szerző:
MTI

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában Geréb Ágnest, az otthonszülést pártoló orvost.

Geréb Ágnes, az otthonszülést támogató orvos ellen az volt a vád, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthonszülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott. A vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon eljáró viszont bűnösnek mondta ki. A jog szerint ha a két bíróság ellentétes ítéletet hoz, lehetőség van a harmadfokú tárgyalásra, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla folytatott le pénteken.
 
A bíróság jogerős végzésében helybenhagyta a másodfokon született ítéletet, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat. Geréb Ágnes a per során tagadta bűnösségét, a pénteki tárgyaláson nem kívánt élni az utolsó szó jogával.
 
A bíróság helybenhagyta a másodfokú bíróság tényállását. Eszerint 2000. március 4-én Geréb Ágnes szakorvosi segítséget nyújtott egy otthonszülő nőnek. A szülés gyors és komplikációmentes volt, és a gyermek a szülést követően felsírt, a vádlott megvizsgálta és megállapította, hogy jól van. Ezt követően az anya karjaiba adta. A méhlepény ekkor még nem vált le, és a köldökzsinórt sem vágta el Geréb Ágnes.
 
A vádlott ezt követően a szülés dokumentációjával foglalkozott, és csak a szülés után egy órával ment az anyához megvizsgálni a méhlepény leválását. Ekkor észlelte, hogy a gyermek a klinikai halál állapotában van. A mentők kiérkezéséig megpróbálta lélegeztetni a gyermeket, a mentőorvos pedig azt állapította meg, hogy a gyermek egyik orrjárata egyáltalán nem, a másik csak a legkisebb szondával volt átjárható. Az újszülöttet kórházba szállították, de az oxigénhiány miatt súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, majd egy évvel később meghalt.
 
A bíróság kimondta: az orvosi tevékenységnek megvannak a szakmai szabályai, amelyeket többek között a protokollok foglalnak össze. Ezek leírják az orvos által követendő eljárásokat, és a szülési protokoll vonatkozott Geréb Ágnesre is, amikor a szülés levezetésére vállalkozott.
 
Az ítélőtábla úgy ítélte meg, Geréb Ágnes nem fordított kellő figyelmet a szülés után az anyára és az újszülöttre. Emellett a szakmai szabályokkal ellentétben 20 perc helyett egy órát várt a méhlepény leválására, nem vágta el időben a köldökzsinórt és elmaradt az úgynevezett Apgar-féle szondázás. Az orvosnő korábban azt állította, tudatosan nem tisztította meg a gyermek orrnyílását és garatját, mert nem tartotta szükségesnek. A bíróság szerint tehát a vádlott tudatosan nem tett eleget a szakmai szabályoknak, több foglalkozási szabályt megszegett és ezzel közvetlen veszélynek tette ki a csecsemőt.
 
Czine Ágnes, a tanács elnöke az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a pernek nem tárgya az otthonszülés helyessége, felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a szülész-nőgyógyásznak minden körülmények között be kell tartania a szakmai szabályokat. A táblabíróság megállapította: az első fokon eljáró bíróság ugyan követett el eljárási szabálysértést, de ezek nem indokolják az ítélet hatályon kívül helyezését, mert a másodfokon eljáró bíróság ezeket a hibákat orvosolta.
 
Az ítélőtábla elutasította az orvos védőjének, Medgyesi Andrásnak az indítványát, hogy a táblabíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz a közvetítői tevékenységgel kapcsolatban, mert álláspontja szerint méltánytalan megkülönböztetés, hogy a mediációt csak az elsőfokú eljárásban lehet kérni. A táblabíróság szerint azonban a közvetítői eljárás feltétele, hogy a vádlott beismerő vallomást tegyen és tevékeny megbánást tanúsítson. Ezt Geréb Ágnes nem tette meg, ez pedig eleve kizárja, hogy az ügyében alkalmazni lehessen a közvetítői eljárást.
 
Geréb Ágnes idén szeptember 15-én szintén közreműködött egy otthonszülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de Geréb Ágnest nem gyanúsították meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Otthonszülés helyett otthonos szülés

Az otthonszülés helyett otthonos szülés, amit ajánlani tudok, mert a terhesség egy veszélyes folyamat - mondta Paulin Ferenc professzor, a Magyar Nőorvos Társaság Közép-Magyarországi Szekciójának elnöke.

Hét nap

Otthonszülési vita

Nem akarja betiltani, de az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseinek szabályozására készül az...

Elnézte a lezárt sorompót a motoros, berepült a sínekre. Nagyon kellett sietnie az őrangyalának

Elnézte a lezárt sorompót a motoros, berepült a sínekre. Nagyon kellett sietnie az őrangyalának

Éhes és kifáradt jegesmedve sétált el egészen Norilszkig

Éhes és kifáradt jegesmedve sétált el egészen Norilszkig

Máris szabadon engedték Michel Platinit

Máris szabadon engedték Michel Platinit

Itt a figyelmeztetés: viharos lesz a csütörtök is

Itt a figyelmeztetés: viharos lesz a csütörtök is

Naponta ezer kisgyerek hal meg a rossz higiénia miatt

Naponta ezer kisgyerek hal meg a rossz higiénia miatt

Farkas Zoltán: Észvesztő

Farkas Zoltán: Észvesztő