szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tudomány jelenlegi állása szerint meg is vakulhatunk, szerencsésebb esetben pusztán antiszociálisak - esetleg mindkettő - leszünk a gyorséttermi ételektől. Ön mennyire ad hitelt a gyorsételekkel kapcsolatos egészségügyi kutatásoknak?

Régóta tudjuk, hogy a gyorséttermi gasztronómiai csodák nem egészségesek, az viszont nem világos, hogy a hízáson kívül mit okoznak. Egy, részben a brit belügyminisztérium által szponzorált kutatás szerint a vitaminokban, ásványi anyagokban szegény és zsírsavakban gazdag ételek - amilyenek a gyorséttermi ételek - tartós fogyasztása növeli a fiatalok antiszociális viselkedésének előfordulását. A kutatást 18-21 év közötti férfi elítéltek körében folytatták le: a börtönben elkövetett szabályszegések 37 százalékkal csökkentek azok körében, akik vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálékkiegészítőt kaptak. "Senki sem állítja, hogy az antiszociális viselkedést egyedül a rossz összetételű étkezés okozza, de igenis van összefüggés" -kommentálta a kutatást támogatója, Hugh Montifiore, Birmingham volt püspöke, aki kapcsolatot feltételez a gyorséttermi ételek fogyasztása és a fiatalkorú bűnözés növekedése között.
A Torontói Egyetem kutatói patkánykídérletekkel mutatták ki, hogy a zsírokban gazdag étrend nemcsak a szívnek, de az agynak is árt: gyengíti olyan funkcióinak működését, mint az emlékezet vagy a koncentrálási képesség. A zsírokban gazdag ételekkel táplált patkányok agyműködése három hónap elteltével komolyan csökkent a tanulás és emlékezés terén, míg a zsiradékban szegény élelemmel táplált állatok képességei változatlanok maradtak.
Az asztma növekvő elterjedtségét magyarázza részben a gyorséttermi ételek fogyasztásával tudósok egy csoportja: a betegség kialakulásának veszélye ugyanis azoknál a gyerekeknél a legnagyobb, akik a legkevesebb vitamint, tejet és zöldséget fogyasztják. Leginkább azok a gyerekek vannak tehát kitéve az asztma veszélyének, akik városi életmódot élnek, s táplálkozásuk a gyorséttermi étkezéshez hasonlít.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője, Paul Kleihues szerint a 35-54 éves nők körében pusztító mellrák kialakulásában döntő szerepe van annak, hogy a nő kislány korában mit eszik. "A mell-, prosztata- és vastagbél-daganatok harminc százalékának kialakulása a nem megfelelő táplálkozáshoz köthető" - állítja a professzor. A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségét igazgató Kleihues szerint a túlsúlyos lányoknál  azért nagyobb a mellrák későbbi kialakulásának esélye, mert amikor elérik a pubertás kort, a mellrák kialakulását elősegítő női ösztrogén hormonok a zsírsejtekben elraktározódnak, ahelyett, hogy felhasználódnának vagy megsemmisülnének. "A mai fiatal lányoknak legalább tíz százalékkal kevesebb szírokban gazdag ételt kellene fogyasztaniuk" - vonta le a következtetést a professzor.
A csipsz és a gyorsételek szélsőséges mértékű fogyasztása akár vaksághoz is vezethet - állítja kutatók egy csoportja. Johanna Seddon szemész professzor kutatásai szerint bizonyos zsírok, melyek a gyorséttermi ételekben nagy arányban találhatóak, növelik a retina egyes részeinek kóros elváltozását, ami később vakságot okozhat.
Ön szerint mennyire megfontolandó mindez?

Nem immunis a magyar kormány a most éppen beválni látszó svéd járványreceptre

Nem immunis a magyar kormány a most éppen beválni látszó svéd járványreceptre

Rétvári felfestette a kormányra támadó Iványi Gábor képét

Rétvári felfestette a kormányra támadó Iványi Gábor képét

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket

RTL: Omló vakolatú, pókhálós kórteremben fogadják Kiskunhalason a koronavírusos betegeket