szerző:
hvg.hu

Január 31-e és február 2-a között került sor Szatmárnémetiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusára, melyen többek közt szó lesz a belső választások vitatott kérdéseiről is. A kongresszuson a szövetség egyik tagja, a szervezet korábbi elnökéhez, Tőkés Lászlóhoz kötődő Reform Tömörülés (RT) nem vesz részt. A platform távolmaradását a román sajtó egy része az RMDSZ-en belüli szakadási veszéllyel azonosítja.

"Megtörtént az RMDSZ-kongresszus 451 küldöttjének kiválasztása" - mondta Nagy Zsolt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hétvégi, marosvásárhelyi ülésén. Az SZKT ülésén bejelentették, hogy elkészültek a szövetség programjának és alapszabályzatának módosítására benyújtott javaslatok összegzésével. Az alapszabály módosítására tett javaslatcsomagot egyedült a Reform Tömörülés nevű platform utasította el, mondván: azok alapján a diktatúrát teremtenék meg az RMDSZ-en belül.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az RMDSZ kettészakad februárig?
Az RT már korábban eldöntötte, hogy képviselőit nem küldi el a kongresszusra. Szerintük csak akkor kerülhető el biztosan a szakadás az RMDSZ-en belül, ha "általános választásokat" tartanak abban az öt romániai megyében, ahol többségben, illetve jelentős számban élnek magyarok, s ezeken a választásokon minden magyar nemzetiségű szavazhat, illetve jelöltként indulhat. Az RT szerint a megoldás az lenne, ha automatikusan az RMDSZ tagjának tekintenének minden olyan romániai magyart, aki feliratkozna a belső választásokra  összeállított választói névjegyzékre.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ-nek mintegy négyszázezer tagja van és sem az európai, sem a román törvények nem teszik azt lehetővé, hogy egy szövetség vezetőségét,  képviselőit ne a tagság válassza meg. Markó hozzátette: a kongresszuson szó lesz a belső választások kérdéséről; elképzelések szerint a választásokat idén tavasszal tartják meg, s a nyár elejére ezek eredményeként áll fel az új Szövetségi Képviselők Tanácsa.
 
Hétfőn valamennyi központi román lap hírt adott arról, hogy a radikális ellenzékként emlegetett Reform Tömörülés nem vesz részt a kongresszuson. A szövetségen belüli feszültségek forrásait elemző kommentárjában a Cotidianul című lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a romániai magyarság soraiban a Székelyföldön tapasztalható a legnagyobb kiábrándultság és ebből kifolyólag elképzelhető, hogy az RMDSZ 2004-ben nem jut be a parlamentbe.

Nyílt levelet írt Tőkés Lászlóhoz, az RMDSZ tiszteletbeli elnökéhez Balogh Barnabás lelkipásztor, melyben Tőkést azzal vádolja, hogy "félelemből épít falat" saját egyházkerületében.  A levél írója hangsúlyozta, hogy az RMDSZ vezető testületének, az SZKT törvényességét nem tiszte vitatni, annak helyzetét nem ismeri, azt viszont tudja, hogy a Tőkés püspök elnökletével működő egyházkerületi közgyűlésen és zsinaton törvénytelenül részt vevő tag, illetve tagok szavaztak. A levélíró többek közt a püspök szemére hányja, hogy egyházellenesnek tartja és elítéli az egyházkerületen belül eltérő véleménnyel jelentkező közösségeket és szövetségeket. (MTI)
Az RMDSZ honlapja

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Délig még lehet mozgóurnát igényelni

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

Két olasz férfi vitatkozott össze a nagyatádi parkolóban, rossz vége lett

Két olasz férfi vitatkozott össze a nagyatádi parkolóban, rossz vége lett

Napsütésben szavazhat az ország

Napsütésben szavazhat az ország

Alföldi Róbert: Másik világ jön

Alföldi Róbert: Másik világ jön

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre

Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott a győzelemre