A világon elsőként Magyarországon sikerült a madárinfluenza ellen hatékony humán oltóanyagot előállítani, ám annak értékesítése a reméltnél lassabban halad. A legígéretesebb vevőjelölt Oroszországból érkezett.

Ha minden a tervek szerint alakul, elsőként a dél-urali Cseljabinszk városában épülhet olyan üzem, amely a pilisborosjenői Omninvest Kft.-nél kifejlesztett technológiával fog madárinfluenza elleni vakcinát gyártani. Az április eleji hír azonban sokakban aggodalmat keltett: egyesek úgy értették, hogy az eladás "végleges", és ha kitörne a rettegett járvány, nem lenne hazai oltóanyaggyártás. Mások viszont attól tartanak, hogy a kormányfő által is megcsillantott nagy üzleti lehetőség úszik el, ha most levágják az aranytojást tojó tyúkot. Vagyis ha nem a készterméket, hanem az előállítás módszerét adja el a hazai cég orosz partnerének.

"Minden a legnagyobb rendben van, hiszen a gyártási know-how eladása az itthoni termelést egyáltalán nem érinti" - mondta a HVG-nek Laczkó Tamás, az Omninvest Kft. ügyvezető igazgatója. Ha valaha is kialakul a madárinfluenzaként ismert H5N1 típusú vírus emberről emberre terjedő, humán járványt okozó változata, a cég a kórt okozó vírustörzs "kézhezvétele" után nyolc-kilenc héttel heti félmillió adag vakcina gyártására lesz képes - fogadkozik.

A piacféltésre pedig szerinte azért nincs ok, mivel a cseljabinszkiakkal megkötendő szerződés arról is rendelkezni fog, hogy az ott készülő oltóanyag mely országokban értékesíthető. "Vannak országok, amelyek maguk akarnak gondoskodni saját polgáraik ellátásáról, mások pedig készen akarják megvásárolni a vakcinát - magyarázza az ügyvezető igazgató, miért nem lehet az üzleti élet sokszínűségét figyelmen kívül hagyni. - Ráadásul az oltóanyag oroszországi törzskönyveztetése így gyorsabb és egyszerűbb."

Maga a gyártási és az értékesítési konstrukció sem szokványos: az oltóanyag kifejlesztésében részt vett az Országos Epidemiológiai Központ virológus főorvosa, Jankovics István, a nagyüzemi gyártás feltételeit viszont a 60-70 főt foglalkoztató Omninvestnél alakították ki. Az eladásról Oroszországban a Servolab Kft., több érdeklődő ázsiai, illetve latin-amerikai országban pedig két másik kereskedőcég tárgyal. Az 1993-ban stratégiai céllal - hogy a humáninfluenza-vakcina gyártása Magyarországon bejegyzett vállalkozás kezében maradjon - létrehozott Omninvest az évi 1,3 millió adaggal azóta is a hazai egészségügy udvari szállítója. Az 1,3 milliárd forint éves árbevételű - 90 százaléknál nagyobb részben a Cipruson bejegyzett Sumpter Pharmaceuticals Ltd. tulajdonában lévő - vállalkozás vezetője szerint nem indokolt a sajtó kíváncsisága, amellyel mindeddig eredmény nélkül kutatta a tulajdonosok kilétét. "Cégünk sok éve bizonyít, a befektető stratégiai céljainak megfelelően" - magyarázta a cégvezető, szerinte miért nincs értelme firtatni a befektető-tulajdonosok kilétét.

A kísérleti vakcina tavaly októberben készen állt, a hazai egészségügy vezetői a kamerák kereszttüzében oda is tartották a karjukat a kipróbáláshoz. Miután a szer hatásosnak bizonyult, 2005 decemberének utolsó napjaiban - ismét a sajtó figyelmét felkeltve - a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal "névre szóló" pályázatot hirdetett meg "az influenza A vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladatai" címmel. A mindössze kétnaposra szabott határidőre benyújtott pályázatával az Omninvest kétmilliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott, amelyhez mintegy egymilliárd forintos saját tőkét kellett hozzárendelnie. A teljes kétmilliárd forint ez év végéig, a kutatási-fejlesztési feladatok teljesítési ütemének megfelelően hívható le - tudta meg a HVG. Az állami támogatásért cserébe minden vakcinaüzlet árbevételéből 10 százalék a költségvetést, 4 százalék pedig a fejlesztésben részt vett Országos Tisztiorvosi Hivatalt illeti meg. Az időközben felajánlott további kétmilliárd forintos, a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitel lehetőségét viszont az Omninvest elutasította - a sajtóban megjelent találgatások szerint nem vállalta az ehhez szükséges tulajdonosi átvilágítást. Laczkó viszont azt mondta, a további fejlesztéseket a hitelkondícióknál jobb feltételekkel a technológia és az oltóanyag eladásából tudják majd finanszírozni.

Jóllehet az Omninvestnél alkalmazott technológia az 1940-es évek óta ismert - a kiválasztott vírustörzsek szaporításához megtermékenyített tyúktojásokat használnak -, egyelőre ez a módszer az egyetlen a világon, amellyel hatékony oltóanyagot sikerült előállítani. A multinacionális gyógyszergyártó Sanofi Pasteur modernebb technológiával előállított hasonló termékéről az amerikai New England Journal of Medicine orvosi szaklap március végén azt közölte, hogy a beoltottak felénél nem sikerült a kívánt immunválaszt elérni, ráadásul a szokványos influenzaoltás 12-szeres mennyiségét kellett beadni. Nevük elhallgatását kérő üzletemberek szerint éppen ezt a vákuumot kellene sokkal jobban kihasználni, agresszívabb és hatékonyabb marketinggel "nyomulni". Egyelőre azonban csupán az Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvével rendelkezik a vakcina, amely humán járvány esetén engedélyezi az oltóanyag hazai forgalmazását, az európai gyógyszerhatósághoz még nem adta be a papírjait az Omninvest.

GÁTÓ JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Sok a tévhit a fájdalomcsillapítás körül

A daganatos betegségben szenvedők fájdalomcsillapítása megfelelőnek mondható, azonban a krónikus mozgásszervi betegség következtében jelentkező fájdalom csillapítása még nem mondható optimálisnak - jelentette ki Bonyhády Elemér háziorvos kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Még nem sikerült eladni a magyar vakcinát

Batiz András kormányszóvivő cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint már értékesítették volna a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen hatékony vakcinát.

MTI Plázs

Védőoltás a pneumococcus okozta betegségek ellen

Magyarországon már kérhető az a védőoltás, amely a pneumococcus baktérium okozta megbetegedések ellen véd, igaz az oltás csak teljes áron vásárolható meg – jelentette be Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

hvg.hu Plázs

Óriási mértékben mutálódnak a halálos vírusok

Évente legalább egy új betegség kerül át állatokról az emberekre. Az embert is megfertőző vírusok katalogizálása közben kiderült, hogy az elmúlt 25 évben 38 új kór bukkant fel. Háromnegyedük, mint például az AIDS, a madárinfluenza, a SARS, vagy a Creutzfeldt-Jakob betegség új változata, eredetileg csak állatokat megfertőző kór volt.

Vége a végtelen kamionsoroknak Nagylaknál? Kész az új elkerülő

Vége a végtelen kamionsoroknak Nagylaknál? Kész az új elkerülő

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

Mit csinál vasárnap: szavaz vagy nem szavaz?

Mit csinál vasárnap: szavaz vagy nem szavaz?

Fontos tipp: így veheti észre, ha rejtett kamera van a szállásán, vagy trükkös tükör

Fontos tipp: így veheti észre, ha rejtett kamera van a szállásán, vagy trükkös tükör

Miniszterelnökség: Uszító közösséggé kezd válni az EU

Miniszterelnökség: Uszító közösséggé kezd válni az EU

Megkezdődött a világ egyik legnagyobb választása, vasárnap ön is részt vehet benne

Megkezdődött a világ egyik legnagyobb választása, vasárnap ön is részt vehet benne