szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeretnénk az izzasztó stratégiai órákat megkönnyíteni néhány olyan ötlettel, amely személyes tapasztalatokból...

Szeretnénk az izzasztó stratégiai órákat megkönnyíteni néhány olyan ötlettel, amely személyes tapasztalatokból származik. Mi floridai Disney World-öt vettük alapul, de tanácsaink a francia és a kaliforniai parkokra is érvényesek. A floridai Walt Disney World (WDW) minden Disney park ősanyja.  A park a hozzánk legközelebb eső francia verzió hatványozott változata négy giga parkkal, és számtalan egyéb kisebb attrakcióval. Emellett ott van még a tucatnyi egyéb vidámpark is (Busch Gardens, Universal Studios, Sea World stb.), amely az évek során a WDW köré épült. Nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk: 10 nap nem elég, hogy mindet körbelátogassuk, és noha a család az életének valószínűleg legfantasztikusabb vakációját éli meg, azért garantált, hogy az út végére még a srácainknak is elege lesz a hullámvasutakból. 

Az öröm sajnos nem jár nehézségek nélkül. Az öreg Walt parkjaiban (Magic Kingdom, Animal Kingdom, Hollywood Studios és Epcot) soha sincs igazi holtszezon, ezért a tömeg elkerülhetetlen. Órákat fogunk sorban állni, kilométereket fogunk gyalogolni, és emberek tízezreit fogjuk kerülgetni napokon át. A megoldás a megfelelő attitűd, vagyis az, hogy ezt dühöngés nélkül elfogadjuk. Hogy utunk ne váljon pokollá, elengedhetetlen az alapos rákészülés, mert egy kis fifikával és tervezéssel a tolongás egy része igenis elkerülhető.

Mennyi idősek legyenek a gyerekek?
A Disney parkokat (semelyiket sem) nem ajánljuk 3 éven aluliaknak, a legtöbbjükre ugyanis ijesztően hatnak a beöltözött karakterek és sötét barlangvasutak. Az ezen felüli korosztály már rendben van, saját 4 évesünk imádta a karaktereket, akiktől autogramot gyűjtögetett és semmi baja nem volt a felnőtt hullámvasutakkal sem, ugyanakkor megijedt Hófehérke barlangvasútjában, ahol a sötétben egy eredetinek igazán nem mondható, gonosz boszorkány leselkedett az utazókra. A legtöbb játék amúgy is csak 110-116 cm magasságtól vehető igénybe, ezt pedig megéri kivárni, annál is inkább, mert az 5-7 éves korosztály élvezi a Disney-t a legjobban. Ami a felső korhatárt illeti, a 12 éven felüliek egy-egy játék kivételével már hulla unalmasnak találhatják a Disney parkokat, de őket kárpótolják majd a WDW-n kívüli parkok, ahol akad hajmeresztő izgalom bőven.

Jegyvásárlás (a floridai parkra vonatkozóan)
A Disneynek több tucat jegykombinációja van. Ha csak négy napot töltünk a négy parkban, akkor a választás egyszerű, de ha tovább maradunk, akkor a helyzet bonyolódik. Az alapszabály, hogy minél több napra vesszük a jegyet, annál olcsóbb jövünk ki egy napra, csakhogy négy park mellett van egy pár kisebb Disney attrakció is (Blizzard Beach, Typhoon Lagoon, Disney Quest, Pleasure Island), így aztán verzió akad bőven. A Magic Your Way jegyrendszer testre szabható. Ez azt jelenti, hogy van egy alap jegy (egy nap, egy park) és erre rakódnak rá a különböző opciók.

Aki Park Hopper típust vásárol, az egy nap több parkba is belépést nyer. Ezt az opciót azonban csak speciális esetekben ajánljuk. A parkok olyan nagyok, hogy fizikailag teljesen kimerül az ember mire egyet végig jár, ezért egy másodikra már nem igen lesz ereje. A parkok közötti közlekedés ráadásul nehézkes és időigényes, ezért csak akkor érdemes mászkálni, ha mindent láttunk már. Az alap jegyhez kérhetünk még No Expire, azaz lejárhatatlansági opciót is, amely azt jelenti, hogy a fel nem használt napjainkat a jövőben bármikor lejárhatjuk. Ez az opció azoknak érdekes, akik hosszabb ideig tartózkodnak Floridában ás azt tervezik, hogy többször meglátogatják a parkokat. A logika abban van, hogy egy 14 napos jegy ára alig több mint egy heti jegyé, így olcsóbb ez a variáció, mintha a két látogatáskor külön jegyeket veszünk. A Water Park Fun And More vagyis röviden a WPFAM jeggyel bemehetünk a Blizzard Beach és a Typhoon Lagoon vízi parkokba és a Disney csoport többi kisebb látványossága is igénybe vehető.

A feltételek teljesen rugalmasak, és ha változik a programunk a jegyek az ott-tartózkodás minden napján kiegészíthetők bármelyik opcióval. A jegyek a vásárlás után senki másra át nem ruházhatók, és hogy meg se próbáljunk kereskedni a fel nem használt napokkal, azt belépéskori ujjlenyomat mintavétellel biztosítják.

Extra Magic Hours – nyitvatartáson kívüli parkhasználat
Ez a privilégium azokat illeti, akik a Disney üdülők valamelyikébe foglaltak szállást és azt jelenti, hogy ők a nyitva tartáson kívül is használhatják a parkokat. Minden nap, a négy park közül valamelyik (néha kettő is) túlórázik, és ilyenkor az üdülővendégek korán reggel vagy későn este, a külsős tömegek nélkül élvezhetik a parkokat. Hogy melyik nap, melyik parkban van, azt megnézhetjük a Disney park weboldalán és ehhez mérten tervezhetjük a látogatást. Megjegyeznénk, hogy a Disney üdülők óriásiak, így még az EMH alatt is rengeteg ember lesz a parkokban.

FastPass – várakozást csökkentő  jegyek
A WDW egy pár éve bevezette a FastPass rendszert, a játékokra való várakozás csökkentésének az érdekében. Az FP-vel kapunk egy meghatározott időintervallumot, ami alatt ha visszatérünk a szóban forgó játékhoz, akkor azt soron kívül igénybe vehetjük. A FP sorok gyorsan haladnak, és legtöbbször percek alatt fent vagyunk egy játékon, de sajnos mindenki csak egy FP-re jogosult egy órában. Az FP ennek ellenére óriási találmány, mert ha ügyesen használjuk a lehetőséget semelyik játékra sem fogunk többet várni 20 percnél (a Disney-ben a fő attrakciókra való várakozási idő átlagosan 90 – 120 perc).

A következő Disney cikkünkben, kitérünk a játékokra és ismertetünk néhány stratégiai trükköt, amellyel a sorbaállás minimálisra csökkenthető. Addig pedig szívesen várjuk az olvasók hozzászólásait, és további tanácsait a WDW tapasztalatokkal kapcsolatban.  

Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Milliók életét könnyíthetik meg az IKEA új találmányai

Milliók életét könnyíthetik meg az IKEA új találmányai

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

Csak az EP-választásokig adna halasztást a Brexitre az EU

Csak az EP-választásokig adna halasztást a Brexitre az EU

Olyan "halszörny" ért partot Dél-Ausztráliában, amire nehezen találunk szavakat

Olyan "halszörny" ért partot Dél-Ausztráliában, amire nehezen találunk szavakat

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság

Gozsdu: Letolt nadrággal, nemiszervük mutogatásával bulizott a társaság