szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezen a héten újra előtérbe került a pénzpiacokon az adósságválság problematikája. Az eddigi kis államok (Görögország, Portugális, Írország) mellé azonban most igazi nagyágyúk csatlakoztak, jelesül Olaszország és az USA. Ezzel egyszersmind a százmilliárd dolláros problémás adóssághegyek egy nagyságrenddel, de lehet, hogy kettővel nagyobbak lettek.

De lépjünk még egyet előre: ha összeadjuk a fejlett világ országainak (USA, Japán és a teljes EU) adósságát, akkor már dollárban is kifejezhetetlen összegek jönnek ki. Ez tehát a tartozik oldal, amiről ordítóan féloldalasan oly sokat hallani a médiában és a különböző szakértőktől. Ritkában hallani azonban arról, hogy ki követel. Magyarul: ki adta kölcsön ezt az elképzelhetetlenül nagy összeget az egyes országoknak, és kinek a részére kellene visszafizetni? Képesek lesznek-e egyáltalán valaha is visszafizetni? A kérdésekre a választ megtalálja a Nívó blogon.

©
MTI Gazdaság

A kínai kormányfő az európai adósságválság megoldásáról

Kína őszinte eszmecserét akar folytatni Európával a szuverén adósságválság megoldásáról, és bízik az európai gazdaság fejlődésében - mondta Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő, miután kétoldalú tárgyalásokat folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton a parlamentben.

hvg.hu Gazdaság

Pánik után: merre tarthat a svájci frank és a forint?

Bár kedd délutánra valamelyest csitult az a tőkepiaci pánik, amelyet a görög adósságválság európai továbbterjedésével kapcsolatos félelmek fűtöttek a hét eleje óta, a helyzet továbbra is aggasztó. Az elemzők szerint újabb mélypont jöhet, ha a felgyorsult események miatt (akár már pénteken) megrendezendő rendkívüli EU-csúcson sem születnek konkrétumok az adósságválság megfékezésére.

MTI Gazdaság

Megszorító csomagot fogadott el az olasz kormány is

Az olasz kormány megszorító csomagot fogadott el csütörtökön, hogy elkerülje a Görögországhoz hasonló adósságválságot, és egyensúlyba hozza az államháztartást 2014-ben - jelentette be egy kormányzati forrás csütörtökön.

MTI Gazdaság

Fitch: áldozni kell az euró megerősítéséhez

A tagállamok gazdasági-pénzügyi szuverenitásából kell valamennyit feláldozni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az euróövezeti adósságválság jövőbeni megismétlődése - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott helyzetértékelésében.

Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat

Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára