szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik vatikáni minisztérium, a Társadalmi Kommunikáció Pápai Tanácsa azzal bízta meg az internetet figyelő vatikáni szolgálatot, hogy javasoljon alkalmas személyt az internet és a számítógépes tudományok védőszentjének. A testület 1999 elején a 636-ban elhunyt Sevillai (Szent) Izidort ajánlotta, akinek Ethymologiae című húszkötetes enciklopédiáját ma egyfajta ős-adatbázisnak tekintik. Egy szenteknek szentelt szájton nemrégiben lezajlott szavazásból azonban az derült ki: Izidor nem kell a netezőknek.

A szentek és boldogok bőséges adatbázisát nyújtó népszerű olasz portál, a Santi, beati e testimoni szavazásra bocsátotta a kérdést: Ön kit javasolna az Internet védőszentjének vagy patrónusának? A szavazás júniustól októberig lezajlott első fordulójában hat jelölt közül választhattak a netezők. Az első három helyezett - az 1787-ben elhunyt Liguri (Szent) Alfonz, számos népszerű könyv szerzője, a szintén itáliai Bosco Szent János, a gyermekek oktatásra szakosodott szalézi rend alapítója, valamint Gábriel arkangyal - összesen csaknem 90 százalékkal tarolt. Izidor az ötödik helyen végzett, a szavazatok 5,05 százalékával. A második fordulóban hat újabb jelölt indult, s a szavazatok csaknem felét (47,62 százalékát) az 1971-ben elhunyt olasz Giacomo Alberione kapta, akit egyelőre még csak szentté sem avattak (ami a patrónus- vagy védőszentté való kinevezés elengedhetetlen alapfeltétele lenne), Alberione a médiának az evangelizáció szolgálatába állítását szorgalmazta, s olasz katolikus internetes körökben nagy népszerűségnek örvend. Jobban szerepel Izidornál a második fordulóban Assisi (Szent) Ferenc követője, (Szent) Klára, valamint Maximilian Kolbe, a nácik által 1941-ben kivégzett, s II. János Pál pápa által 1982-ben szentté avatott ferences rendi szerzetes is.
A Vatikán által javasolt Sevillai Izidor tehát - a két fordulót összesítve - tizenkettőből a nyolcadik helyen áll, ami nem túlságosan meggyőző eredmény egy internetes szavazáson. Az olasz szájt a szavazást egy utolsó fordulóban kívánja eldönteni. Kezdeményezésük nem hivatalos - mondta a szenteknek szentelt olasz oldal alapítója, Francesco Diani az ENI vallási hírügynökségnek, hozzátéve: a szavazás eredményét megküldik a Szentszéknek - a végső szót pedig természetesen a Vatikán mondja majd ki.
Vatican.av: Az egyház és az internet

Jön a lehűlés: vasárnap már 20 fok sem lesz

Jön a lehűlés: vasárnap már 20 fok sem lesz

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma

Öt kamion csattant össze az M70-esen

Öt kamion csattant össze az M70-esen