Tetszett a cikk?

Rehabilitálják a kristálycukrot – derül ki a fogyasztási szokásokat vizsgáló legutóbbi amerikai felmérésekből. A sikerhez nem kis mértékben járult hozzá, hogy az újdonsült First Lady, Michelle Obama kijelentette, soha nem adna a gyermekeinek kukoricasziruppal készült ételeket.

Az elmúlt három évtizedben a répa- és a nádcukrot fokozatosan kiszorította az amerikai készételek receptjeiből az egészségesebbnek mondott, kukoricakeményítőből készülő szirup. Most úgy tűnik, ez leginkább az élelmiszergyártók gyarapodását szolgálta, minthogy ez az édesítőszer a kristálycukornál mintegy 20 százalékkal olcsóbb. Hat évvel ezelőtt már az amerikaiak fele az ezzel készített ételeket vásárolta inkább. Nagyrészt azért is, mert előszeretettel rémisztgették őket a kristálycukornak káros hatásokat – például a kábítószerekhez hasonló függőséget, netán gyermekekben hiperaktivitást – tulajdonító kutatási eredményekkel.

A cukorlobbihoz közelebb álló újabb tanulmányok viszont az 1980-as évek eleje óta forgalomban lévő kukoricaszirupot tették felelőssé az elhízott amerikaiak arányának rohamos növekedéséért. A táplálkozás- és elhízáskutatás megint más szakemberei szerint mindkét édesítőszer egyformán káros az egészségre, persze leginkább akkor, ha sokat használnak belőle. Megoldást szerintük az jelentene, ha az ételek nagy részét legföljebb mézzel, gyümölcsökkel – vagy egyáltalán nem édesítenék.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Károsak-e az egészségre az édesítőszerek?

Az édes íz kedvelése egyike a legősibb, velünk született tulajdonság. A kedvelt ízhatás eléréséhez a cukron és a mézen túl számos mesterséges édesítőszer közül válogathatunk. De milyen hatással van mindez a szervezetünkre?

MTI Plázs

Nem egészségtelenebb a cukornál a kukoricaszirup

Ellentámadásba lendültek az Egyesült Államokban a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) gyártói; több tízmillió dolláros reklám- és marketingkampányt kezdenek arról, hogy a szirup nem egészségtelenebb a hagyományos cukornál.

MTI Plázs

Hizlalnak az édesítők: mi az igazság?

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az édesítőszerek hatására a szervezet számára nehezebb lesz a táplálékfelvétel és a testsúly kontrollja, ez pedig egyenes út az elhízáshoz.