szerző:
hvg.hu

Legkevesebb százhúsz ember vesztette életét a dél-koreai Tegu város metrójában elkövetett szándékos gyújtogatásban. A tüzet egy elmebeteg férfi okozta, aki gyúlékony anyagot lobbantott lángra az egyik szerelvényben.

A kelet-ázsiai ország harmadik legnagyobb városában történt tragédia halálos áldozatainak számát még késő este sem lehetett pontosan tudni: a rendőrség hivatalosan 52 halottról és 138 sebesültről számolt be, miközben 170 embert még mindig eltűntként tartanak számon. A dél-koreai állami televízió helyi idő szerint kora délutáni beszámolójában legkevesebb 134 halálos áldozatról tett említést. "A holttestek a felismerhetetlenségig összeégtek, azonosításuk hosszú időt igényel, némelyik áldozat személyazonosságát csak DNS-teszt segítségével lehet majd meghatározni" - mondta a városi tűzoltóparancsnok a gyújtogatás után 12 órával.
A gyújtogató egy korábban elmeorvosi kezelés alatt állt, 56 éves férfi, aki egy várakozó szerelvény kocsijában fröcskölt szét gyúlékony folyadékot - más források szerint bedobott egy gyúlékony eleggyel teli tejes dobozt -, amit öngyújtóval lángra lobbantott, miután az utasoknak nem sikerült legyűrniük a szemmel láthatóan elmeháborodott gyújtogatót. A tűz hat metrókocsira terjedt át, mielőtt a lángok átcsaptak volna egy másik, a szemközti sínre beérkező szerelvényre. A két szerelvényen összesen több mint 430 ember utazott. A letartóztatott tettes családtagjai előtt már többször támadással fenyegette meg a kórházat, ahol az elmebajjal kezelték.

Az égő kocsikban sok utas mobiltelefonon tudatta hozzátartozóival, hogy tűz ütött ki a szerelvényben és már alig kapnak levegőt a fojtogató füstben. A kétségbeesetten ismétlődő visszahívásokra már nem érkezett válasz. Az áldozatok túlnyomó többsége bennrekedt a kocsikban, a felcsapó lángnyelvek útjukat állták és a mérgező füsttől nem tudtak kimenekülni: többnyire megfulladtak. A lángok villámgyorsan terjedtek az ülőpárnákon és a kocsikban lévő műanyagon keresztül. Miután a tűzvészt csaknem három óta alatt eloltották a tűzoltók és a sűrűn gomolygó fekete füstfelhőben előrejutottak, a lángok martalékává lett kocsikban több mint száz holttestet találtak.

A Szöultól 320 kilométernyire délkeletre fekvő város a tavalyi labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne volt, és színhelye lesz a felsőoktatásban tanulók olimpiájának, az idén augusztus 21. és 31. között megrendezendő univerziádénak.
Hasonló súlyos tűzeset nyolc évvel ezelőtt volt Dél-Koreában: 1995-ben gázrobbanás történt ugyanezen város egyik föld alatti építkezésén, és 101 ember halálát okozta, 143-an pedig megsebesültek. A legutóbbi jelentős dél-koreai tűzeset 1999 októberében történt egy Szöulhoz közeli sörözőben, e tűzvésznek 55 halálos áldozata volt. (MTI)

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Lázár: Vásárhelyen lezárult egy korszak

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Nem megy fel a fogaskerekű szerdától a Széchenyi-hegyre

Nem megy fel a fogaskerekű szerdától a Széchenyi-hegyre