóan ez az, amit a kormányzó többség mindenképpen el akar kerülni - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Az emberölések és az öngyilkosságok száma is csökken az EU-ban

Hat nap, szinte alvás nélkül – Rakonczay ébersége az óceánon nem rossz eredmény

Hat nap, szinte alvás nélkül – Rakonczay ébersége az óceánon nem rossz eredmény

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt