szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pszichés állapotunknak igen meghatározó jelentősége van az allergiák kialalkulásánál is, asztmás rohamot erős ingerek – nevetés, sírás, sokk – is kiválthatnak. Annak ellenére, hogy egyre többen allergiások, nem érezzük a betegség súlyát – vélekedik Nékám Kristóf allergológus. Interjú.

Medizóna: Hogyan került kapcsolatba az allergológiával?

N. K.: Petrányi Gyula professzor volt az, aki meghonosította a II-es Belklinikán az immunológiát. Nyitott volt minden újdonságra, s mikor az ételallergiával kapcsolatban olvasott egy külföldi tanulmányt, felhívta a figyelmemet arra, hogy érdemes lenne ebben a témában elmélyedni. 1985-ben tettem le a szakvizsgát allergológiából, ezután kezdtem el a Belklinikán az ételallergia-rendeléseket, amit aztán a jelenlegi munkahelyem folytattam és építettem ki. Bár ez a fő területem, minden típusú allergiával foglalkozom.

A felnőttek ételallergiája nagyon érdekes, számtalan, a külvilággal való kapcsolatukra, ok-okozati összefüggésre rámutat. Mivel sok lelki tényező játszhat szerepet egy-egy tünet megjelenésében, gyakran nehéz megállapítani, hogy a beteg panaszai milyen mértékben köthetők valamilyen ételkomponenshez, illetve mennyit ad a tüneteihez a pszichéje. Fontos eldönteni, vannak-e egyáltalán olyan objektív tünetei a betegnek, amelyek – például – egy diétával megszüntethetők.

Medizóna: Ezek szerint előfordulhat egy ételallergiás betegnél, hogy nincs is ételallergiája, csak valamilyen lelki gond okozza a tüneteket?

N. K.: Igen, hiszen ha stresszesek vagyunk, valamilyen trauma ér bennünket, az bizony – többek között –  az emésztőrendszerünket is erőteljesen érinti. Amikor egy beteg jelentkezik a tüneteivel, amelyek hátterében nem találunk semmilyen ételhez kapcsoló érzékenységet, akkor sokat segíthet egy pszichológus közreműködése. Néha nem egyszerű megértetni és elfogadtatni a pácienseinkkel, hogy a pszichéjük okozza a bajt. A lelki háttér mint tényező az allergiák összességére vonatkozik. Tudjuk, hogy asztmás rohamot erős ingerek – nevetés, sírás, sokk – is kiválthatnak. Ám olyan betegnél is előidézhet rohamot a stressz, aki folyamatosan szedi a gyógyszerét és a környezete is változatlan. Még öt évvel ezelőtt sem volt ennyire egyértelmű, hogy a pszichés állapotunknak ilyen meghatározó jelentősége van az allergiák esetében is.  

A teljes interjút elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Asztma: sokat mosakszunk és több a háziállat

Nő a gyerekkori asztma gyakorisága Magyarországon is, s ennek okát elsősorban a modern életstílusban keresik a kutatók. Bár az allergiás asztma kialakulása részben attól is függ, hogy az illető örökölt-e genetikai hajlamot, nagy a jelentősége annak, hogy környezetében milyen mennyiségben vannak allergiát okozó anyagok, illetve milyen további tényezők segítik elő a betegség kialakulását.

MTI Plázs

Megvédhet a ráktól az allergia

Az allergiák egy sor rákos megbetegedéstől megvédenek. A tudományág eredményeinek eddigi legátfogóbb elemzése megmutatta, hogy az immunrendszer túlzott reakciója megvédi a daganatoktól a környezeti hatásoknak közvetlenül kitett szöveteket, mint amilyen a bőr, a tüdő, a száj és a gége, a gyomor és a bél, továbbá a méh és a méhnyak.

Medipress Plázs

Elkészült a parlagfű-allergia elleni oltás

Hamarosan megjelenhet a gyógyszerpiacon a várva várt védőoltás, amely kevesebb injekcióval hosszabb időn át véd a parlagfű-allergia tüneteitől. A hagyományos allergia vakcinákkal szemben, amelyeket hónapokon át hetente kell beadni, az új oltásra csak néhányszor lenne szükség, hatása viszont hosszabb lenne.

„Mikor szándékozik felállni a székből?” – kérdezi Schilling Árpád Vidnyánszky Attilától

„Mikor szándékozik felállni a székből?” – kérdezi Schilling Árpád Vidnyánszky Attilától

BMW 128ti: új sportkompakt érkezett azoknak, akik szeretnek vezetni

BMW 128ti: új sportkompakt érkezett azoknak, akik szeretnek vezetni

Anonymus-maszkban tüntettek Pest megyei szocialisták az MSZP-székház előtt

Anonymus-maszkban tüntettek Pest megyei szocialisták az MSZP-székház előtt