szerző:
hvg.hu

Pszichés állapotunknak igen meghatározó jelentősége van az allergiák kialalkulásánál is, asztmás rohamot erős ingerek – nevetés, sírás, sokk – is kiválthatnak. Annak ellenére, hogy egyre többen allergiások, nem érezzük a betegség súlyát – vélekedik Nékám Kristóf allergológus. Interjú.

Medizóna: Hogyan került kapcsolatba az allergológiával?

N. K.: Petrányi Gyula professzor volt az, aki meghonosította a II-es Belklinikán az immunológiát. Nyitott volt minden újdonságra, s mikor az ételallergiával kapcsolatban olvasott egy külföldi tanulmányt, felhívta a figyelmemet arra, hogy érdemes lenne ebben a témában elmélyedni. 1985-ben tettem le a szakvizsgát allergológiából, ezután kezdtem el a Belklinikán az ételallergia-rendeléseket, amit aztán a jelenlegi munkahelyem folytattam és építettem ki. Bár ez a fő területem, minden típusú allergiával foglalkozom.

A felnőttek ételallergiája nagyon érdekes, számtalan, a külvilággal való kapcsolatukra, ok-okozati összefüggésre rámutat. Mivel sok lelki tényező játszhat szerepet egy-egy tünet megjelenésében, gyakran nehéz megállapítani, hogy a beteg panaszai milyen mértékben köthetők valamilyen ételkomponenshez, illetve mennyit ad a tüneteihez a pszichéje. Fontos eldönteni, vannak-e egyáltalán olyan objektív tünetei a betegnek, amelyek – például – egy diétával megszüntethetők.

Medizóna: Ezek szerint előfordulhat egy ételallergiás betegnél, hogy nincs is ételallergiája, csak valamilyen lelki gond okozza a tüneteket?

N. K.: Igen, hiszen ha stresszesek vagyunk, valamilyen trauma ér bennünket, az bizony – többek között –  az emésztőrendszerünket is erőteljesen érinti. Amikor egy beteg jelentkezik a tüneteivel, amelyek hátterében nem találunk semmilyen ételhez kapcsoló érzékenységet, akkor sokat segíthet egy pszichológus közreműködése. Néha nem egyszerű megértetni és elfogadtatni a pácienseinkkel, hogy a pszichéjük okozza a bajt. A lelki háttér mint tényező az allergiák összességére vonatkozik. Tudjuk, hogy asztmás rohamot erős ingerek – nevetés, sírás, sokk – is kiválthatnak. Ám olyan betegnél is előidézhet rohamot a stressz, aki folyamatosan szedi a gyógyszerét és a környezete is változatlan. Még öt évvel ezelőtt sem volt ennyire egyértelmű, hogy a pszichés állapotunknak ilyen meghatározó jelentősége van az allergiák esetében is.  

A teljes interjút elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

Asztma: sokat mosakszunk és több a háziállat

Nő a gyerekkori asztma gyakorisága Magyarországon is, s ennek okát elsősorban a modern életstílusban keresik a kutatók. Bár az allergiás asztma kialakulása részben attól is függ, hogy az illető örökölt-e genetikai hajlamot, nagy a jelentősége annak, hogy környezetében milyen mennyiségben vannak allergiát okozó anyagok, illetve milyen további tényezők segítik elő a betegség kialakulását.

MTI Plázs

Megvédhet a ráktól az allergia

Az allergiák egy sor rákos megbetegedéstől megvédenek. A tudományág eredményeinek eddigi legátfogóbb elemzése megmutatta, hogy az immunrendszer túlzott reakciója megvédi a daganatoktól a környezeti hatásoknak közvetlenül kitett szöveteket, mint amilyen a bőr, a tüdő, a száj és a gége, a gyomor és a bél, továbbá a méh és a méhnyak.

Medipress Plázs

Elkészült a parlagfű-allergia elleni oltás

Hamarosan megjelenhet a gyógyszerpiacon a várva várt védőoltás, amely kevesebb injekcióval hosszabb időn át véd a parlagfű-allergia tüneteitől. A hagyományos allergia vakcinákkal szemben, amelyeket hónapokon át hetente kell beadni, az új oltásra csak néhányszor lenne szükség, hatása viszont hosszabb lenne.

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét

Trump a Twitteren rúgta ki botrányokba keveredett belügyminiszterét