szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Tanácstalanság és lázas viták övezik továbbra is az influenzát és a vírus elleni oltást – a laikusoknak a megosztott szakemberek sem nyújtanak sok támpontot.

„Engem úgy tájékoztattak, ha beoltatom magam, MSZP-s vagyok, ha nem, akkor fideszes. Én egyikre sem szavaztam. Akkor most mit tegyek?” – érdeklődött egy vicces kedvű HVG-olvasó. A kérdés eldöntéséhez célszerű figyelembe venni, hogy a Fidesz számos egészségpolitikusa is beoltatta már magát és családtagjait. Igaz, erről szóló nyilatkozataikat rendre éles kritikába csomagolták, mondván, a kormány influenzakommunikációja elégtelen, és azt sem lehet tudni, ki a 15 éve Magyarországon működő vakcinagyártó tulajdonosa. A hazai politikai közélettől megcsömörlött polgároknak más sem kell: efféle kijelentésekből hamar leszűrik a következtetést, úgy gyanús ez az egész, ahogy van.

Az egészségügyi kormányzat eddig csak az Országgyűlés egészségügyi bizottságát avatta be a hazai vakcinagyártó céggel, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződések részleteibe, nyilvánosságra csupán annyit hozott, hogy 4 millió oltóanyag – amelyet a kockázati csoportokba tartozók ingyen kapnak – 4,5 milliárd forintba kerül, a további megrendelt 2 millió darab pedig receptre egyenként 1930 forintért kiváltható. Odáig már nem ment el a minisztérium a bizalomerősítésben, hogy az Antall-kormány idején gründolt cég tulajdonosi hátteréről is tájékoztatást adjon.

Viszonylag könnyű lefolyású betegséget okoz az új típusú influenza vírusával való találkozás az esetek többségében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Stockholmban lévő Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint. Ugyanakkor mind több hír érkezik arról, hogy a már járvánnyá erősödő kór gyorsan kialakuló, súlyos lefolyású tüdőgyulladással jár (lásd Keletről fúj című írásunkat). Szemben a korábban megszokott szezonális influenzával, most elsősorban nem az idősebb korosztály, hanem a kisgyermekek, a fiatalok és a terhes nők a leginkább veszélyeztetettek, aminek a pontos oka még tudományos elemzésre vár. Rajtuk kívül a különböző krónikus anyagcsere-betegségekben szenvedők kerültek az új vírus célkeresztjébe.

HVG
Az eddigi világstatisztikák szerint a betegek 1–10 százaléka igényel kórházi kezelést, utóbbiak közül minden negyedik– tizedik szorulhat intenzív ellátásra. A súlyos állapotban lévők 2–9 százaléka nem éli túl a vírussal való találkozást. „Egyelőre azt látjuk, hogy ezek az arányok nem magasabbak, mint a szezonális járvány esetén – mondta a HVG-nek Jakab Zsuzsanna, az ECDC igazgatója –, csakhogy ha két-háromszor annyian fognak megbetegedni, mint az elmúlt években, akkor a kórházba kerülési és a halálozási számok is így emelkednek. Európában átlagosan 40 ezer áldozatot szed a szezonális influenzajárvány – zömében az idősebb korosztály köréből. Magyarországon is terjed a – hivatalos megfogalmazás szerint – „influenzaszerű tünetekkel járó” megbetegedés. November első hetében 16 700 esetet regisztráltak, s országszerte zártak be iskolákat és óvodákat az intézményvezetők, mivel a nebulók fele ágynak esett. Székely Tamás miniszter szerint a következő heti adat maghaladhatja a 20 ezret, ami már járványt jelent.

Ember legyen a talpán, aki eligazodik az egymásnak ellentmondó, „tuti biztos” információkban. Az ÁNTSZ hiába tájékoztatta többször is – szóban és írásban egyaránt – a vakcinát beadó több mint 6 ezer házi- és gyermekorvost, sokan inkább elbizonytalanítják, semmint meggyőzik betegeiket a védekezés szükségességéről. Nem egy orvos – tapasztalta a HVG rögtönzött felmérésében – éppen az asztmásokat tanácsolja el, de volt olyan doktor is, aki azt hitte, a külföldi szezonális oltás már az új influenza ellen is véd. Egyes rendelőkben a „jó” külföldi oltás érkezésére várnak – holott ilyenből egyetlen darab sem lesz. Míg különböző szakmai kollégiumok ajánlják, egyes nagy tekintélyű szakértők ellenzik például a terhesek oltását. Az Egészségügyi Minisztérium, az ÁNTSZ, a Magyar Orvosi Kamara etikai tanácsának egyértelmű állásfoglalása ellenére számos orvos papírt irat alá a betegével, az iskolákban pedig a szülőkkel, hogy „vállalják az oltással összefüggésbe hozható esetleges szövődmények felelősségét”. Holott a vakcina minőségéért, mellékhatásaiért a gyártó, a beadás körülményeiért az orvos felel, amit semmilyen aláírással nem háríthat másra. Viszont akinek efféle nyilatkozatot dugnak az orra alá, akkor is inába szállhat a bátorsága, hogy miféle szövődményeket helyeznek kilátásba, ha már rászánta magát a szúrásra.

Várt immuninázálás (Oldaltörés)


Nyugat-Európában sem megy zökkenők nélkül az oltási kampány. A 60 milliós Franciaország, úgy tűnik, túlrendelte magát a 94 millió adag vakcinával. A közvélemény-kutatások szerint egyelőre csupán 12 millióan akarják beoltatni magukat, ráadásul kiderült, hogy az alkalmazott vakcinával – az előzetes információkkal ellentétben – egyszeri oltás is elengedő. 1060 alkalmi oltóhelyen kezdődött meg a veszélyeztetett franciák ingyenes immunizálása, amit a háziorvosok nehezményeznek – szerintük csak az ő bevonásukkal lehet eredményes a járvány elleni védekezés. Ausztriában is a központosított megoldást választották, nem árulnak a patikában vakcinát, csak a kijelölt oltóhelyeken lehet megkapni többórás sorban állással, 4,9 euróért. Az Ausztriában gyártott vakcinából kétszeri oltást ajánlanak a megfelelő védettség kialakításához. Németországban még a mérsékelt érdeklődést sem tudják kielégíteni a megrendeltnél kevesebb oltóanyagból, ráadásul nem sok orvos vállalja a többletmunkát: Berlinben például a szóba jöhető több mint háromezer közül csak négyszáz. Az ok – a szakmai ellenkezésen kívül – a pénz: a biztosító fejenként 5,50 eurót térít az orvosnak, ők viszont 7,50-et kértek volna. Így aki most Berlinben oltatni akarja magát, s nem tartozik az elsődleges rizikócsoportba, csak decemberre kap előjegyzést. Az Egyesült Államokban is kevés az oltóanyag, a terhes asszonyok – mint első számú veszélyeztetettek – már hajnalban sorban állnak, hogy a 9-kor nyitó oltóhelyeken megkaphassák a vakcinát. A hátrébb sorolt krónikus betegeknek még heteket kell várniuk immunizálásukra.

© MTI - Oláh Tibor
© Stiller Ákos

Magyarországon viszont elegendő – s most már a WHO laborvizsgálata alapján is jó minősítést kapott – H1N1 elleni oltóanyag áll rendelkezésre: eddig 3,3 millió adag készült el. 2,5 millió már kikerült a házi- és üzemorvosokhoz, az őszi szünetet követően pedig elkezdődött az óvodások, iskolások oltása is. Az ÁNTSZ legfrissebb adatai szerint november 9-éig közel 600 ezren kapták meg a vakcinát. Bujdosó László, a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke azonban nem elégedett a tempóval, szerinte a közösségbe járó gyerekek oltását már hetekkel korábban meg kellett volna kezdeni, még akkor is, ha az eleinte igen gyenge, tíz százaléknál is kisebb oltási hajlandóság miatt egy-egy intézménybe többször is vissza kell térni. A kormány most azt fontolgatja, hogy a receptfelíratás és patikai oltóanyag-keresgélés nyűgét kórházi oltóhelyek kijelölésével veszik le azok válláról, akik nem tartoznak a veszélyeztetett, ingyenes vakcinára jogosultak csoportjába.

Az influenzajárvány gyors közeledtével elérhetetlennek tűnik, hogy a lakosság fele be legyen oltva, így már a betegség szövődményeinek kezelésére is meg kell tenni az előkészületeket. Ráadásul az egymilliós darabszámban évek óta bőségesen elegendőnek bizonyuló ingyenes szezonális influenza elleni oltóanyag az idén hamarosan hiánycikké válik – másfél millió adag is kevés lesz. Az egyszerre nagyszámú megbetegedés pedig megoldhatatlan feladat elé állíthatná a kórházakat. Az országban mintegy ezer lélegeztetőkészülék működik – átlagéletkoruk 15-16 év, minden második 1998 előtti évjáratú. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint összesen 1326 intenzív ellátást biztosító, átlagosan 60 százalékos kihasználtsággal működő kórházi ágy van. A fertőzőosztályokon pedig nem egészen ezer ágy van ebben a pillanatban, s három megyében egyáltalán nincs fertőző betegeket ellátó kapacitás. A vírus elleni gyógyszerekből minden kórház megkapta az indulókészletet – tájékoztatta a HVG-t Bujdosó László –, ám ezek alkalmazása, a patikákban pedig a fogyasztói kiszerelés elkészítése, bizonyosan okoz majd fennakadásokat. Mivel pedig az egészségügyi dolgozók eddig nem mutattak sokkal nagyobb affinitást az oltás felvételére, mint a „civilek”, az egészségügyi kormányzat pedig nem merte kötelezővé tenni immunizálásukat, így könnyen megtörténhet, hogy maguk az egészségügyi dolgozók fertőzik meg a betegeket, vagy nem lesz elegendő gyógyító a kórházba kerültek ellátására.

GÁTI JÚLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Mol: Vizsgáljuk a hulladékkoncesszióról benyújtott törvényt

Mol: Vizsgáljuk a hulladékkoncesszióról benyújtott törvényt