szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenegy év börtönre ítélte a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék Biljana Plavsics volt boszniai szerb elnököt, a boszniai konfliktus során elkövetett bűneiért.

A 72 éves Biljana Plavsics volt az első boszniai szerb vezető, aki önként adta fel magát a törvényszéknek. A szerb nacionalista Plavsics Radovan Karadzsics egyik legközelibb szövetségese volt az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején. 2001 januárjában önként jelentkezett a hágai bíróságon, és ártatlannak vallotta magát az ellene emelt vádpontokban. Ezután - pere kezdetéig - szabadon engedték, majd videokapcsolat révén tett vallomást a törvényszéknek. Plavsics tavaly októberben - megváltoztatva korábbi álláspontját - bűnösnek vallotta magát emberiség elleni bűntettek egy rendbeli elkövetésében. A Nemzetközi Törvényszék ügyészei ennek fejében visszavonták az ellene emelt többi vádpontot.
A bíróságnak arról kell még döntenie zárt ajtók mögött, mely országban töltse le büntetését az elítélt. Mint a Reuters megjegyzi, kilenc európai ország biztosít börtönhelyeket a Nemzetközi Törvényszéken elítélt háborús bűnösök számára, köztük Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svédország.
Közben csütörtökön a hágai Nemzetközi Törvényszéken folytatódott Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök pere is. A tárgyaláson a B92 információi szerint Colm Mangen ír tábornok kijelentette: nem rendelkezik adatokkal, melyek alapján leszögezhetné, hogy Milosevics bármilyen kapcsolatban állt volna a Jugoszláv Néphadsereg (JNH) Dubrovnik elleni támadásaival. A tanú Dubrovnikban 1991. október elején egy nemzetközi megfigyelőcsoport tagjaként tartózkodott, de abban az időben nem voltak tervezett tüzérségi támadások Dubrovnik óvárosa ellen. Arra a kérdésre, hogy Dubrovnik ostromát a támadó csapatok koordinálták-e a JNH vezetésével, a tanú azt válaszolta: meglepné, ha egy ilyen akciót nem koordináltak volna a vezérkarral. "A tűzszüneteket is Belgráddal beszéltük meg, nem a Dubrovnik környéki operatív csoport parancsnokságával" - tette hozzá.
ÁSZ: Nem szabályosan készültek el az MSZP pénzügyi kimutatásai

ÁSZ: Nem szabályosan készültek el az MSZP pénzügyi kimutatásai

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Videón is láthatjuk, mi történt egy fekete lyukkal 55 millió évvel ezelőtt

Radar360: Szijjártó hétszer helikopterezett, a Bayern nyert a Puskásban

Radar360: Szijjártó hétszer helikopterezett, a Bayern nyert a Puskásban