szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A dohányfüst és a Parkinson-kór közötti kapcsolat tanulmányozása során amerikai kutatók arra jutottak, hogy a több évnyi füstölés csökkentheti a kór kialakulásának veszélyét, ugyanakkor a naponta elszívott cigaretták száma nincs hatással erre.

Korábbi kutatások szerint a dohányosoknál kisebb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. A felefedezésnek azonban vannak árnyoldalai is. „Ismerve a cigaretta káros hatásait, senki sem fogja azt ajánlani, hogy dohányozzunk a Parkinson-kór megelőzéséért” - közölte az amerikai ideggyógyászati társaság sajtóközleményében felfedezését Honglei Chen, az USA Környezetegészségügyi Tudományok Országos Intézetének kutatója.

A kísérletben 305 468, 50 és 71 év közötti személy vett részt, akik étrendjükre és életmódjukra vonatkozó adatokat is megosztottak a kutatókkal. Tíz év elteltével újból kikérdezték őket, de ekkora már a résztvevők közül 1 662 személy (körülbelül 0,5 százalékuk) Parkinson-kórban szevedett.

A nemdohányzókkal összehasonlítva a jelenlegi dohányosok 44 százalékánál kisebb az esély a kór kialakulására, míg a korábbi dohányosoknak csupán a 22 százaléka mondhatja el ezt magáról. További elemzések feltárták, hogy a dohányzás időtartama csökkentette a kockázatot. Azoknál, akik 40 éve dohányoznak, 46 százalékkal kisebb a kór kialakulásának veszélye, míg ez a 30-39 éve dohányzók esetében 35, az 1-9 éve dohányzóknál 8 százalék. A napi elszívott cigarettamennyiség ezzel szemben nincs hatással a betegség megjelenésére. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk