szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a kormányfő által beígért 150 millió helyett csak ennek felével, harmadával növelné a Terror Háza Múzeum költségvetését, pótlólagos támogatás formájában. A múzeum vezetője korábban azt mondta, hogy amennyiben nem kapják meg a szükséges összeget, az intézmény működésképtelenné válik.

A Terror Házának juttatandó pótlólagos költségvetési támogatás csökkentéséről szóló, a Magyar Hírlapban szerdai számában megjelent értesüléseket Kocsi László, az NKÖM politikai államtitkára megerősítette. Medgyessy Péter miniszterelnök tavaly decemberben ígéretet tett arra, hogy a kormány ez évi első ülésén döntést hoz a Terror Háza támogatásának a költségvetési tartalék terhére történő kiegészítéséről. A kormányfő azért tette ezt az ígéretet, mert az Országgyűlés a 2003-as költségvetési törvény vitájában - Pető Iván (SZDSZ) módosító indítványát elfogadva - 180 millió forintra csökkentette a Terror Háza Múzeum működésére tervezett 330 millió forintos költségvetési támogatást, amely Schmidt Mária, a múzeum vezetője szerint működésképtelenséget eredményezett volna.

Az NKÖM politikai államtitkára közölte: a megszülető kormányhatározat "valamennyi pénzt, támogatást" biztosít majd a Terror Háza múzeum működéséhez, ám véleménye szerint az intézmény idei működéséhez elegendő lenne az elvont összeg felének, kétharmadának visszaadása. "Ezzel egyidejűleg a múzeumot működtető Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány kuratóriumának dolga az, hogy megvizsgálja: szakmailag és anyagilag mekkora összegre van szükség valójában az intézmény fenntartásához, működtetéséhez" - fűzte hozzá Kocsi.

Kocsi László szerint a kuratóriumnak át kellene tekintenie, hogy a kiállítás "kiegyensúlyozottan mutatja-e be a két eltérő színű terror hatását", meg kellene változtatni az intézmény alapító okiratát is, és a költségvetési pénzek egy részét új tartalmak bemutatására, a kiállítás kiegészítésére kellene fordítani. (MTI)

Nagyon klassz matricák jönnek a Viberbe, főszerepben a magyar népmesék alakjaival

Nagyon klassz matricák jönnek a Viberbe, főszerepben a magyar népmesék alakjaival

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

„Megváltoztattuk a magyar vállalkozások működését”

„Megváltoztattuk a magyar vállalkozások működését”