szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már korábbi cikkünkben is említettük, hogy az örmény nép büszke, és bár keveset hallani erről a különleges országról...

Már korábbi cikkünkben is említettük, hogy az örmény nép büszke, és bár keveset hallani erről a különleges országról, ha vesszük a fáradságot, hogy megismerjük történetét, kultúráját, úgy egyre könnyebb megérteni büszkeségük okát. Hogyan is látják magukat az örmények? Egy ország-imázs reklám keveset mutathat meg ebből, de talál valamit mégis megérthet az ember:

A második filmben további hangulatképeket láthatunk Örményországról:

A Szovjetunió felbomlása után nyerte vissza Örményország függetlenségét, de története régi időkbe nyúlik vissza: egyes leletek szerint az Örmény-felföld az emberi civilizáció kezdeteiben is lakott volt, már I. e. 6000-ből származó emberi kéz által formált tárgyakat is találtak itt.

©

Külön érdekessége ennek az országnak Noé bárkájának legendája (amely állítólag az Ararát hegyen feneklett meg), de az a tény is, hogy 301-ben a világon először itt lett államvallás a kereszténység.

©

Sok megszállás és idegen uralom után Örményország ismét szabad, és végre kezd látszani a balkáni sztereotípiákon túl valódi fénye és kultúrális öröksége, amely felmérhetetlen kincset tartogat számunkra. Bár szegénysége és kegyetlen történelme meglátszik az ország állapotán, olyan élményekkel lehetünk itt gazdagabbak, amelyeket sehol máshol nem élhetünk át, nem ismerhetünk meg.

©

Kétségtelen, hogy Örményországnak van árnyékos oldala, de látni kell épületeit, kultúrális örökségét ahhoz, hogy valóban megláthassuk igazi arcát, és megismerni az emberek vendégszeretetét ahhoz, hogy valóban otthon is érezhessük magunkat közöttük.

©

 

[[ Oldaltörés (Még több kép és videó Örményországról) ]]

Örményország szépsége természetesen nem csak kultúrális kincseiben, vagy az emberek vendégszeretetében rejlik, különleges természeti adottságai miatt is tartogat csodás látnivalókat az ide látogatóknak.

©

Mivel az ország 90%-a 1000 méternél magasabban van, csodás panorámák és hegycsúcsok várnak ránk.

©

A szubtrópusi éghajlati övben fekvő ország ennyi heggyel és magaslattal egészen egyedi éghajlati sajátosságokat mutat, amelynek köszönhetően felszíne is színes és érdekes a kirándulók számára (ráadásul az éves csapadékmennyiség teljesen elviselhető még a hegyekben is).

©

Persze egy kis esőt is bármikor elvisel az ember, ha cserébe ilyen látványban lehet része:

©

Örményország területe még Magyarország területének harmadát sem éri el, de ilyen kis helyen is találhat ömlesztve sok szépséget az utazó, ezt bizonyítja a következő összeállítás is:


Vagy akér következő videó, amely szimplán csak az "Örményország gyönyörű" címet kapta:


[[ Oldaltörés (Az örmény utcákon) ]]


A következő fotók segítségével megismerhetjük az örmény utcák, piacok világát, a csodás ételek, színek, portékák kavalkádját, de Jereván pezsgő kultúrájába is igyekszünk belekóstolni pár pillanatra.

©

©

©

©

Jereván, a közel 2800 éves örmény főváros már önmagában is megér egy külön látogatást, hiszen itt visszaköszön az ország sokszínűsége: a szocialista panelrengeteg között megbúvó építészeti csodák, történelmi emlékek, múzeumok, egyetemek, vagy éppen a Cascade - egy lépcsősor mely a központi városrészt köti össze a Győzelem parkkal, innen nyílik a legszebb kilátás az egész városra.

©

Nehéz képekben bemutatni Jereván szépségét és sokszínűségét, legyen szó akár kultúráról, sportról, építészetről vagy bulizásról - ez a város képes kielégíteni az igényeket, amit a most következő videóból is talán sejthetünk:

Természetesen nem csak a múlt emlékeit igyekeznek megőrizni az örmények fővárosukban, hanem új ötletekkel, épületekkel, szépülő városképpel igyekszik az egyébként nem túl gazdag ország megújulni, fellendíteni turizmusát. A következő videóban a most tervezés, vagy éppen kivitelezés alatt álló projektetet tekinthetjük meg, amelyek Jereván arculatát színesítik majd a jövőben:


[[ Oldaltörés (Örményország emlékei) ]]

Végezetül néhány olyan fotót mutatunk be Palla Éva művésznő segítségével, amelyek talán érdemben képesek visszaadni Örményország több ezer éves történelmének néhány apró pillanatát, amelyeket kolostorok, múzeumok, romok és elhagyott tájak őriznek magukban, és amiket minden európai embernek érdemes látnia...

©

 

©

©

©

©

©

©

©

-NB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Novemberben újra összeomlott a magyar turizmus

Három észak-magyarországi településen is veszélyes a levegő minősége

Három észak-magyarországi településen is veszélyes a levegő minősége