szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Horvátország csütörtökön aláírta a megállapodást csatlakozásáról a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Szerződéshez (CEFTA). Az aláírással egy több mint 100 milliós piac nyílik meg a horvát árucikkek előtt.

Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszter szerint országa CEFTA-tagsága a horvát kivitelt és a termelést is fellendítheti. Horvátország a CEFTA 8. tagállama, Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia társaságában. A horvátok teljes jogú tagsága jövő év március végéig várható, az után, hogy valamennyi tagállam parlamentje megerősíti a szerződést.
A horvát statisztikai hivatal adatai szerint Horvátország árucsere-forgalma tavaly mintegy 2 milliárd dollár volt a CEFTA-tagországokkal, ez az egész külkereskedelmének mintegy 15 százaléka. A horvát kivitel 566 millió, a behozatal 1,4 milliárd dollár volt a CEFTA-országokból. Idén, az év első nyolc hónapjában 15 százalékkal bővült a horvát kereskedelem a CEFTA-országokkal a tavalyi első nyolchavihoz képest.
A közép-európai gazdasági együttműködés szorosabbá tételét célzó Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA) 1992. decemberében írta alá Krakkóban a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák külgazdasági miniszter. A CEFTA regionális szabadkereskedelmi övezet létrehozását tűzte ki célul, hogy segítségével az Európai Unióba való belépésre törekvő országok megszüntessék az egymással folytatott kereskedelem útjában álló akadályokat. A CEFTA-hoz 1996-ban Szlovénia, 1997-ben Románia, míg 1998-ban Bulgária is csatlakozott. Az aláírók az egymás közötti kereskedelem liberalizációját határozták el; ez a vámok fokozatos csökkentését és a vámon kívüli akadályok lépésről lépésre megvalósuló felszámolását jelentette az ún. átmeneti időszak végéig, 2001. január 1-jéig.
A társulásnak nincsenek állandó intézményei, titkársága, apparátusa. A tagországok rotációs alapon egy-egy évig töltik be a soros elnök tisztségét, s rendezik meg évente egyszer a célkitűzések megvalósulását felügyelő, irányító vegyes bizottság ülését, valamint a kormányfői találkozót. (MTI)

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Iványi Gábor szerint utoljára a fasizmus idején voltak ilyen törvények

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt