szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai gyógyszeripari cég által tesztelt AIDS-gyógyszer nem minden emberen, csak az afrikai és az ázsiai származásúakon segít - jelentették be hétfőn. A svájci Roche gyógyszergyár AIDS kezelésére alkalmas új szere, a Fuzeon ugyanakkor rekordösszegbe, évi 18980 euróba fog kerülni: elemzők korábban maximum 15 ezer eurós éves költséget vártak.

Az amerikai VaxGen Inc. vállalat által kifejlesztett Aidsvax nevű védőoltás mindössze 3,8 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés arányát az ötezer főből álló kísérleti csoportban a kontrollcsoporthoz képest, ám ezen belül az ázsiai és afrikai származású egyéneknél az aránycsökkenés 67 százalékos volt. A vállalat nem közölt feltételezést az eltérés okára, de mivel úgy vélik, először sikerült egyáltalán valamennyire is hatásosnak látszó védőoltást kifejleszteni, a kísérleteket folytatják. A VaxGen részvény árfolyama a bejelentést követően meredeken zuhant a new yorki tőzsdén: 77 százalékot vesztett értékéből pénteki záróárához képest.
A Roche új elven működő szerének adagolása napi két injekció formájában naponta 52 euróba kerül - jelentette be hétfőn a cég. A Fuzeon célja, hogy megakadályozza az AIDS-vírus, a HIV beépülését az egészséges emberi védekezősejtekbe. A Roche az igen bonyolult, több mint százlépéses gyártási eljárással indokolta a kezelés árát. A cégnél úgy becsülik, hogy az amerikai Trimeris Inc. biotechnológiai vállalattal közösen kifejlesztett szerből a felfutás után, évente 740 millió dollár csúcsbevétel várható. A gyógyszergyártó úgy gondolja, hogy jövő év végére 32 ezer beteg kaphat ilyen kezelést, és a számuk 39 ezerre nőhet 2005 végére. A világon jelenleg 43 millió HIV-fertőzött embert tartanak számon, 2002-ben 3 millióan haltak meg AIDS-ben.
Az utóbbi években, a nemzetközi felháborodás hatására, más gyógyszergyárakhoz hasonlóan a Roche is engedményeket adott az AIDS-gyógyszerek árából a legjobban sújtott afrikai, fejlődő országok számára. Míg az AIDS elleni szer éves költsége megközelíti a 20 ezer dollárt, Csádban az egy főre jutó éves GDP alig haladja meg a 200 dollárt, és még az egyik leggazdagabbnak tartott afrikai állam, Dél-Afrika GDP-je is csak 3170 dollár évente. A Roche AIDS-kutató részlegének vezetője, David Reddy ennek ellenére hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a Fuzeon árából nem lehet engedni. "Még ha önköltségi áron adnánk, akkor sem való a fejlődő országoknak" - mondta, hozzátéve, hogy a gyógyszer fejlesztése 840 millió svájci frankba került. (MTI)
Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Újabb 12 áldozata van a járványnak, 950 új fertőzöttet találtak

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Nemhogy nem lassulnak, még gyorsabbak is lesznek a régi iPhone-ok, ha iOS 14-re frissítik őket

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat