szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Skyscanner internetes oldal által készített felmérés megkérdezettjeinek 76 százaléka mondta azt, hogy illene...

A Skyscanner internetes oldal által készített felmérés megkérdezettjeinek 76 százaléka mondta azt, hogy illene "hájadót" fizetniük a repülőgépek túlsúlyos utasainak az általuk elfoglalt plusz helyekért, s mindössze 22 százaléka vélekedett úgy, hogy nem kellene több pénzt kérni tőlük.

©

A közvélemény-kutatást annak nyomán végezték, hogy a minap éles vita bontakozott az Air France egy félreértett közleménye kapcsán, amely szerint a légitársaság kötelezővé tenné a pótdíjat a túlsúlyos utasok számára. Tisztázva a félreértést, az Air France közölte, hogy már 2005 óta minden túlsúlyos utasnak javasolják egy szomszédos ülés lefoglalását 75 százalékos felárral. Az újdonság február 1-től annyi lesz, hogy ha nincs tele egy járat, akkor ezt az összeget visszatérítik azoknak az utasoknak, akik megvásárolták a szomszédos ülést. A visszatérítésre eddig ugyanis nem volt lehetőség. 
   
Barry Smith, a Skyscanner oldal egyik alapítója szerint az úgynevezett "hájadó" egy hatékony megoldás a légitársaságok számára ahhoz, hogy megfelelő módon kezeljék a testesebb utasok problémáját. "Egyrészt érthető a légitársaságok részéről, hogy pótdíjat szednek azoktól az utasoktól, akik egynél több helyet foglalnak el. Másrészről azonban sokan úgy gondolhatják, hogy a légitársaságok felelőssége lenne az olyan ülések kialakítása, amelyek minden utas számára kényelmet biztosítanak" - hangoztatta.
   
A felmérés válaszadóinak egy része szerint a teltebb utasok pótdíját a saját és a csomagjaik közös súlya alapján kellene kiszámítani. Az Egyesült Államokban működő Southwest Airlines és United Airlines légitársaságoknál már bevezették, hogy a "túlméretezett" utasoknak két ülésre kell jegyet váltaniuk és ha a gép nincsen tele, akkor visszaigényelhetik a pénzüket. A kanadai legfelső bíróság azonban úgy határozott, hogy sem a túlsúlyos, sem rokkant utasoknak nem kell két helyet kifizetniük.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szállodások szövetsége szerint pünkösdig is tarthatnak a korlátozások

A szállodások szövetsége szerint pünkösdig is tarthatnak a korlátozások

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

Hegyomlásnyi méretű, de sportkocsiként lő ki ez az 1000 lóerős új amerikai pickup

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás

A Szegedi Tudományegyetem rektora: Nincs semmilyen nyomás, még az sem biztos, hogy lesz egyetemi átalakulás