szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány tagjai közül Medgyessy Péter miniszterelnöknek, Csillag István gazdasági, Bárándy Péter igazságügyi, Kovács Kálmán informatikai, Németh Imre földművelésügyi miniszternek voltak érdekeltségei gazdasági társaságokban 1998 után - közölte hétfő este a Miniszterelnöki Hivatal (MeH). A kormánytagok érdekeltségeiről szóló jelentés az interneten is olvasható.

A MeH közleménye szerint Medgyessy Péter 1999. március 9-ig a Siotour Rt. felügyelő bizottságának elnöke, június 4-ig pedig a grémium tagja volt. A kormányfő 2000. május 11-ig volt a Gratis 92 Rt. felügyelő bizottságának tagja, 2001. szeptember végéig az Inter-Európa Bank igazgatóságának elnöke, december 10-ig pedig a Magyar Szeszipari Szövetség elnöke volt. 2001. május 28-ig a Focus Rt. felügyelő bizottságának, 2001 végéig pedig a Guardian Hunguard felügyelő bizottságának elnöki tisztségét töltötte be. Medgyessy Péter tavaly május 1-ig a Magyar Cetelem Bank Rt. felügyelő bizottságának volt az elnöke, ugyancsak május 1-ig töltötte be az Atlasz Biztosító Rt. igazgatóságának alelnöki tisztjét. A miniszterelnök 2002. május 15-ig volt a Medgyessy Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója; január 11-ig a BJP Investment Kft.-ben, május 15-ig tulajdonosként a Medgyessy Tanácsadó Kft-ben, az elmúlt év szeptemberéig pedig a GKI Gazdaságkutató Rt.-ben voltak érdekeltségei.
Csillag István gazdasági miniszter 1998. december 1-ig az Exim Bank Rt. felügyelő bizottságának elnöke, 2002. május 27-ig pedig a Pénzügykutató Rt. általános igazgatója, az ARC-INVEST Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a Zwack Unicum Rt. felügyelő bizottságának tagja volt. 2002. február 26-ig a PÜK Project Manager és az ARC-INVEST Kft. társtulajdonosa, a Mókus Örs Befektető és Üdülőépítő Rt., a Microbróker Befektetési Rt., a MOL és a Sasad Rt. részvényese volt.
Az igazságügyi miniszter a Bárándy és Társa Ügyvédi Iroda egyhatodának, valamint a Bárándy és Társa Ügyvitelszervező és Szolgáltató Kft. egyhetedének tulajdonosa.
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2002-ig a Gesztenye 2000 Tanácsadó és Szolgáltató Bt.- ben töltött be képviselői tisztséget. 2001-ben szüntette meg az M7 Régió.hu Számítástechnikai és Szolgáltató Kft.-ben 36 százalékos érdekeltségét, 2002-ben pedig a Gesztenye 2000 Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-ben betöltött beltagságát.
A MEH tájékoztatása szerint Görgey Gábor, a kultusztárca vezetője jelenleg a Columbia Bt. kültagja.
A pénzügyminiszter 1995. és 1999. között a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának tagja, 1998. és 1999. között pedig az Országos Betétbiztosítási Alap igazgatósági tanácsának tagja volt. László Csaba 2001. június 30-ig a K&H Bank, valamint az ABN AMRO Bank Rt. vezérigazgató-helyettese és az igazgatóság tagja volt.
Németh Imre agrárminiszter 2002. május 5-ig volt a Mezőszolg Kft. felügyelő bizottságának tagja, valamint az Abony Mezőgazdasági Rt. felügyelő bizottságának elnöke. 2000-ig a Tantusz Kft.-ben, a Mezőszolg Kft.-ben, valamint az Erdőhegyi Szövetkezetben volt résztulajdonos.
A kormány többi tagjának az elmúlt években nem voltak érdekeltségei gazdasági társaságokban. (MTI)
A miniszterek gazdasági érdekeltségei 1998-tól
Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Az MSZP azt kéri, hogy a kormány adjon minden magyar nőnek 10 ezer forintot

Az MSZP azt kéri, hogy a kormány adjon minden magyar nőnek 10 ezer forintot

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél