szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kaliforniai kutatóknak sikerült megfagyasztaniuk az Ebola-vírust és felvételeket készíteniük tüskéjéről, amelyet a sejtek megfertőzésére használ. A kutatók reményei szerint ezzel a felfedezéssel közelebb kerülhetnek a halálos kórokozó elleni vakcina vagy kezelési mód kifejlesztéséhez.

A La Jollában működő Scripps Kutatóintézet munkatársainak birtokában van egy kép az Ebola úgynevezett tüskefehérjéjéről, amelyhez hasonlót sok vírus használ arra, hogy bejusson a megfertőzött sejtbe. "Az Ebola tüskefehérjéje rejtve van, ami megmagyarázhatja, miért ennyire halálos a vírus. Emberi szénhidrátokkal palástolja el magát" - mondta Erica Ollmann Saphire, a kutatás vezetője. Hozzátette: három-négy pici darabja azonban fedetlen a fehérjének, és ezek gyógyszer- vagy vakcinacélpontként használhatók a jövőben. 

Az Ebola vírusos vérzéses lázat idéz elő. A megfertőzöttek körében jellemzően igen nagy a halálozási arány, 50 és 90 százalék között mozog. A vírus testváladékokkal (például nyál, vér), vagy a fertőzött emberrel való közvetlen fizikai kontaktus útján, valamint köhögéssel, tüsszentéssel terjed. 
 
A kutatók régóta dolgoznak az Ebola kezelési módjának kidolgozásán. Ollmann Saphire elmondta: évekig tartott kristályos állapotba hozni a vírust, hogy felvétel készülhessen róla. Az eljáráshoz egy olyan antitestet használtak fel a kutatók, amelyet az 1995-ös zairei járvány egyik túlélőjének csontvelőjéből sikerült elkülöníteni. 
 
A tüskefehérjének két alegysége van, amelyek egymást burkolják be furcsa módon kölcsönösen - írják a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban megjelent közleményükben. Mindezt pedig még a szénhidrátok ernyője fedi el. Az Ebola vírus legyőzésében kizárólag ez a tüskefehérje lehet a kutatók célpontja.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az ebola Ugandában gyilkol

Legkevesebb huszonnyolcra emelkedett vasárnapra az ebola-vírus áldozatainak száma Ugandában, miután hárman ismét meghaltak a vérzéses lázban.

MTI Plázs

Hatástalanították az ebola-vírust

Laboratóriumban ártalmatlanná tették a halálos ebola-vírust amerikai kutatók, így lehetővé vált hatékonyabb kutatása és egy esetleges ellenszer kifejlesztése - olvasható a BBC News honlapján.

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett

Az állami turisztikai ügynökség szlogenje cégnevet ihletett