szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyilvánosságra került WikiLeaks-dokumentumok szétfeszítik a sajtó műfaji kereteit. Értelmezésük újszerű kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. Szokatlan perspektívából láthatjuk önmagunkat.

Az egyik internetes hírportál hozzálátott a WikiLeaks-dokumentumok hazai vonatkozású részének feldolgozásához. Ezek az anyagok sajátos műfaji besorolás alá esnek, értelmezésük korántsem magától értetődő. Különlegességük abból fakad, hogy a magán és a nyilvános határán táncolnak: olyan nem nyilvános hivatalos dokumentumok, melyek közéleti relevanciája tagadhatatlan, hiszen a mindannyiunkat érintő politikai döntések hátterét tárják fel.

A különböző műfajba tartozó alkotások eltérő befogadói perspektívát igényelnek. Az olyan új „műfajok” esetében, mint amilyenbe a WikiLeaks-dokumentumok tartoznak, nem áll rendelkezésünkre bejáratott olvasószemüveg. Ezért ezt magunknak kell kialakítani. Ennek hiányában ugyanis félreértjük a dokumentumokban rejlő lehetőséget. „Hírként” olvasva őket csalódnunk kell, mondván, semmi új nincs bennük. Titkos összeesküvések „leleplezését” szintén hiába várhatjuk tőlük, hiszen a diplomáciához óhatatlanul hozzátartozó informális kommunikáció nem azonos az összeesküvéssel. Továbbá azt sem remélhetjük, hogy valamiféle megalapozott „igazság” derül ki belőlük, hiszen szisztematikus vizsgálódás helyett nem ritkán személyes benyomásokat tartalmaznak - olvasható a szuverén.hu oldalon.

De mi lesz a dokumentumok haszna? Mire jó az anyagok feldolgozása? A Szuverén friss cikkéből megtudhatja.

hvg.hu Kult

Az emlékezés szigetei

Vannak dolgok, amiket nehéz szavakkal vagy képekkel bemutatni – ilyen az esztelen, elvakult pusztítás.

MTI Világ

Csalódást okozott a WikiLeaks alapítója

Elmaradt a szenzáció - legalábbis így értékelték a szerdai német lapok a WikiLeaks internetes hírportál alapítójának Julian Assange-nak nagy érdeklődéssel várt, előző napi berlini "bejelentkezését".

hvg.hu Világ

WikiLeaks-irat: "mennyire (nem) hatékonyak" a magyarok Afganisztánban

A biztonsági helyzet folyamatosan romlik Baglan tartományban, miközben az afgán hadsereg kapacitása korlátozott, s a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) nem képes hatékonyan biztonságot teremteni a tartományban – közölte a Népszabadság szerint Tölli István egy 2009. október 21-i keltezésű titkosított, a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai távirat szerint, melynek a címe „Magyar PRT – Mennyire (nem) hatékony?”

hvg.hu Napi merítés

Mire jó az etnikai profilalkotás?

A rendőrség zaklató és diszkriminatív igazoltatási gyakorlata növeli a kisebbségek és a hatóságok közötti feszültséget. A londoni, a párizsi és a budapesti felmérések hasonló rendőri attitűdöt jeleznek.

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

25 évesen adja fel karrierjét egy profi videojátékos, mert nem bírja a hüvelykujja

Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést

Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést