szerző:
hvg.hu

A tudomány jelenlegi állása szerint meg is vakulhatunk, szerencsésebb esetben pusztán antiszociálisak - esetleg mindkettő - leszünk a gyorséttermi ételektől. Ön mennyire ad hitelt a gyorsételekkel kapcsolatos egészségügyi kutatásoknak?

Régóta tudjuk, hogy a gyorséttermi gasztronómiai csodák nem egészségesek, az viszont nem világos, hogy a hízáson kívül mit okoznak. Egy, részben a brit belügyminisztérium által szponzorált kutatás szerint a vitaminokban, ásványi anyagokban szegény és zsírsavakban gazdag ételek - amilyenek a gyorséttermi ételek - tartós fogyasztása növeli a fiatalok antiszociális viselkedésének előfordulását. A kutatást 18-21 év közötti férfi elítéltek körében folytatták le: a börtönben elkövetett szabályszegések 37 százalékkal csökkentek azok körében, akik vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálékkiegészítőt kaptak. "Senki sem állítja, hogy az antiszociális viselkedést egyedül a rossz összetételű étkezés okozza, de igenis van összefüggés" -kommentálta a kutatást támogatója, Hugh Montifiore, Birmingham volt püspöke, aki kapcsolatot feltételez a gyorséttermi ételek fogyasztása és a fiatalkorú bűnözés növekedése között.
A Torontói Egyetem kutatói patkánykídérletekkel mutatták ki, hogy a zsírokban gazdag étrend nemcsak a szívnek, de az agynak is árt: gyengíti olyan funkcióinak működését, mint az emlékezet vagy a koncentrálási képesség. A zsírokban gazdag ételekkel táplált patkányok agyműködése három hónap elteltével komolyan csökkent a tanulás és emlékezés terén, míg a zsiradékban szegény élelemmel táplált állatok képességei változatlanok maradtak.
Az asztma növekvő elterjedtségét magyarázza részben a gyorséttermi ételek fogyasztásával tudósok egy csoportja: a betegség kialakulásának veszélye ugyanis azoknál a gyerekeknél a legnagyobb, akik a legkevesebb vitamint, tejet és zöldséget fogyasztják. Leginkább azok a gyerekek vannak tehát kitéve az asztma veszélyének, akik városi életmódot élnek, s táplálkozásuk a gyorséttermi étkezéshez hasonlít.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője, Paul Kleihues szerint a 35-54 éves nők körében pusztító mellrák kialakulásában döntő szerepe van annak, hogy a nő kislány korában mit eszik. "A mell-, prosztata- és vastagbél-daganatok harminc százalékának kialakulása a nem megfelelő táplálkozáshoz köthető" - állítja a professzor. A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségét igazgató Kleihues szerint a túlsúlyos lányoknál  azért nagyobb a mellrák későbbi kialakulásának esélye, mert amikor elérik a pubertás kort, a mellrák kialakulását elősegítő női ösztrogén hormonok a zsírsejtekben elraktározódnak, ahelyett, hogy felhasználódnának vagy megsemmisülnének. "A mai fiatal lányoknak legalább tíz százalékkal kevesebb szírokban gazdag ételt kellene fogyasztaniuk" - vonta le a következtetést a professzor.
A csipsz és a gyorsételek szélsőséges mértékű fogyasztása akár vaksághoz is vezethet - állítja kutatók egy csoportja. Johanna Seddon szemész professzor kutatásai szerint bizonyos zsírok, melyek a gyorséttermi ételekben nagy arányban találhatóak, növelik a retina egyes részeinek kóros elváltozását, ami később vakságot okozhat.
Ön szerint mennyire megfontolandó mindez?

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

384 lóerős és gázolajjal megy ez az új Audi S5

 Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Csúnya vereséget szenvedett a kopaszbotrányból megismert Erdősi Lászlóné férje

Csúnya vereséget szenvedett a kopaszbotrányból megismert Erdősi Lászlóné férje

Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók a Galaxy S10-ek

Nagy baj van, bárki ujjlenyomatával feloldhatók a Galaxy S10-ek

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Vezethet-e hat vezérigazgató egy céget?

Csak a magja egy kilométeres a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösnek

Csak a magja egy kilométeres a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösnek