szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magas kakaótartalmú csokoládé mérhetően csökkenti a szorongást, és ez főleg a nagyon szorongó emberekben érvényesül. A legnagyobb csokoládégyár által támogatott vizsgálat eredményét a Journal of Proteome Research közölte.

Az utolsó években fejlődésnek indult tudományág, a nutrimetabonomika a táplálkozástudomány ismeretével és vizsgálati módszerével tanulmányozott anyagcsere-összefüggések, a genetika és az egész szervezet működését figyelembe vevő kapcsolatok tudománya.
   
Az új tudományág gyakorlása indította el a csokoládé hatásának tanulmányozását egészséges önkénteseken. A témaválasztás nem volt véletlen: a munkacsoport vezetője a Nestlé cég kutatóintézetének munkatársa. Sunil Kochbar és svájci, illetve német szakemberek 30 fiatal személyt vontak be a tanulmányba.
   
Részletesen megvizsgálták őket, hogy anyagcsere vagy szívbetegségek szempontjából makkegészségesek-e. Ezután meghatározták mennyire szorongó a személyiségük. Arra is figyeltek, hogy ne vegyék figyelembe, ha valamelyik önkéntesnek csupán valami pillanatnyi gondja akadt, ami miatt feszültnek érezhette magát.
   
A csoport 19 tagja volt nő és 11 férfi. A szorongást mérő pszichológiai módszer tanúsága szerint 13 tartozott az erősen szorongók csoportjába, 17 pedig a kevéssé szorongók közé. A résztvevők ezután két hétig naponta, két részletben 40 gramm fekete, 74 százalék kakaót tartalmazó csokoládét fogyasztottak. A napi adag tehát kevesebb volt, mint egy átlagos, 100 gramm súlyú csokitábla fele.
   
A részletes laboratóriumi vizsgálatok, melyeket a vizsgálat elején, közepén és végén is elvégeztek, egyértelműen bizonyították, hogy az erősen szorongók anyagcseréje, a stresszhormonok szintje jól mérhetően különbözik a nyugodt személyiségű emberekétől.
   
A mérések azt is világosan kimutatták, hogy a fekete csokoládé elmajszolása igen gyorsan csökkentette az erősen szorongók szervezetében lévő stresszhormonok mennyiségét. A kevéssé szorongók esetében ez a változás nem érte el azt a szintet, amit a tudományos vizsgálatokban jelentősnek értékelnek.
   
A vizsgálat két hete alatt az önkéntesek napi 220 többletkalóriát is elfogyasztottak. A kutatók mindenkit figyelmeztetnek, hogy hosszú távon a többletkalóriával nagyon kell vigyázni. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!