szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fokváros csodálatos, igazi kikapcsolódást jelent télvíz idején...

Fokváros csodálatos, igazi kikapcsolódást jelent télvíz idején, egy-két dologra azonban feltétlenül oda kell figyelnünk. A város közbiztonsága megközelítőleg sem olyan rossz, mint Johannesburgé, de azért itt sem árt az óvatosság. Tartsuk mindig közelünkben az értékeinket, mert fényes nappal is előfordulhat, hogy megpróbálják őket kikapni a kezünkből. Ne merészkedjünk továbbá be a bádogvárosokba – bár a turistakiadványok szívesen állítják be ezen részeket a boldogság szigeteinek, felkeresésük mégsem javallott. Lássuk azonban, hogy mik azok a helyek, amelyeket érdemes látni ebben a különleges hangulatú városban:

A V&A Waterfront kikötője

1. V&A Waterfront
Bár a V&A Waterfront csupán egy bevásárló- és szórakoztatóközpont, mégis a város egyik legizgalmasabb része. Díszleteit az egykori kikötő megmaradt viktoriánus épületei adják, melyek között hagyományörző csoportok szórakoztatják a nagyérdeműt. A hely igazi turistalátványosság, így nem csoda, hogy a boltok többségében magasak az árak, de ha résen vagyunk, gyönyörű kézműves munkákra is bukkanhatunk viszonylag olcsón.

2. Jóreménység foka 
A Föld egyik talán legcsodálatosabb helye a Jóreménység-foka. Az Atlanti- és Indiai-óceán két oldalról mossa, a két víz találkozását csak egy apró habcsík jelzi a távolban. A lenyűgöző látványt a Fokon álló kilátó toronyból élvezhetjük csak igazán – a lustábbakat felvonó viszi fel, a sportosabbak egy hosszabb lépcsősoron kaptathatnak fel hozzá. Ha már képesek vagyunk elszakadni a hihetetlen panorámától, érdemes elkölteni egy ebédet  a Two Oceans Étteremben, mely vad- és halételekkel csábítja a megfáradt utazókat. 

Kirstenbosch kertje

3. Kirstenbosch
A város botanikus kertje, Kirstenbosch 1913 óta várja a növények szerelmeseit. A hatalmas parkban akár egy egész napot is eltölthetünk, a szabadon kapirgáló gyöngytyúkok vagy a különleges dél-afrikai növényeket bemutató üvegházak sokáig lekötik a kiváncsi tekinteteket.

4. Groot Constantia
Dél-Afrika híres borairól, melyeket Fokvárosban járva bizony vétek lenne kihagyni. Groot Constantia az ország legrégebbi, 1685-ben alapított borászata, melyet úgy nevezett „Cape Dutch“ stílusú épületei miatt is érdemes felkeresni. 25 randért (körülbelül 5000 forintért) 5 általunk kiválasztott bort kóstolhatunk meg, a legkedvesebbeket pedig akár meg is vásárolhatjuk. 

5. Atlanti- és Indiai-óceán
A város két oldalát két óceán vize nyaldosssa. Az Indiai vize jóval melegebb, mint az Atlantié, mely utóbbiba csak a legelszántabbak merészkednek be – a jéghideg vízért a szemkápráztató panoráma kárpótol – érdemes autót bérelni és végigvezetni a tengerparton. Az óceánok élővilágával a V&A Waterfronton található Két Óceán Akváriumában ismerkedhetünk.  

A félelmetes Asztal-hegy

6. Boulders Beach 
Az állatbarátok igazi paradicsoma a Fokvárostól néhány órányira található Boulders Beach. Itt laknak ugyanis a pápaszemes vagy afrikai pingvinek. A Foxy Beachen kialakított megfigyelőállásokról anélkül gyönyörködhetnek a turisták a szmokingos állatokban, hogy zavarnák őket – aki viszont szeretne együtt is úszni velük, a helyi strandon Bouldersben megteheti.

7. Asztal-hegy
Szinte Fokváros szimbólumává vált már a sokszor helytelenül Tábla-hegynek fordított, a város fölé platószerűen magasodó Asztal-hegy. 1929 óta kabinos felvonó viszi a turistákat a Föld egyik legősibb és fajokban leggazdagabb térségébe. A 3 kilométer széles platóról lélegzetelállító kilátás nyílik a szélrózsa minden irányába.

8. Stellenbosch
Rövid autózással érhetjük el az egykori holland telepesek ellátására létesített kolóniát, Stellenbosch-t, mely egy élő múzeumnak is tekinthető, hiszen szinte minden utcájában találunk egy eredeti viktoriánus épületet. A városi múzeumban belülről is megtekinthetünk négy pogári otthont, melyek az 1709 és 1850 közötti időszak stílusában vannak berendezve. 

Fokváros Nemzeti Galériája

9. Belváros 
Természetesen Fokváros belvárosáról sem szabad megfeledkezni. Számos múzeum várja az idelátogatókat, de az utcákat járva is sok élményben lehet részünk. Érdemes tenni egy sétát a Government Lanen található, mókusok lakta The Company Gardensnben. Egy jó kis vásárlás kedvéért a Green Market felé vegyük az irány: hamisítatlan afrikai piac várja az alkura kész turistákat – faszobrokkal, tálakkal, színes kelmékkel és ékszerekkel lehetünk gazdagabbak.

10. Szafari
Sokan szinte kötelező programnak tartják Afrikában járva a szafarit – Fokvároshoz legközelebb Aquilában találkozhatunk a híres dél-afrikai „Big Five“-val: az oroszlánnal, a kafferbivallyal, az elefánttal, az orrszarvúval és a leopárddal. 

Molnár Kata Orsolya

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Ázsia más szemmel

Szöuli látogatásom meglehetősen rövidre sikeredett, ami jórészt az én...

Az alábbi képeken látható emberekben egy közös: nem léteznek

Az alábbi képeken látható emberekben egy közös: nem léteznek

Hogy lehet a hétfő produktívabb?

Hogy lehet a hétfő produktívabb?

Érkezik Putyin, Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá

Érkezik Putyin, Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá

Fejbe rúgott egy alvó fiút egy felügyelő a nagykanizsai javítóintézetben

Fejbe rúgott egy alvó fiút egy felügyelő a nagykanizsai javítóintézetben

Több mint szigorú ez az 1200 lóerős Jeep Grand Cherokee

Több mint szigorú ez az 1200 lóerős Jeep Grand Cherokee

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot

Jennifer Aniston lefagyasztotta az Instagramot