szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen tíz büntetőfeljelentést tett tavaly október óta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a kormány utasítására végzett vizsgálatok során - derült ki a hivatal elnökének csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Monostori Lajosné szerint a 2002. év második felében végzett vizsgálatok csaknem ezermilliárd forint költségvetési pénzforrás felhasználását érintették és hetvenmilliárd forint felhasználása esetében merült fel bűncselekmény, illetve egyéb szabálytalanság gyanúja. A Kehi elnöke hozzátette: az említett összeg kétharmada állami tulajdonú gazdasági társaságok gazdálkodását érintette. Beszámolt arról, hogy a gazdasági társaságok vagyongazdálkodásának vizsgálatánál az alaptevékenységgel össze nem egyeztethető befektetésekre bukkantak, egyes beruházások során pedig az alvállalkozói láncolat összefonódása nehezítette az ellenőrzést.
A Kehi a vizsgálatok megállapításai alapján - többek között - javaslatot tett a Munka törvénykönyve és a közbeszerzésről szóló törvény módosítására. A hivatal február 28-ig készíti el idei munkatervét, amely kiterjed a tavalyról áthúzódó vizsgálatokra is. Ezek közé tartozik a Nemzeti Színház, az Informatikai Kormánybiztosság, a Magyar Posta Rt. és azon belül a TETRA-rendszer bevezetésének ellenőrzése.
A Kehi korábban a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. eladása, illetve a reflektorfénybe került tizenkét agrárcég privatizációja kapcsán talált okot a feljelentésre. Az MFB tulajdonában lévő Konzumbank ellenőrzése kapcsán hűtlen kezelés, a Defend Security Kft. tevékenysége nyomán pedig hűtlen kezelés, sikkasztás, csalás, adó- és tb-csalás, illetve magán- és közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt tettek feljelentést. A Magyar Követeléskezelő Rt.-nél végzett vizsgálat alapján hűtlen kezelés miatt fordultak a hatóságokhoz. A Nemzeti Autópálya Rt. vizsgálata során a Kehi csalás, hűtlen kezelés és hanyag kezelés miatt tett feljelentést. A hivatal szerint az azóta megszűnt Országimázs Központ gazdálkodása során több esetben megsértették a vagyonkezelésre és a számvitelre vonatkozó törvényi előírásokat, valamint az e törvényeken alapuló egyéb jogszabályok rendelkezéseit. A martinsalakos házakkal kapcsolatban készült jelentés azt kifogásolta, hogy a beruházásoknál a közbeszerzési eljárás nélkül kiválasztott fővállalkozó alvállalkozóihoz további alvállalkozók kapcsolódtak, "még több pénzt elköltve". (MTI)

Palkovicsék „finomhangolnák” az alapkutatások finanszírozását

Palkovicsék „finomhangolnák” az alapkutatások finanszírozását

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal