szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Bármilyen szigorú is legyen a böjtölés, a visszafogott napokat követően szinte mindenhol igen-igen gazdag a húsvéti...

Flickr (Creative Commons)

Bármilyen szigorú is legyen a böjtölés, a visszafogott napokat követően szinte mindenhol igen-igen gazdag a húsvéti asztal. És mik is azok az ismert, vagy kesésbé ismert ételek, amelyek ezen a jeles ünnepen Húsvétkor kókonya vagy másnéven pászka – megszentelt húsvéti ételek kerülnek az asztalra. 

Az ételeket húsvét vasárnap kosárban viszik a templomba, ahol aztán megszentelik őket. A klasszikus húsvéti ételek tojás, kalács, sonka, de néhol torma, tejtermékek, bárány és bor is kerül a kosárba. Bármi is legyen benne, a sonkát kivéve – mely még a téli disznóölésből megmaradt füstölt étel – valamennyi étel többletjelentéssel bír.

A tojás az élet, a termékenység és az újjászületés szimbóluma – úgy támadt fel Jézus, ahogy a tojásból új élet születik. A piros szín, melyre hagyományosan festik, Jézus vérét jelképezi, de ugyanennek a színnek a hiedelem mágikus, védő erőt is tulajdonított. 

Flickr (Creative Commons)

A tojásajándékozás a megváltás kiváltságára emlékezti az ajándékozottat – manapság ezt a jelentéskört legtöbbször a feledés homálya fedi. A húsvéti bárány áldozati étel, az emberiség megváltására érkezett Jézust, Isten bárányát szimbolizálja. A néhol megjelenő torma a keserűség jelképe. 

Ételek a világ körül 
A bárány számos országban fontos részét képezi a menünek. Görögországban a báránybelsőség kokoretsi, azaz nyárs illetve magiritsa, azaz leves formájában kerül az asztalra, de Olaszországban is övé a főszerep: rendszerint sülten tálalják fel. A zsidó húsvét is elképzelhetetlen bárány nélkül. Szédereste, az egyiptomi menekülés emlékét örző étkezésen a zsidó asztalokra szédertál kerül, mely a mi húsvéti kosarunkhoz hasonló: az élet múlandóságát, az áldozatot és a reményt szimbolizáló tojás, bárány, keserű füvek, zöldfélék, sós víz és macesz, azaz keletlen kenyér kapnak benne helyet.  

Flickr (Creative Commons)

Sok helyen számunkra ismeretlen dolgok is kerülnek az asztalra. A jugoszláv utódállamokban a húsvéti tálon található 12 tojástartó bemélyedés a 12 apostolt szimbolizálja, a só pedig, mely a tál közepén található mélyedésbe kerül, Krisztusnak mint az élet sójának jelképe. 

Lengyelországban az asztal dísze a kézzel, vajból készített bárány. Érdekes fogás az ecuadori Fanesca nevű leves, melyet kizárólag az ünnepi időszakban készítenek sózott tőkehalból, tökfélékből, babból és a Jézus tanítványait jelképező 12 féle gabonából.

A különböző országokban a legkülönfélébb édességeket fogyasztanak. Nagy-Britanniában apró fűszeres-mazsolás bucikat készítenek kereszttel a tetején vagy könnyű gyümölcstortát, melyen a 11 marcipán golyó Jézus igaz tanítványait jelképezi. 

Olaszországszerte galamb formájú, cukorral és mandulával meghintett, néha tojáslikőrkrémmel töltött kalács, vagy Nápoly környékén ricottával töltött pastiera kerül az asztalra. Kelet-Európa kedvelt húsvéti édessége a csokoládés kalácsféle, a babka, melyet az innen származó hívők a zsidó konyhába is meghonosítottak. 

Romániában és Bulgáriában az olasz panettonéhoz hasonló kozunakon gyakran helyet alakítanak ki a tojásoknak. Görögország kedvence a koulourakia, a vajas keksz. Finn- és Svédországba ezidőtájt rozslisztből, malátából, melaszból és narancshéjból készült mämmit vagy memmát fogyasztanak tejszínnel vagy vaníliaöntettel. Az Egyesült Államokban habosított pillecukorból készítenek csirke vagy más állat formájú édességeket.

Molnár Kata Orsolya 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!