szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Ausztrál kutatók közelebb kerültek az immunrendszer rejtelmes működésének megfejtéséhez, miután kiderítették, hogy az egyes fertőzésekre specifikus ellenanyagok termelése lehetetlen egy bizonyos növekedési faktorként viselkedő anyag, az interleukin-21 nélkül.

Az immunrendszer pontos működésének feltérképezése ugyan még várat magára, ám ha egyszerűen akarjuk összefoglalni, a lényeg az, hogy a B-sejtek termelik az ellenanyagokat, a T-sejtek pedig segítik a B-sejtek működését. A sejtek közötti kommunikáció részleteire azonban még csak részben derült fény. Körülbelül nyolc évvel ezelőtt fedezték fel a T-sejtek egy teljesen új csoportját, a follikuláris T-helper sejteket, ezek az egyedüli T-sejtek, amelyek a nyirokszervekben a B-sejtek területére is eljutnak, és stimulálják a B-sejtek ellenanyag-termelését. A T-helper sejtek és B-sejtek közti kommunikáció szerepe kritikus a védőoltások hatékonysága és az immunrendszer működése szempontjából.

Cecil King és Alexis Vogelzang Ph.D. hallgató (sydneyi Garvan Orvosi Kutatóintézet) legfrisebb felfedezése az, hogy az interleukin-21 (IL-21) a T-helper sejtek növekedési faktora. Ezzel kapcsolatos eredményeiket az Immunity online számában publikálták. Az IL-21 már régi ismerős az immunológusok számára. Évek óta tudják, hogy a T-helper sejtek termelik ezt az úgynevezett citokint, amely a B-sejtek szaporodásának egyik legfontosabb megindítója.

„Meglepődtünk, mikor kiderült, hogy a T-helper sejtek nemcsak termelik az IL-21-et, hanem saját túlélésükhöz is nélkülözhetetlen ez a citokin" – nyilatkozta Cecile King, a munkacsoport vezetője. A felismerés genetikailag módosított egerek tanulmányozása közben történt. Az IL-21-hiányos egerek ugyanis képtelenek voltak ellenanyagot termelni, míg az abnormális B-sejtekkel rendelkező, ám IL-21 szempontjából egészséges egerek immunválasza tökéletes volt.

Valószínűsíthető, hogy IL-21 nélkül is működne az immunrendszer, azonban súlyosan károsodna. A specifikus ellenanyagokon kívül ugyanis a szervezet olyanokat is termel, amelyek több antitest ellen is képesek küzdeni. Ez a fajta immunválasz folyamatosan jelen van, gyorsan működik, és a szervezet egyik elsőszámú védelmi vonalának számít. Az IL-21 a specifikus immunválasz finombeállítását végzi - foglalták össze a kutatás lényegét a szakértők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Serkentik az immunrendszert az antidepresszánsok?

HIV fertőzött, depresszióban szenvedő illetve nem depressziós egyénekből származó sejtekkel végzett (ex vivo) vizsgálat arra kereste a választ, hogyan hat a szervezetre az antidepresszáns.

hvg.hu Tech

A kokainnal is leszámolhat az immunrendszer

Kokain elleni védőanyagot fejleszt a houstoni BCM orvosi iskola két kutatója. A szer jó eséllyel semlegesítheti a drog hatásait, jelenleg klinikai tesztek keretén belül vizsgálják - írja az AP hírügynökség.

MTI Plázs

Megfiatalítja az immunrendszert a brokkoli

A kor előrehaladásával a szervezet védekezőrendszere fokozatosan romlik, de egy új tanulmány eredményei szerint ez a folyamat a szulforafán nevű antioxidánssal helyreállítható. Együnk sok brokkolit, mert abban sok a szulforafán - tanácsolják kaliforniai kutatók.

MTI Plázs

Kicserélhető lesz a hibás immunrendszer?

A csontvelőbe ültetett őssejtek segítségével amerikai tudósok egereket tettek képessé saját immunrendszerük újjáépítésére. A Stanford Egyetem orvosi kutatói által elért eredmények áttörést hozhatnak a gyógyászat számára, mivel lehetővé tehetik a drasztikus sugárkezelés nélküli csontvelő-átültetést.

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Nulla kredittel zárhatják le az SZFE-hallgatók őszi félévét

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Meghalt Siegfried Fischbacher

Meghalt Siegfried Fischbacher