szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyű bűnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belőlük.

Csokoládé, vörösbor, tészta, sajtok, húsok - valamennyi szóba jöhet egy romantikus vacsoránál. De mennyire egészségesek? A csokoládé és a vörösbor előnyeit már klinikai vizsgálatok is összefüggésbe hozták a keringési rendszer egészségével, mivel olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek növelik a „jó” koleszterin és a vérnyomáscsökkentő fenolok szintjét, továbbá kedélyjavító hatásúak.

A vörösbor tartalmazza a szőlő héjában található resveratolt, amely szabályozza a koleszterinszintet és csökkenti a vérrögök képződését, állítja Andy Bellatti, a New Yorki Egyetem végzős hallgatója, a Small Bites című táplálkozási blog szerzője. Bellatti ugyanakkor óvatosságra int a csokifogyasztással kapcsolatban, mert például azon túl, hogy jót tesz a vérnyomásnak, sok zsírt, cukrot és kalóriát viszünk a szervezetünkbe, melyek túlsúlyhoz vezethetnek. 

Ha mégsem akarunk lemondani a csokoládéról, fontos, hogy milyet választunk. Az egészségre hasznos összetevője a kakaóbabból származik, a legnépszerűbb tejcsokoládék azonban több tejet tartalmaznak, mint kakaóbabot. A tej ráadásul gátolhatja az antioxidánsok felszívódását. Olyan csokit válasszunk tehát, amely sok kakaót tartalmaz, de legyünk tudatában, hogy ez nem feltétlenül függ sötét színétől.

Borból a kívánatos mennyiség körülbelül egy pohár. Több már káros lehet, a kevesebbnek pedig nem lesz hatása. Érdemes megfontolni, hogy a bortól nem lakunk jól, így előfordulhat, hogy rövidebb idő alatt több kalóriát viszünk be.

A vacsora alkalmával valószínűleg tésztát eszünk, vagy grillezett húst burgonyával; egyiktől sem kell félnünk. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült tésztát válasszuk, magas rosttartalma miatt. Ám ehetünk fehér lisztből készült pékárut is, sokkal fontosabb az, hogy mit teszünk rá, s ugyanez vonatkozik a tésztára is. Nem csak a teljes kiőrlésűeket lehet egészségesen elkészíteni. Ha teleöntjük mártással és rengeteg sajtot reszelünk rá, a magas rosttartalom mellett sok-sok plusz kalóriával is terheljük a szervezetünket.

A burgonya a másik „üres” kalóriaforrás. A sültkrumpli és a burgonyapüré mindennél jobban laktat, de ha sütőben sütjük, akkor rostot, C-vitamint és káliumot is veszünk magunkhoz vele. Igazából nagyon tápláló étel, de itt sem mindegy, hogy mit eszünk hozzá.

Sokak rettegnek ok nélkül a zsiradékoktól, így elkerülnek sok egészséges ételt is. A mogyorófélék például magas zsírtartalmúak, de sok egyéb értékes tápanyagot tartalmaznak. Teljes értékű élelmiszerek, és kevesebb kalóriabevitel mellett is jóllakhatunk velük.

Nagy hibát követünk el, ha valamely ételtől teljesen megfosztjuk magunkat. Sokkal fontosabb azt mérlegelni, hogy mikor mennyit eszünk abból, amit táplálkozástanilag értéktelennek tartunk. Bellatti osztályozási rendszert javasol, mely a mindig/gyakran/ritkán kategóriákból áll. Saját tapasztalatából is tudja, hogy ha eltiltjuk magunkat bizonyos ételektől, könnyen esünk kísértésbe. Ha semmit sem vonunk meg magunktól, könnyebben betartjuk a mértékletesség elvét. Akkor is élvezettel kell táplálkoznunk, ha éppen fogyókúrára fogjuk magunkat, nem szabad büntetésként megélnünk.  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Huszonöt táplálék, amely nem hiányozhat az étrendünkből

Néhány táplálék kifejezetten egészségvédő hatású, míg mások olyan elemeket tartalmaznak, amelyek gátolják ezeket a folyamatokat. Összegyűjtöttük azokat a zöldségeket, illetve gyümölcsöket, amelyeket érdemes beiktatni az étrendünkbe. Szemezgessünk bátran, meglepetést is okozhat a lista.

hvg.hu Plázs

Nyolc elengedhetetlen táplálék testépítéshez

A testépítés megköveteli a helyes táplálkozást, a szakértők beazonosítottak nyolc olyan táplálékot - némelyikük kifejezetten olcsó -, amelyek segítenek felpumpálni az izmokat, persze a tökéletes test kialakításához továbbra is szükség lesz a súlyzókra.

MTI Plázs

Táplálkozási szokásaink: a bőrünk mindent elárul

A magyar lakosság naponta átlagosan mindössze 285 gramm zöldséget, gyümölcsöt eszik az ideális 400-800 gramm helyett, pedig a betegségek megelőzésében nélkülözhetetlen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez csak a növényalapú táplálkozás segíti hozzá az emberi szervezetet.

hvg.hu Plázs

Miért veszélyes a fehérjedús táplálkozás?

Az étrendünk befolyásolhatja viselkedésünket, előidézve olyan pozitív hatásokat, mint a kreativitás, vagy a tisztánlátás, de lehetnek negatív következményei is, mint például a szorongás vagy a zavartság. A fehérjedús diéta – tele vörös húsokkal és sajttal – pedig kifejezetten veszélyes az agyra.