szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke hivatalosan bejelentette: az Európai Uniónak utolsóként Magyarországgal és Csehországgal is sikerült megegyeznie a csatlakozás pénzügyi feltételeiben, vagyis eredményesen zárultak a tíz tagjelölt országgal folytatott tárgyalások. A bejelentés pillanatában hazánkkal még nem született meg a kompromisszum; Kovács László külügyminiszter csak este 9 óra előtt néhány perccel közölte, hogy - utolsóként - Magyarország is eredményesen zárta le a tárgyalást.

Az Origo internetes lap értesülése szerint a hazánk és az EU közötti egyezségnek köszönhetően 2004-ben 270 millió euróval több pénzt kapunk az EU-tól, mint amennyit be kell majd fizetnünk. A Medgyessy Péter miniszterelnök által vezetett magyar küldöttségnek az agrártámogatások és a költségvetési kompenzáció kérdésében is sikerült javítania az Unió eredeti ajánlatán.
Az MTI értesülései szerint végül nem valósult meg három visegrádi országnak - Csehországnak, Magyarországnak és Szlovákiának - az a szándéka, hogy közös álláspontot dolgoznak ki, és azt együtt képviselik az EU soros elnökségével tartandó újabb konzultáción. Időközben ugyanis Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő megnyitotta a tizenötök és a tagjelöltek legfelső szintű záró tanácskozását, amely így is több órát késett az eredeti programhoz képest. Bejelentette egyúttal, hogy megszületett a megállapodás a tagállamok és a tárgyalások lezárására készülő tíz tagjelölt között.
A magyar delegációhoz közel álló források szerint ez - a bejelentés pillanatában - legalábbis Magyarországra nézve még nem volt érvényes. "A magyar küldöttség folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy jobb feltételeket érjen el" - közölték. Pavel Telicka cseh főtárgyaló előzőleg azt mondta az MTI-nek, hogy a három visegrádi országnak az elnökséggel tervezett találkozója helyett a dánok csak a cseh küldöttséget hívták be, s közölték vele, elfogadják a legutóbbi kétoldalú egyeztetésen előterjesztett kéréseit.
A koppenhágai EU-csúcson az egyik legnagyobb akadály hárult el a 2004-es csatlakozásra készülő tíz országgal folytatott tárgyalások lezárása elől, amikor a kemény feltételeket támasztó Lengyelországgal megszületett a kompromisszum. A másik három visegrádi ország azonban e bejelentés pillanatában még nem tartotta elfogadhatónak a legutóbbi uniós ajánlatokat. Csehország, Magyarország és Szlovákia közös álláspontot dolgozott ki és újabb tárgyalási fordulót kívánt tartani az EU soros elnökségével. (MTI)
A visegrádi országok pattanásig feszítették a húrt az EU-csatlakozási csúcstalálkozón
Koppenhágai EU-csúcs: Schröder szerint megtalálták a csatlakozási tárgyalások megoldását

Itt a 200 lóerős Ford Puma ST, gyorsan bele is ültünk

Itt a 200 lóerős Ford Puma ST, gyorsan bele is ültünk

Trumpot perli a Tesla a kínai alkatrészek büntetővámja miatt

Trumpot perli a Tesla a kínai alkatrészek büntetővámja miatt

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba