szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 31-e és február 2-a között került sor Szatmárnémetiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusára, melyen többek közt szó lesz a belső választások vitatott kérdéseiről is. A kongresszuson a szövetség egyik tagja, a szervezet korábbi elnökéhez, Tőkés Lászlóhoz kötődő Reform Tömörülés (RT) nem vesz részt. A platform távolmaradását a román sajtó egy része az RMDSZ-en belüli szakadási veszéllyel azonosítja.

"Megtörtént az RMDSZ-kongresszus 451 küldöttjének kiválasztása" - mondta Nagy Zsolt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hétvégi, marosvásárhelyi ülésén. Az SZKT ülésén bejelentették, hogy elkészültek a szövetség programjának és alapszabályzatának módosítására benyújtott javaslatok összegzésével. Az alapszabály módosítására tett javaslatcsomagot egyedült a Reform Tömörülés nevű platform utasította el, mondván: azok alapján a diktatúrát teremtenék meg az RMDSZ-en belül.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az RMDSZ kettészakad februárig?
Az RT már korábban eldöntötte, hogy képviselőit nem küldi el a kongresszusra. Szerintük csak akkor kerülhető el biztosan a szakadás az RMDSZ-en belül, ha "általános választásokat" tartanak abban az öt romániai megyében, ahol többségben, illetve jelentős számban élnek magyarok, s ezeken a választásokon minden magyar nemzetiségű szavazhat, illetve jelöltként indulhat. Az RT szerint a megoldás az lenne, ha automatikusan az RMDSZ tagjának tekintenének minden olyan romániai magyart, aki feliratkozna a belső választásokra  összeállított választói névjegyzékre.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ-nek mintegy négyszázezer tagja van és sem az európai, sem a román törvények nem teszik azt lehetővé, hogy egy szövetség vezetőségét,  képviselőit ne a tagság válassza meg. Markó hozzátette: a kongresszuson szó lesz a belső választások kérdéséről; elképzelések szerint a választásokat idén tavasszal tartják meg, s a nyár elejére ezek eredményeként áll fel az új Szövetségi Képviselők Tanácsa.
 
Hétfőn valamennyi központi román lap hírt adott arról, hogy a radikális ellenzékként emlegetett Reform Tömörülés nem vesz részt a kongresszuson. A szövetségen belüli feszültségek forrásait elemző kommentárjában a Cotidianul című lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a romániai magyarság soraiban a Székelyföldön tapasztalható a legnagyobb kiábrándultság és ebből kifolyólag elképzelhető, hogy az RMDSZ 2004-ben nem jut be a parlamentbe.

Nyílt levelet írt Tőkés Lászlóhoz, az RMDSZ tiszteletbeli elnökéhez Balogh Barnabás lelkipásztor, melyben Tőkést azzal vádolja, hogy "félelemből épít falat" saját egyházkerületében.  A levél írója hangsúlyozta, hogy az RMDSZ vezető testületének, az SZKT törvényességét nem tiszte vitatni, annak helyzetét nem ismeri, azt viszont tudja, hogy a Tőkés püspök elnökletével működő egyházkerületi közgyűlésen és zsinaton törvénytelenül részt vevő tag, illetve tagok szavaztak. A levélíró többek közt a püspök szemére hányja, hogy egyházellenesnek tartja és elítéli az egyházkerületen belül eltérő véleménnyel jelentkező közösségeket és szövetségeket. (MTI)
Az RMDSZ honlapja

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Németh Szilárd megtekintette, hogyan hőmérőzik a hadapródokat Debrecenben

Németh Szilárd megtekintette, hogyan hőmérőzik a hadapródokat Debrecenben

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?