szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hollandok, a németek, majd a dánok elleni elegáns győzelmük után a csehek léptek elő a labdarúgó Európa-bajnokság első számú esélyesévé. Az 1996-os torna veteránja, Poborsky ismét mennybe mehet, sőt, még magasabbra, a bajnoki címig, ha a cseh csapat folytatja a menetelést. És miért ne folytatná?Az Eb kezdetekor az 1976-os csehszlovák tornagyőzelem hőse, a tizenegyeséről elhíresült Antonin Panenka magabiztosan nyilatkozott az esélyekről a cseh rádiónak. Dicsérte az erős támadójátékot, ám a védelmet - nemzeti érzések ide, szurkolói elfogultság oda - "rosszabb minőségűnek" nevezte. Való igaz, a cseh csapattal kapcsolatban most mindenki a támadókról beszél. A németek elleni szabadrúgásgóljával azonnal az Európa-klasszis rangjára emelkedő Marek Heinzről és persze Milan Barosról. Alaposan felértékelődtek az Eb napjai alatt.

Heinz, a Banik Ostrava 26 éves játékosa minden bizonnyal csapatot vált. A 2000-es olimpiai válogatott egyik erőssége nem tudott maradandót alkotni a Hamburg színeiben, az Ostravában viszont szezonbeli 19 góljával csúcsformában volt. Most a Portsmouth szeretné megszerezni Heinz aláírását, ám egyelőre sokallja 1, 7 millió fontos (kb. 2,5 millió eurós) vételárát. Nem nehéz megjósolni azonban, ha a csehek előrébb jutnak az Eb-n, Heinz ára lefelé biztosan nem mozog majd.

A másik csatársztárral, a Liverpoolt erősítő Milan Barossal kapcsolatban is felmerült a klubváltás; igaz, még az Eb kezdete és Gerard Houllier edző távozása előtt. "Houllier kiölte belőlem a magabiztosságot" - nyilatkozta Baros - "Nemigen tett a csapatba, és azt gondoltam, nyáron klubot váltok." Barost a Newcastle-lel, az Aston Villával és a PSV Eindhovennel is hírbe hozták, ám most úgy néz ki, ad egy esélyt új edzőjének, Rafa Beniteznek. "Ez most más helyzet, minden játékos tiszta lappal indul. Sokan mondják, hogy a válogatottban másképp játszom, mint a klubomban, de ez nem igaz, ugyanazt nyújtom mindkét helyen. Most csak az lesz a dolgom, hogy ezt a formát átmentsem" - mondta Baros a SkySportnak, és szavain nem érződik, hogy ne volna magabiztos.

Kevesen csodálkoznak a csehek idei előretörésén, pedig az előjelek legalábbis vegyesek voltak. A nemzetközi ranglistán lassan az elitbe kúszó csapat a négy évvel ezelőtti Eb-n nem jutott túl a csoportküzdelmeken, a két évvel ezelőtti világbajnokságra pedig nem tudta kvalifikálni magát. A The Independent analízise szerint Karel Brückner szövetségi kapitány érkezése lehetett a fordulópont.

A jelenlegi csapat magja az ő másodedzője, Miroslav Beranek vezérletével két évvel ezelőtt U21-es Eb-t nyert. Brückner afféle apafigurává vált számukra és vakon végrehajtják, amit kér. Az elődje, Jozef Hovanec alatt a csapat fegyelmezetlenebbnek és szélsőségesebbnek tűnt, a rendszert és a fegyelmet Brückner vitte a játékba. Mások szerint azonban a kulcsmomentum Pavel Nedved ebben az időszakban történt "felnőtté válása" volt. A Hospodarske Noviny című cseh lap így ír: "Teljesen megváltoztatta a hozzáállását. Felismerte, hogy ő és a válogatott elérhet valamit. Most a többiek egyértelműen felnéznek rá, a szurkolók számára pedig idollá vált."

A 64 éves Brückner, a Sigma Olomuc egykori edzője, úgy látszik, jó pszichológus. Miközben kihozta az idősebb sztárokból a maximumot, olyan fajta összhangot teremtett a csapat háza táján, amilyen elég ritka a hektikus kelet-európai futballban. Másodedzője, Miroslav Beranek így kommentálta mindezt: "Amikor új csapatot próbálsz összerakni - ahogy mi is tettük - többnyire olyanokat kell keresned, akik karrierjük elején tartanak és tanulni akarnak. Brückner és én nekik próbáltunk meg kényelmes közeget teremteni." Ezek a szavak nekünk, magyaroknak is üzennek valamit, hiszen a Matthäus-éra eddigi tanulsága éppen az volt, a fiatal újoncok hálálják meg leginkább a bizalmat.

Persze nem csak a fiatalság sikeréhségéről van szó. A cseh bajnokság a nemzeti csapat csillogása ellenére sem olyan jó. Az Eb mostani ifjoncai részben a nyugati bajnokságokban értek igazi játékosokká; Jaroslav Plasil pédául mindössze ötször lépett pályára a Gambrinus Ligában, mielőtt 19 évesen Franciaországba igazolt. A cseh csoda alapját keresve ezért lejjebb kell ásnunk a bajnoki szintnél. Az iskolák és a klubok együttműködése már inkább számít; így a kiszemelt gyerekek már a kezdetektől szoros szakmai kontroll alatt nevelődnek.

Brückner tehát jó "alapanyaggal" dolgozhat, de a taktikai fegyelmet ő tanította fiainak. "Tökéletesen cserél" - értékelte mesterét egy skót lapban Tomas Galasek, akit pedig nem egyszer hív le a pályáról - "Teljes mértékben megbízunk benne. Nem emlékszem, hogy valaha hibázott volna." Ami azt illeti, eddig bejöttek a húzásai. Nem csak az, hogy pihentette legjobbjait a németek ellen, hanem az is, amit a mérkőzések közben csinál. Rosickynak például tökéletes pozíciót talált kissé visszavontan, a védelem előtt. A csapatszerkezetben Nedvednek kellő területet adott, Poborskyt pedig "szabad vegyértékként" hagyja mozogni - a pályán bárhol feltűnhet és ez éppen neki való. Smicer és Heinz behozatala a lettek ellen döntő volt, mint ahogy Heinz beállítása a németek ellen. "Persze, hogy belenyúlok a szerkezetbe meccs közben" - mondja erről maga a mester - "Keményebben dolgozom a meccsek alatt, mint bármikor máskor."

Nos, úgy tűnik, a cseheknél egyelőre minden tökéletes. A szerkezet, a forma, az összhang. Velük szemben azonban egy olyan görög csapat áll majd, amely szárnyakat kapott, nem mellékesen szintén egy új szövetségi kapitány, Otto Rehhagel hatására. Mindenesetre, a közép-európai szív inkább a csehek felé húz.
Nem véletlenül kerül 150 millió forintba ez a 30 éves Mercedes 190 E

Nem véletlenül kerül 150 millió forintba ez a 30 éves Mercedes 190 E

Publicus: A Fidesz-szavazók harmada szerint több pénzt kell adnia a kormánynak a Lánchíd felújítására

Publicus: A Fidesz-szavazók harmada szerint több pénzt kell adnia a kormánynak a Lánchíd felújítására

Könnyűszerkezetes technológiával épült börtönt adtak át Veszprémben

Könnyűszerkezetes technológiával épült börtönt adtak át Veszprémben