szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valószínű, hogy a kapkodó, rövid távon tüzet oltó intézkedések és a nagyotmondás kombinációja folytatódik, feltehetően kiegészítve a politikai ellenfelek további kriminalizálásával - olvasható a szuveren.hu oldalon.

A kormány gazdaságpolitikai lépései eldöntik, hogy a soron következő választásokon a jobboldal felléphet-e a magyar gazdaság rátermett irányítójának szerepében. Az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott magyar gazdasági adatok csak egyértelművé tették azt, amit már korábban is lehetett tudni: az Orbán–Matolcsy-féle gazdaságpolitika csődöt mondott, a magyar gazdaság növekedése a nyár elejére leállt, tehát még azelőtt, hogy az eurózóna államadósság-válságával kapcsolatos félelmek kiújultak volna.

A kormány most csak rossz alternatívák közül választhat, amikor a válaszlehetőségeket mérlegeli: egyszerre kellene hiánycsökkentő és a növekedést segítő intézkedéseket hoznia. Erre valószínűleg a bankadó eltörlése és a progresszív jövedelemadó visszaállítása nyújtaná a legjobb lehetőséget, ám a különadók és az egykulcsos adó az Orbán–Matolcsy-féle gazdaságpolitika szimbólumaivá váltak, ezért a teljes csőd beismerése nélkül aligha lehetne feladni őket. Annak a kimondásával érne fel ez, hogy a gazdasági csodafegyver csütörtököt mondott.

Hasonló a helyzet az ingatlanadóval, ami amellett, hogy igazságosabbá tenné a közteherviselést, a növekedés fékezése nélkül hozhatna bevételt, viszont a Fidesz ellenzékből kérlelhetetlenül támadta. A cigarettát és alkoholt terhelő jövedéki adó mértékének emelése helyeselhető lépés, de ez önmagában nagyon kevésre lenne elég. A teljes cikket elolvashatja a Szuverén oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mire jó az etnikai profilalkotás?

A rendőrség zaklató és diszkriminatív igazoltatási gyakorlata növeli a kisebbségek és a hatóságok közötti feszültséget. A londoni, a párizsi és a budapesti felmérések hasonló rendőri attitűdöt jeleznek.

hvg.hu Kult

Az emlékezés szigetei

Vannak dolgok, amiket nehéz szavakkal vagy képekkel bemutatni – ilyen az esztelen, elvakult pusztítás.

hvg.hu Napi merítés

El szabad-e rejteni az arcot egy tüntetésen?

A gyülekezési törvény nem tiltja az arc elmaszkírozását. A kormányzat ezen próbált változtatni a 2006-os utcai harcokat követően és most, a „bohócforradalom” után. A kérdés az, hogy szabad-e tiltani az arc titkolását.

"Szikrányi fényünk nem lesz" – élhetetlenné váló társasházak Józsefvárosban

"Szikrányi fényünk nem lesz" – élhetetlenné váló társasházak Józsefvárosban

Egészségügyi reform jöhet, kérdőívet kapnak az ellátásban dolgozók

Egészségügyi reform jöhet, kérdőívet kapnak az ellátásban dolgozók

Közös céget alapított az MVM és az orosz Roszatom

Közös céget alapított az MVM és az orosz Roszatom