szerző:
hvg.hu

Tömeg, kapkodás, dugó, ajándékvásárlási kényszer. Kint hideg van, bent az üzletben, a karácsonyi dalocskákkal kísért tolongásban ránk izzad a kabát. Cipekedés, fenyőfavásárlás. Napokig tartó, súlyos evészetek, rengeteg házimunka, mosogatás. Csúcsra járatott családi diplomácia, álmeghittség, csömör, végkimerülés. Vagy épp ellenkezőleg? Vidám családi és baráti összejövetelek, finomságok, illatok, sütemények, varázslat, csillagszóró, boldog gyerekek? Ön szerint milyen a karácsony? 

Ajándék
Ahogy öregszünk, úgy váltjuk fel egyre nagyobb összegekből vásárolt ajándékokkal a régi, szűkös idők kedves, kézi készítésű meglepetéseit. Egyre kevesebb az időnk, amit azzal ellensúlyozunk, hogy egyre több pénzünk van vásárolni.
És milyen ajándékot lehet adni a korábbi nyakkendő, gyertyatartó, szalvéta, kozmetikum, sál, toll, zokni, könyv, bögre stb. után, ami nem kínos? A csúnya, használhatatlan, kicsi, nagy, "már megvan, kösz" ajándékokat kellő tapintattal fogadva elkerülhető, hogy az erőltetett örvendezés sebet ejtsen a nem eléggé találékony, de jó szívvel ajándékozó családtagon, ám az igazi öröm ritka.
Szeretet
A családi összejöveteleken mélyen fekvő konfliktusokat igyekszünk leplezni a karácsonyi álmeghittséggel. Nem érvényes a karácsonyi szeretettranszfer, néha kifejezetten hányingert kapunk tőle.
Arra nem jut időnk és energiánk, amire a karácsonyt kitalálták: azokkal lenni, akiket szeretünk. A készülődés, vásárlás, értelmetlen rokonlátogatás betölti a karácsonyt, amikor rég nem látott szeretteinkkel kellene kávézókban ücsörögni és beszélgetni. Megkönnyebbülést érzünk, ha véget érnek az ünnepek.
Vajon melyik szülőnél legyen a vacsora s a következő napon ebédkor melyik szülőpárossal töltsék az időt  a gyerekek, ha már saját családot alapítottak? (Bonyolítja a helyzetet, ha a házaspár szülei már elváltak egyik, vagy mindkét oldalon, továbbá ha az elvált szülők újraházasodtak és az új házastársak gyerekeivel is egyeztetni kell.)
Evés
Mindig meghízunk. Ezeken az összejöveteleken mást nem nagyon lehet csinálni, mi pedig nem tudunk ellenállni.
Minden háztartás felszereli magát legalább hat rúd mákos és hat rúd diós bejglivel, pedig van, aki örülne, ha valahol meggyessel vagy banánossal kínálnák. Karácsonyi praktika azok körében, akik nem szeretik a mákkal, dióval töltött édességeket, a bejgli csücskét kérni: abban kevés a töltelék (s még el is könyvelik az embert szerény vendégként).
 
A családi vacsorát megelőzően át kell esni az idegtépő bevásárláson, amikor mindenki néhány nap leforgása alatt szeretne több évre elegendő élelmiszert felhalmozni. Ennek következtében nemcsak a mindennapos étkek, hanem a kaviár vagy az articsókaszív is hiánycikké válik (ami a folytatólagos karácsonyi étkezésnek persze nem lehet akadálya). 
Vallás
Kevésbé gyakori, de nem elhanyagolható nehézség, ha egy családban több vallás képviselteti magát, és mindegyik szeretné megülni saját ünnepét.
Így volt ez néhány éve, amikor a karácsonynak megfelelő zsidó ünnep, a hanuka és a keresztény karácsonyeste egy napra esett. Ünnepelhetjük idén az egyiket, jövőre majd a másikat, ám kölcsönös megelégedéssel kecsegtethet a kettő összekapcsolása is: a díszes karácsonyfa mellett kifejezetten jól mutat a hanukai gyertyatartó.

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Kövér a lehető legfájdalmasabb szankciókat szabná ki az ellenzékre a parlamentben történtek miatt

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Három év börtönt kapott Trump volt ügyvédje, aki fizetett két nő hallgatásáért

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt