szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hans Blix, az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tartott értékelésében elmondta: nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy Bagdad előre tudja, mikor hova, melyik iraki létesítménybe készülnek az ENSZ fegyverzetellenőrei tömegpusztító fegyverek után kutatni. Ennek ellenére Irak nem működik együtt teljes mértékben a fegyverzetellenőrökkel, s még mindig nem adott számot egyértelműen több tiltott fegyveréről.

„Nincs bizonyíték arra, hogy az iraki hatóságok előre tudják, mikor hova, melyik iraki létesítménybe készülnek az ENSZ fegyverzetellenőrei tömegpusztító fegyverek után kutatni” - jelentette ki pénteken Hans Blix, az ENSZ-ellenőrök vezetője. A Biztonsági Tanács előtt elhangzott jelentésében Blix hansúlyozta: az eddigi ellenőrzések új ismeretekhez segítették hozzá a világszervezetet az iraki fegyverzettel kapcsolatban, egyebek között annak ismeretéhez, mi történt az arab országban a korábbi ellenőrcsapat 1998-as távozása óta. Ugyanakkor azt is leszögezte: Irak még mindig nem adott számot egyértelműen több tiltott fegyverről és anyagról. Kertelés nélkül, pontosan számot kell adnia korábbi lépfene- és VX ideggázkészleteinek sorsáról, továbbá rakétáiról - jelentette ki. A fegyverzetellenőrök vezetője megállapította: Iraknak vannak olyan rakétái, amelyeknek hatótávolsága meghaladja a rá vonatkozó ENSZ-határozatokban megszabott felső határt.
Arra vonatkozóan, mit gondol az Egyesült Államok által Irak fegyverkezéséről bemutatott bizonyítékokról, Blix kétségét fejezte ki Colin Powell amerikai külügyminiszter február 5-i, biztonsági tanácsi bemutatóját illetően. A Biztonsági Tanácsnak tett jelentésében hangsúlyozta: az a két műholdas felvétel, amelyet Powell bemutatott akkor a BT-nek, nem bizonyítja, hogy az irakiak tiltott fegyvereket szállítottak el egy helyszínről, ahol várható volt a világszervezet fegyverzetellenőreinek megjelenése. Az a mozgás, amelyről a műholdfelvételek tanúskodnak, lehetett mindennapi rutintevékenység is - mondta a BT előtt. Hozzátette: örömmel fogadja, ha a tagállamok hírszerzési értesülésekkel segítik az ellenőrök munkáját, ám az ENSZ-szakértők csakis kézzelfogható bizonyítékokra alapozhatják jelentésüket, olyanokra, amelyeket módjukban áll személyesen megvizsgálni és előtárni, elvégre bizonyítékok nélkül az nem övezheti bizalom az ellenőrök munkáját.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) sem talált bizonyítékot arra, hogy Irak tiltott nukleáris tevékenységet folytatna - közölte pénteken Mohamed el-Baradei. A NAÜ főigazgatója a Biztonsági Tanács előtt elhangzott jelentésében ugyanakkor megjegyezte, hogy nem tartalmaznak új információt azok az iraki dokumentumok, amelyeket Bagdad a múlt héten adott át a fegyverzetellenőröknek. El-Baradei felhívta Irakot, hogy teljes körűen és aktívan működjön együtt az ellenőrzési folyamat felgyorsítása érdekében. El-Baradei a "jó irányba tett lépésnek" nevezte, hogy Szaddám Huszein iraki elnök pénteken rendeletben megtiltotta a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek gyártását és importját.
Hírek Irak: a fegyverzetellenőrök ma nyújtják be második jelentésüket

Merkely Béla: Van egy újabb jelentős érv az arcmaszk használata mellett

Merkely Béla: Van egy újabb jelentős érv az arcmaszk használata mellett

3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest

3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest

Bombafenyegetés miatt kiürítették az Eiffel-tornyot

Bombafenyegetés miatt kiürítették az Eiffel-tornyot