szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A németországi bruttó nemzeti termék (GDP) 2002 negyedik negyedévében stagnált. Mivel az év első három negyedévében alacsony növekedési pályát mutatott a német gazdaság, így a wiesbadeni statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint a múlt év egészében 0,2 százalékkal nőtt Magyarország legfőbb export-célországának GDP-je.

Németországban a tavalyi volt a leggyengébb növekedési ütemmel jellemezhető év 1993 óta, amikor a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal csökkent. A közgazdászok várakozásaiban 0,1 százalékos GDP visszaesés szerepelt 2002 negyedik negyedévére, ennél azonban valamivel jobb volt a teljesítmény az előző negyedhez képest. A negyedik negyedévben a német gazdaság importja 1,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest és jó hírnek tekinthető, hogy első ízben indultak növekedésnek a 2002 első három negyedévében még folyamatosan mérséklődő beruházások. A német gazdaságban azonban egyre nagyobb gondot okoz a munkanélküliség problémája: a recessziós környezet miatt a cégek sorra bocsátják el alkalmazottaikat, így a munkanélküliségi ráta elérte a 10 százalékot.
Ugyancsak szerdán tette közzé a wiesbadeni hivatal a német költségvetési hiányról a korrigált múlt évi adatokat: 2002-ben a hiány a GDP 3,6 százalékát tette ki, ami ugyan a korábban számított 3,7 százaléknál kedvezőbb, de még így is jóval az EU Stabilitási és Növekedési Paktum kritériumaiban szereplő 3 százalékos szint felett van. Az Európai Bizottság a német állami túlköltekezés miatt januárban elmarasztalta Németországot. (MTI)
Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Miért gyakoribb a válás a lányos szülőknél?

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák