szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt százalékkal kevesebben mentek táppénzre az idei első negyedévben, mint 2008 hasonló időszakában, ami akár azt is jelezhetné, javul a magyarok egészségi állapota. A csökkenésre a modern kezelési eljárások, a korszerű gyógyszerek korában akár ez is magyarázat lehetne, de valószínűleg az esetek többségében nem erről van szó.

„Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem lehet rábeszélni egy-egy beteget, maradjon otthon a bajával" - mondja Ráthonyi Emese háziorvos. Majd folytatja: "volt például nemrégiben olyan páciensem, aki tüdőgyulladással járt dolgozni, azt mondta fél, hogy elküldik a munkahelyéről, ha hiányzik. Orvosságért jött csak hozzám: még arra sem tudtam rávenni, hogy legalább 1-2 napig feküdjön." Rátonyi doktornő szerint egyre jellemzőbb az is, hogy a kisebb egészségügyi gondjait mindenki maga próbálja kezelni, s csak akkor keresik fel a rendelőt, mikor már nem segítenek a vény nélküli szerek.

Míg a munkahellyel bírók kevesebben, addig az állás nélkül maradók egyre többen mennek táppénzre. „A passzív táppénz – amelynek 45 nap a felső határa – akkor vehető igénybe, ha valaki az állása elvesztését követő három napon belül keresőképtelenné válik" – magyarázza Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője. „A számok azt mutatják, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel: míg a tavalyi első negyedéves adatok 24,5 ezer passzív táppénzes esetet mutatnak, addig az idei évre szóló előzetes adatok több mint ötven százalékos emelkedésről szólnak.”

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

A Bibliát olvasók kevesebbet vannak táppénzen

A Bibliát olvasók kevesebbet vannak táppénzen, lelkiismeretesebben töltik munkaidejüket és jóval kevesebb bűntényt követnek el, így statisztikailag kimutathatóan nagyobb hasznot hajtanak az államnak, mint vallásukat nem gyakorló embertársaik – mondta Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke abból az alkalomból, hogy jövőre a magyarországi történelmi keresztény egyházak a Biblia éve elnevezésű rendezvénysorozatnak adnak otthont.

Karrier

Táppénzre menekülnek a dolgozók?

A dolgozók táppénzre menekülnek az elbocsátások elől? Az Országos Egészség Pénztár (OEP) cáfol. Az adatok azt mutatják, hogy az esetek száma 2008-ban emelkedett az előző évhez képest, de még mindig elmarad a 2006-os adatoktól.

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera