szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legkevesebb százhúsz ember vesztette életét a dél-koreai Tegu város metrójában elkövetett szándékos gyújtogatásban. A tüzet egy elmebeteg férfi okozta, aki gyúlékony anyagot lobbantott lángra az egyik szerelvényben.

A kelet-ázsiai ország harmadik legnagyobb városában történt tragédia halálos áldozatainak számát még késő este sem lehetett pontosan tudni: a rendőrség hivatalosan 52 halottról és 138 sebesültről számolt be, miközben 170 embert még mindig eltűntként tartanak számon. A dél-koreai állami televízió helyi idő szerint kora délutáni beszámolójában legkevesebb 134 halálos áldozatról tett említést. "A holttestek a felismerhetetlenségig összeégtek, azonosításuk hosszú időt igényel, némelyik áldozat személyazonosságát csak DNS-teszt segítségével lehet majd meghatározni" - mondta a városi tűzoltóparancsnok a gyújtogatás után 12 órával.
A gyújtogató egy korábban elmeorvosi kezelés alatt állt, 56 éves férfi, aki egy várakozó szerelvény kocsijában fröcskölt szét gyúlékony folyadékot - más források szerint bedobott egy gyúlékony eleggyel teli tejes dobozt -, amit öngyújtóval lángra lobbantott, miután az utasoknak nem sikerült legyűrniük a szemmel láthatóan elmeháborodott gyújtogatót. A tűz hat metrókocsira terjedt át, mielőtt a lángok átcsaptak volna egy másik, a szemközti sínre beérkező szerelvényre. A két szerelvényen összesen több mint 430 ember utazott. A letartóztatott tettes családtagjai előtt már többször támadással fenyegette meg a kórházat, ahol az elmebajjal kezelték.

Az égő kocsikban sok utas mobiltelefonon tudatta hozzátartozóival, hogy tűz ütött ki a szerelvényben és már alig kapnak levegőt a fojtogató füstben. A kétségbeesetten ismétlődő visszahívásokra már nem érkezett válasz. Az áldozatok túlnyomó többsége bennrekedt a kocsikban, a felcsapó lángnyelvek útjukat állták és a mérgező füsttől nem tudtak kimenekülni: többnyire megfulladtak. A lángok villámgyorsan terjedtek az ülőpárnákon és a kocsikban lévő műanyagon keresztül. Miután a tűzvészt csaknem három óta alatt eloltották a tűzoltók és a sűrűn gomolygó fekete füstfelhőben előrejutottak, a lángok martalékává lett kocsikban több mint száz holttestet találtak.

A Szöultól 320 kilométernyire délkeletre fekvő város a tavalyi labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne volt, és színhelye lesz a felsőoktatásban tanulók olimpiájának, az idén augusztus 21. és 31. között megrendezendő univerziádénak.
Hasonló súlyos tűzeset nyolc évvel ezelőtt volt Dél-Koreában: 1995-ben gázrobbanás történt ugyanezen város egyik föld alatti építkezésén, és 101 ember halálát okozta, 143-an pedig megsebesültek. A legutóbbi jelentős dél-koreai tűzeset 1999 októberében történt egy Szöulhoz közeli sörözőben, e tűzvésznek 55 halálos áldozata volt. (MTI)

Tucatnyi vadonatúj autót tett tönkre egy túl alacsony vasúti átjáró

Tucatnyi vadonatúj autót tett tönkre egy túl alacsony vasúti átjáró

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Alpaka rohant a pályára egy angol focimeccsen

Alpaka rohant a pályára egy angol focimeccsen