szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A HIV-fertőzött férfiak körülmetélése nem csökkenti partnernőik fertőzési kockázatát - állapítják meg amerikai orvosok a The Lancet című orvosi folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban.

Kenyában, Ugandában és Dél-Afrikában három éve zárult vizsgálatok eredményéből az derült ki, hogy a férfiak körülmetélése felére csökkenti későbbi HIV-fertőzésük esélyét. Egy tanulmány tavalyi követéses elemzése még ennél is jobb arányt mutatott a férfiaknál: a kockázat 65 százalékkal csökkent a körülmetéltek körében. A következő kérdés az volt, hogyan változik a nők kockázata, ha HIV-fertőzött partnerük körülmetélt. Egy most zárult ugandai próba szerint a nőknél nem csökken a fertőzés kockázata. 
 
A tanulmányt a baltimore-i Johns Hopkins kórház közegészségügyi iskolájának orvosai végezték, élükön Maria Wawer kutatásvezetővel. A vizsgálatban 922 HIV-fertőzött, ám az AIDS tüneteit nem mutató 15-49 éves ugandai férfi vett részt. A csoport egyik fele körülmetélt volt, másik fele nem. A kutatásba bevonták a férfi önkéntesek partnernői közül az arra vállalkozókat is: az első csoportból 90-et, a másodikból 70-et.
  
Két év elteltével az adatok elemzéséből teljesen egyértelmű volt, hogy partnerük körülmetéltsége nem óvta meg a nőket a HIV-fertőzéstől. A körülmetélt férfiak partnernőinek 18 százaléka, míg a kontrollcsoportban lévők 12 százaléka fertőződött meg. 
  
A körülmetélt csoportban a legtöbb fertőzés a beavatkozást követő első hat hónapban történt. Ennek oka az lehet, hogy a férfiak egy része nem hagyott elegendő időt a seb gyógyulására, ezáltal kitette partnernőjét annak, hogy vírust tartalmazó vérrel került kapcsolatba.

A kutatók megállapítása szerint miközben a körülmetélés védi a férfiakat a HIV-fertőzéstől, tudniuk kell, hogy partnernőiket nem óvja; egyúttal elengedhetetlen a férfiak felvilágosítása, hogy a műtét után a teljes sebgyógyulásig szigorúan tartózkodjanak a szexuális érintkezéstől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!